O enoti Dobrnič

Dobrnič 2
tel.: 07 34 81 863, 031 744 972 
Poslovni čas enote: od 5.30 do 16.30

Število oddelkov:2 kombinirana oddelka

D1: ZVEZDICE
vzgojiteljica Jožica Pekolj ter pom. vzg. Tatjana Anžlovar

D2: LUNICE
vzgojiteljica Alja Vidmar in pom. vzg. Maja Cvetkovič

Sočasnost v enoti pokriva Suzana Lazar.

 

Pripravimo si bezgov sirup

V mesecu maju 2018 smo se z otroki iz skupine Lunice v okviru projekta Zdravje v vrtcu lotili pripravile bezgovega sirupa. Otroci in starši so v vrtec prinašali cvetove bezga, v kuhinji pa smo naročili še vse ostale potrebne sestavine za pripravo. V pripravo sirupa smo vključili tudi liste mete – rastline za katero smo skrbeli skozi celotno šolsko leto. Otroci so v pripravi sirupa aktivno sodelovali. Otroci so s pripravo sirupa širili obzorja o pripravi hrane in pridobivali zanje tudi o tem, da lahko iste sestavine uporabimo v prehrani za več stvari – npr. meto smo v mesecu januarju uporabili za čaj, sedaj pa za sirup.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Projekt: Zdravje v vrtcu

V okviru projekta zdravje v vrtcu, smo z otroki nabrali regratove cvetove in jih skupaj s sladkorjem dali v kozarca za vlaganje. Zaprli smo jih ter jih pustili na terasi, kjer je dovolj svetlo in toplo. Opazovali bomo, kaj bo nastalo.
Pekli smo tudi kruh. Otroci so povedali, da damo v moko kvas, da je zato kruha več ter sol, olje in mleko. Vsak otrok je naredil iz pripravljenega testa svoj hlebček. Pečen kruh je zelo lepo dišal in nam tudi zelo teknil.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Izlet v Zijalo

Za spomladansko srečanje s starši smo se otroci iz skupine Zvezdic iz enote Dobrnič, podali na izlet v Zijalo pri Mirni peči. To je kraj, kjer reka Temenica, ki ponikne na Ponikvah priteče spet na plano. Ker v dobrniški kotlini nimamo potoka, reke oz. ni tekoče vode, nam je bil ta izlet zelo všeč. Z otroki smo v vrtcu naredili mlinčke iz odpadnega materiala, starši so poskrbeli za stojala in tako smo jih lahko namestili v vodo. Poskrbeli smo tudi za malico in druženje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Srečanje z dedki in babicami

Srečanje z dedki in babicami pred božično-novoletnimi prazniki je v naši enoti že tradicija. Vsako leto radi pridejo in sicer v velikem številu. Tako je bilo tudi letos. V obeh skupinah smo jim pripravili krajši program, nato pa je sledilo druženje. Med prisotnimi so bili celo pradedki in prababice. Otroci so bili njihovega obiska še posebno veseli. Stari starši pa njihovega živžava, saj so jim popestrili vsakdan.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veseli december v Dobrniču

Mesec december je čas obdarovanj, sladkih dobrot, še slajših misli in mesec praznovanj. Veselili smo se tudi v enoti Dobrnič. Skozi celotni mesec smo se veliko družili in krepili prijateljstva med skupinama. Skupaj smo krasili smrečico v parku v Trebnjem, družili smo se ob peki palačink, ob lutkovni predstavi Božično darilo (v izvedbi strokovnih delavk), priredili smo si kino, za konec pa še novoletno zabavo. V Trebnjem smo si ogledali dve predstavi –Skrinjica želja in Praznična Nogavička.
V mesecu decembru sva obe skupini izvedli srečanje s starši. V skupini Zvezdice so odšli na pohod z lučkami, v skupini Lunice pa so starši skupaj z otroki praznično okrasili igralnico. Oba srečanja sta potekala v sproščenem in veselem prednovoletnem vzdušju.
Obe skupini sva na obisk v vrtec povabili tudi dedke in babice. Ti so se povabilu prijazno in v velikem številu odzvali. Vsaka skupina je za stare starše pripravila krajši program, v katerem so vsi – otroci in stari starši, vidno uživali.
Na nas nista pozabila niti Miklavž in Božiček. Prinesla sta nam darila, ki so se jih otroci zelo razveselili.
Veseli december je hitro minil…v novem letu pa novim dogodivščinam naproti!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ogled predstave Mojca Pokrajculja

Ob tednu otroka so nas šolarji PŠ Dobrnič povabili na ogled predstave Mojca Pokrajculja. Pripravili so jo v njihovem dramskem krožku in delu pevskega zbora. Ogledali so si jo otroci obeh skupin enote Dobrnič. Predstava je bila v šolski telovadnici. Otroci so ji zelo lepo sledili. Ker sta bila prisotna tudi glasba, petje in ples, jih je še bolj pritegnila. Ob koncu predstave smo skupaj zaplesali. Takih vabil se veselimo tudi v bodoče.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Z igro odkrivamo matematiko

