O enoti Kekec

Kidričeva ulica 2
tel.: 07 34 81 188
Poslovni čas enote: 5:30 - 17:00

Vodja enote: Marta Rogelj Lipoglavšek

Obogatitvena dejavnost: KEKEC NA POHODU RAZISKUJE
Otroci iz vseh oddelkov enote Kekec se bomo odpravili na različne pohode, katere bomo obeležili z raziskovanjem v naravi s pomočjo naravoslovnih škatel.

Št. oddelkov: 6

2 oddelka 1. starostnega obdobja in 4 oddelki 2. starostnega obdobja

K1: POSKOKCI
vzgojiteljica Marta Rogelj Lipoglavšek ter pom. vzg. Sara Žibert

K2: ŠILČKI
vzgojiteljica Barbara Škarja ter pom. vzg. Mirjam Golob

K3: BARVICE
vzgojiteljica Teja Jurečič ter pom. vzg. Barbara Kos

K4: MIŠKE
vzgojiteljica Magda Zakrajšek ter pom. vzg. Petra Vidmar

K5: SOVICE
vzgojiteljica Renata Borišek ter pom. vzg. Jožica Hrastar

K6: METULJČKI
vzgojiteljica Nina Kastigar ter pom. vzg. Mateja Pancar

 

Sočasnost v enoti pokriva Damjana Fajdiga, ki jo nadomešča Nataša Bembič.

 

Poglej arhiv enote

Angleščina pri Poskokcih

08.06.2021

V oddelku Poskokci smo letos izvedli 10 ur obogatitvenega programa »Prvi koraki v angleščino«. Preko igre smo spoznavali angleški jezik. Da je bilo učenje zanimivejše smo veliko peli, ustvarjali in poslušali. Nove izraze smo velikokrat tudi gibalno ponazorili. Otroci so vsako uro aktivno sodelovali pri uricah angleščine in osvajali nove izraze. V igralnici smo skupaj ustvarili angleški kotiček, kjer so bile prilepljene didaktične kartice novih besed oz. izrazov. Le te so jim pomagale pri utrjevanju novih besed tudi tiste dni, ko sicer ni bila na vrsti angleščina. Skozi vse dejavnosti je bil poleg tudi lutka Cookie, ki je bil osrednji lik naših uric. Vsak otrok si je na začetku tudi sam izdelal lutko enega od junakov iz kompleta Cookie and friends. Obravnavali smo teme: BARVE, ŠTEVILA in  IGRAČE. Vsakič smo skupaj zapeli uvodno pesem Hello song. Igrali smo se tudi igro dan/noč, ki je seveda vsebovala angleške izraze. Spoznali smo igro pozdravljanja, kjer se je vsak predstavil po imenu (My name is...). Izdelali smo Friendship tree, se igrali igro Bingo, se igrali z barvnim padalom ter še veliko več. Nove besede so otroci utrjevali tudi preko didaktičnih listov, ko so jih na koncu odnesli domov. Vsako urico smo zaključili z Bye Bye song. Zadnjo uro smo pripravili še podelitev diplom za uspešno izveden program.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Poskokci na potepu v Zlatorogovi deželi

06.06.2021

V torek, 1. 6. 2021, smo se Poskokci odpravili proti Gorenjski, natančneje proti Bohinjskemu jezeru. Polni pričakovanj, smo zjutraj nadeli nahrbtnike ter se odpravili na avtobus. Veselje in klepetanje je trajalo vse do Zlatorogove dežele. V Ukancu nas je pričakala gospa Marija, ki nas je kasneje tudi vodila po pravljični poti. Pot nas je vodila čez travnike, ob jezeru, reki ter skozi gozd. Pozorno smo prisluhnili vsaki zgodbi o pravljičnih junakih bohinjskih pravljic - Zlatorog, Perkmandeljc, Jezernik, Čadež, Polesnjak, Podrta gora in Zmaj Govic ter po poti preskusili tudi naše čute. Gospe Mariji smo se zahvalili ter se polni novih spoznanj, ki bi jih radi podelili s starši,  odpravili proti domu. Vožnja domov je potekala bolj mirno, saj smo utrujeni zaspali, kar na avtobusu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pod medvedovim dežnikom pri Miškah

31.05.2021

Dež nam že tako dolgo nagaja, da smo čas izkoristili za pogovor o vremenu. Ogledali smo si lutkovno predstavo Pod medvedovim dežnikom. Tokrat smo uporabili senčne lutke. V nadaljevanju smo izvedli kar nekaj poskusov v povezavi z vremenom. Mešali smo barve in naredili mavrico, opazovali smo luže, kako s časom izginjajo, s pomočjo balonov in milnih mehurčkov smo ugotavljali, kam piha veter, opazovali smo, v kateri posodi se bo nabralo največ dežja, s pršilko za vodo smo ustvarili dež… Igrali smo se namizne igre s temo o vremenu (spomin, sestavljanje dežnika). Izdelali smo plakat o vremenu ter beležili vreme na vremenskem koledarju. Izdelali smo tudi našo prvo slikanico z naslovom Mala pikapolonica.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Vsega lepega je prehitro konec

27.05.2021

Počasi se tudi naše letovanje bliža h koncu. Danes smo imeli dan poln dejavnosti in zanimivih aktivnosti. Vsi skupaj smo zelo uživali in preživeli res lep teden. Med seboj smo se še bolj povezali in navezali res lep prijateljski odnos z vsemi. Zjutraj smo začeli dan z zajtrkom, nadaljevali z eksperimenti končali pa na vrhu - na plezalni steni. Na plavanju smo vsak dan bili vsi zelo pogumni. Se vidimo jutri, čeprav bi najraje ostali kar tukaj.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Letovanje drugi dan pri Šilčkih

26.05.2021

Drugi dan nas je v Kranjski Gori prebudilo sonce. Vsi smo bili polni energije. Z nasmehom smo se podali v nov dan. Odšli smo do trgovine, kjer smo kupili razglednice, se posladkali s sladoledom in se zabavali v pustolovskem parku. Na koncu smo obiskali še škratovo kočo, ker smo zakurili kres in pregnali nagajivega škrata. Pred večerjo smo odšli na bazen, kjer smo porabili še zadnje atome energije.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Prvi dan pri »Šilčkih«

25.05.2021

Pošiljamo vam lepe pozdrave in deževne Kranjske Gore. Kljub slabemu vremenu se imamo super in izkoristimo dneve kar se da maksimalno. Veliko se gibamo, igramo in na plavanju uživamo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zaključek Mavričnega bralčka pri Poskokcih

30.04.2021

Pravljica nas popelje v svet domišljije, za otroka pa so pravljice ena izmed najboljših razvojnih spodbud. V oddelku Poskokci, smo zaključek Mavričnega bralčka končali z ogledom predstave. Zaključek smo izvedli v petek, 16. 4., ko so si otroci ogledali kamišibaj predstavo: Kaj dela krokodil ponoči? Kamišibaj je japonska umetnost pripovedovanja ob slikah ob lesenem odru. Otroci so prejeli priznanja ter se imeli možnost preizkusiti v različnih lutkah. Na voljo so imeli lutke na palici, senčne, prstne, ročne lutke ter kamišibaj. Pravljični dan bomo zagotovo še kdaj ponovili. Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zimske skrivnosti v gozdu

23.03.2021

V mesecu februarju smo v enoti Kekec izvedli drugi del prednostne naloge enote Gozd v štirih letnih časih z orientacijskim pohodom v gozd. Opazovali smo drevesa, njihove vejice in ugotavljali, ali so še taki, kot so bili v jeseni in kaj se bo zgodilo z brsti, ki so na vejah. Na listu smo označili sliko drevesa, ki je značilna za zimo. Naša druga naloga je bila, da smo ježku, ki sta mu sneg in dež uničila bivališče iz listja, pomagali zgraditi nov domek iz vejic in odpadnega materiala iz gozda. Poskušali smo biti čimbolj ustvarjalni in poiskati različne materiale, da bo ježku bolj prijetno v novem domu. Po gozdu pa so se podile tudi čarovnice Berta, Helga in Olga ter poskušale pregnati zimo. Ker pa so se zmotile pri dodajanju sestavin, se je namesto pomladi zima še podaljšala. Čarovnicam smo pomagali popraviti recept za pravo pomladanskega napoja. Po gozdu smo pridno iskali sestavine, jih dali v kotel in zmešali z veliko kuhalnico. Storže, listje, želode, smrekove vejice in še kaj pa smo spravili v vreče in z zavezanimi očmi z roko posegli po teh predmetih in z otipom ugotovili, kaj imamo v roki. Na igriv način smo spoznavali gozd v letnem času zima.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zajček Hopek pri Miškah

23.03.2021

Pri Miškah smo  zajčkom Hopkom iskali pomlad. Ogledali smo si lutkovno predstavo Hopek išče pomlad. Po koncu predstave smo se še otroci poigrali z lutkami. Na sprehodih in na travniku smo tudi sami iskali pomlad. Našli smo trobentice, vijolice pa tudi kakšen metulj in čebela sta že priletela mimo. Ob glasbi smo zaplesali ples pomladanskih cvetlic, se naučili novo pesmico ter se igrali družabne igre na temo pomladi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Prijateljstvo pri Poskokcih

17.03.2021

 