Krtki iz Dobrniča v tem šolskem letu spoznavamo in pridobivamo izkušnje tudi  v okviru projekta Z igro odkrivamo matematiko. Prejšnji  teden smo združili več dejavnosti, kajti lotili smo se urejanja igrišča. Pobirali smo pesek, ki se je nabral v  travi. Da je bilo opravilo bolj zanimivo, smo pesek pobirali v lončke in polne stresali v vedro. Izdelali smo plakat, kjer je vsak otrok  označil koliko lončkov peska je nabral. Bili smo uspešni, saj smo napolnili dva polna vedra. S starejšimi otroki smo prešteli krogce na plakatu in skupaj ugotovili, da je v polnem vedru petdeset lončkov peska.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ljubezen ter dobrota

V zimskem času smo v vrtcu Dobrnič – skupina krtki, v okviru projekta humanosti, izvajali različne dejavnosti. Pogovarjali smo se o simbolu srca: kdaj ga narišemo, zakaj ga narišemo, kdaj nekomu podarimo srce, komu rečemo, da ima veliko srce ipd. Izdelali smo srček in ga podarili svojemu prijatelju. V skupino smo uvedli ljubkovalno igračo (krtka) za katerega zbiramo srčke (za pomoč pri opravilih, dnevni rutini, pomoč prijatelju …). Izdelali smo si plakat, na katere lepimo srčke. Vsi se zelo trudimo, za »krtovo veliko srce«, saj nas spremlja na vseh poteh in opazuje naša dobra dejanja. Konec tedna ga lahko otroci vzamejo domov in dobroto ter dobro delo izkazujejo tudi doma.
V zimskih dneh, ko je zemljo prekrila snežna odeja smo ugotavljali, kaj počnejo živali pozimi. Svojo dobroto smo želeli izkazati tudi živalim. Ker nimajo hrane, smo se jim odločili pomagati. Od doma smo prinesli hrano za živali, se odpravili v gozd in za njih izdelali bivališča iz vej. V bivališčih smo jim pustili hrano. V naslednjem tednu smo odšli pogledat, če so živali našle hrano. Izkazalo se je, da so živali pojedle večino hrane, katero smo jim pustili. V okviru projekta smo si ogledali videoposnetek, kako ljudje pomagajo nasedli orki. Ugotovili smo, da so živali hvaležne na svoj način, če jim pomagamo. Tako smo se odločili, da bomo skrbeli še za ptičke in jim dnevno dajali semena. Mogoče pa nam to dobroto tudi oni povrnejo s pomladnim prepevanjem in žvrgolenjem.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Etika in vrednote – modul integriteta

V skupini » KRTKI » v Dobrniču smo se v okviru tega modula veliko pogovarjali o poštenosti in strpnosti. Razmišljanje otrok kaj je to poštenost je bila, da delamo prav. V zvezi s tem smo spoznali zgodbo Anje Štefan Gugalnica za vse, ki jim preko živalskih likov prikazala kaj je prav. V skupini imamo letos tudi triletno deklico s posebnimi potrebami. Otroci so jo zelo lepo sprejeli, radi ji pomagajo, se z njo igrajo, sodelujejo in se učijo kaj je strpnost. Veliko so se otroci igrali z družabnimi igrami, kjer je treba biti pošten, znati počakati na vrsto in ne nazadnje znati prenesti poraz. Podobno je bilo tudi z rajalnimi igrami.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Teden otroka pri Krtkih

Dejavnosti v tednu otroka so bile letos malo drugačne in otrokom zelo blizu. Vsi skupaj smo po svoje uživali in se imeli lepo. Spremenili smo videz igralnice, spremenili videz in uporabili domišljijo. Vsak otrok si je izbral ime po svoji želji. V igralnici smo imeli šotor, ki je bil namenjen igri, po kosilu pa počitku. Skupaj smo se dogovorili, kdo bo v njem počival. Imeli pa smo tudi čisto prave igre brez meja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk lutkovnega gledališča v Ljubljani

» Škorenjčki » iz Dobrniča smo konec aprila obiskali Lutkovno gledališče v Ljubljani. Ogledali smo si predstavo Medved in mali, katere premiera je bila nekaj dni prej. Otroke je predstava zelo pritegnila, saj je bila scena in kostumi nekaj posebnega. Vse je bilo narejeno iz volne, zelo domiselno in poživljajoče. Da je bil naš izlet še bolj bogat, smo si ogledali vzpenjačo, tržnico in Mesarski most. Za zaključek pa je bil sladoled.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

» Škorenjčki » v Dobrniču ustvarjamo z naravnimi materiali


Z otroki smo se odločili, da bomo enkrat tedensko namenili igri in ustvarjanju z naravnimi oz. odpadnimi materiali.  V vrtec smo prinesli orehove lupine, škatle različnih velikosti in oblik, različno dolge paličice izrezane iz trte, Tinkarin oči pa nam je izdelal kocke iz ostankov lesa. Otroci so pri tej igri zelo ustvarjalni, domiselni in vztrajni. V teh dneh spoznavamo naš kraj in nam je vse to prišlo zelo prav.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veselje na snegu pri » Škorenjčkih » v Dobrniču

Kje je sneg ?To se sprašujemo z otroki vsak dan, saj si želimo novega, ki ga pa žal ni od nikoder. Prvi teden po praznikih smo se imeli zelo lepo. Postavili smo ptičjo hišico, v vrtec smo prinesli hrano za ptičke, uživali smo na snegu. Marcelov oči nam je na bližnjem hribu s traktorjem in priključkom steptal progo za sankanje. Ker nam je Dedek Mraz v krajevni skupnosti prinesel bobe in jih imamo zdaj vsi, smo se veselo vozili z njimi. Zato zdaj sneg še bolj pogrešamo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.