V oddelku Poskokci smo se tudi letos odločili za sodelovanju v projektu Spodbujajmo prijateljstvo, ki ga organizira društvo Sobivanje. Pogovarjali smo se ''Kaj je prijateljstvo?; Kdo je prijatelj?; Kakšne so lastnosti pravega prijatelja?; Kaj s prijateljem radi počnemo?;..'' Otroci so na to temo znali že veliko povedati. Letos je bilo še posebej zanimivo, saj smo se pogovarjali tudi o drugačnosti, da nismo vsi enaki. S septembrom je naš oddelek postal precej bolj multikulturen, saj so se nam pridružili otroci, ki prihajajo iz drugih držav. Izvedli smo kar nekaj iger sodelovanja in zaupanja, kjer je bil cilj, da se otroci še bolj povežejo in spoznajo. Za namen projekta, pa smo izdelali tudi skupen plakat. Vsak si je s čopičem in poljubno tempero pobarval svojo dlan in jo odtisnil na papir. Vzgojiteljici pa sva izrezane dlani postavili v obliko srca ter poleg zapisali asociacije na temo Prijateljstvo, ki so jih pred tem povedali otroci. Naše vezi smo s tem še bolj utrdili in zagotovo se med nami tke pravo prijateljstvo.

 

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Februar pri »Šilčkih«

02.03.2021

 

V oddelku Šilčki smo mesec februar preživeli zelo barvito. Imeli smo pustno rajanje, izvajali različne poligone, se veliko igrali, brali pravljico o Elmerju, prepevali pesmice in ustvarjali. Veliko časa smo preživeli zunaj na svežem zraku. Odpravili smo se na pohod v okviru projekta Mali sonček. Za nami je pester mesec – polen brezskrbne igre, smeha, gibanja ter branja oz. pripovedovanja zgodb in deklamacij za Mavričnega bralčka. Izvedli smo tudi igre zaupanja in sodelovanja ter igre vlog z reševanjem konfliktnih in problemskih situacijah. Otroci so imeli veliko proste igre v igralnici in na prostem ter rajanje ob glasbi. Mesec je minil zelo hitro in že komaj čakamo, da se podamo v čudovit mesec, ki je pred nami- mesec marec.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mavrični prijatelji

19.02.2021

V mesecu februarju smo »Barvice« sodelovale pri projektu Spodbujamo prijateljstvo. V ta namen smo prebrali več knjig na to temo, se veliko pogovarjali ter izdelali plakat. Otroci pa so tudi narisali svojega najljubšega prijatelja, oziroma prijateljico. Ker pa se vsi imamo zelo radi, smo si izdelali prav posebne simbole – ogrlice prijateljstva. Otroci so si izbrali barve voščenk, jih »olupili«, s pomočjo razrezali ter postavili v modelčke. Slednje smo poslali v kuhinjo, kjer so nam jih tudi spekli. Tako so nastali naši mavrični obeski. Le-te smo preluknjali in jim dodali še vrvico. Naše prijateljstvo smo s tem projektom še bolj utrdili.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Skupina Sovice v svetu barv

18.02.2021

Izbrana mesečna zgodbica Mali modri in mali rumeni nas je popeljala v svet barv preko različnih dejavnosti. Barve so nas spremljale  pri gibanju, likovnem ustvarjanju, matematiki, pri igri z didaktičnimi igračami in zunaj. Najbolj barvit pa je seveda bil Pust.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zimske radosti pri skupini «Sovice«

17.02.2021

Nekaj sneženih dni v januarju smo hitro izkoristili za sankanje in igro na snegu. Ker pa je sneg prehitro skopnel, smo si zimske radosti pričarali kar v igralnici. Kepanje in drsanje s časopisnim papirjem, likovno ustvarjanje snežakov, ogled lutkovne pravljice Dobri snežak in poskusi z ledom.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Juhu, sneg je tu!

11.01.2021

Otroci iz skupine Metuljčki smo že ob prihodu v vrtec navdušeno opazovali sveže zapadli sneg in komaj čakali, da se odpravimo ven. Tako smo se takoj po malici toplo oblekli, si nadeli rokavice in odšli na igrišče. Tam smo delali stopinje v snegu, tipali in okušali sneg in se kepali. Tako smo uživali, da bi bili kar zunaj, a smo se morali vrniti v vrtec, saj nas je že čakalo kosilo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Utrinki prazničnega decembra

11.01.2021

Otroci iz skupine Metuljčki smo si pripravili slavnostno čajanko, prepevali praznične pesmice in zraven igrali na kraguljčke, izdelovali novoletne okraske, okraševali smo našo enoto in igralnice. In ker smo bili zelo pridni, nas je ob koncu meseca pod novoletno jelko pričakala vreča novih igrač, ki smo jih z navdušenjem takoj preizkusili.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Bučna bučasta buča pri »Barvicah«

06.01.2021

V mesecu oktobru smo si naše dneve popestrili kar z bučami. Otroke sva povabili, da jih prinesejo v vrtec. Dobili smo raznovrstne - od velikih, majhnih, zelenih do rumenih in oranžnih. Najprej smo jih uporabili samo za igro. Otroci so jih prevažali in prenašali s traktorji. Kasneje smo o njih pogovarjali, jih iskali v okolici, tehtali in zlagali po velikosti. Iz njih smo celo naredili obraze. Bučasto bučo smo spoznali tudi preko zgodbe Razbita buča. Za slednjo smo se odločili, da jo tudi sami uprizorimo in zaigramo. Začeli smo z ustvarjanjem naše scene – buče, katero smo kasneje uporabili tudi pri vadbeni uri. Da pa naši želodčki niso bili lačni, pa smo si skuhali tudi juho. Bučno, seveda!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Praznovanje rojstnih dni pri »Barvicah« v oktobru

06.01.2021

V mesecu oktobru smo v skupini praznovali tri rojstne dni. Pri je praznoval Izak, ki je imel dve želji. Hrana in palčke. To dvoje smo združili in nastala so najboljša sadna nabodala s čokolado. Pri nas praznovanja brez »sadne torte« ni, zato smo z veseljem pojedli še sadje z jogurtom in smetano. Naša Bella si je za svoj rojstni dan zaželela njeno najljubšo kombinacijo - kino in risanko. Dodali smo še kokice, pihanje svečk, petje pesmic in dopoldne je bilo prečudovito. Glasni plesni ritmi pa so se slišali na dan, ko je praznoval 3. rojstni dan naš Jakob. Za popestritev so nas obiskali bananini duhci in mandarinine buče.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Praznovanje pri »Barvicah« v mesecu septembru

06.01.2021

V mesecu septembru smo v oddelku »Barvice« imeli kar pet rojstnih dni. Vsak izmed otrok si je lahko zaželel, kako želi  praznovati. Jaka si je za svoj 3. rojstni dan izbral glasbeno dopoldne. Igrali smo na instrumente in se igrali igro »Vsak igra kot zna in ve«. Za zaključek glasbene zabave smo pihali svečke in plesali ob glasbi. Sergej nas je povabil v gozd, kjer smo plezali po igralih. Najbolj nam je bilo všeč raziskovanje gozdnih kotičkov. Nabirali smo naravni material in se z njim igrali. Ko je Erin dopolnila 3. rojstni dan, smo si ustvarili dopoldanski kino v vrtcu. Med predvajanjem risanke smo grizljali riževe vaflje, po pihanju svečk pa smo se posladkali s sadnimi želvami. Za praznovanje Björnovega rojstnega dne smo imeli plesno zabavo. Pripravil nam je plesno glasbo, na katero smo skupaj zaplesali. Na koncu smo se zmasirali še z masažnimi žogami in hodili po čutnih ploščah. Ana si je zaželela gibalno dopoldne in premagovanje ovir. Skupaj smo postavili poligon z različnimi ovirami in se dobro razmigali.  Najbolj všeč nam je bila pajkova mreža.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zakorakali v veseli, medeni december

03.12.2020

V enoti Kekec smo v tem tednu z otroki veselo zakorakali v medeni december. Izdelovanje in krašenje medenjakov smo popestrili z decembrsko praznično glasbo, prebiranjem pravljic ter izdelovanjem prazničnih dekoracij za oddelke in enoto. Ob koncu tedna pa je največje veselje prinesel prvi zalogaj snega. Na snegu smo uživali z lopatkami, kepanjem, risanjem, lovljenjem snežink in prosti igri. Držimo pesti, da bo v tem prazničnem mesecu veliko snega, ki je tako čaroben in razveseljuje otroke!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Miške spoznavajo sebe, svoja čustva in čutila

22.11.2020

V tednu otroka smo se pogovarjali o tem, kaj je pogovor in zakaj je pomembno, da se pogovarjamo. S pogovorom drugim velikokrat sporočamo tudi, kaj čutimo. Spoznali smo piščančka Pika, ki je iskal svojo mamico in na poti srečal strah, jezo, žalost in veselje. Temo o pogovoru smo nadgradili z opazovanjem samega sebe, naših čustev in čutil. Opazovali smo samega sebe in druge ter poskušali ugotoviti, kakšne volje smo, prepoznavali smo čustva iz mimike obraza. Kaj pa naša čutila? Igrali smo se različne igre, da smo ugotovili, kaj to je. Potrebno je bilo dobro poslušati, gledati, tipati, vonjati… Na našem zeliščnem vrtu smo duhali zelišča, otipali smo smrekove veje, se igrali glasbene igre, ko je bilo potrebno zelo pozorno poslušati.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

V svetu pravljic

22.11.2020

Rdeča nit v skupini Sovice bodo v letošnjem šol. letu pravljice, ki jih bomo spoznavali preko različnih področij. V oktobru smo izbrali jesensko obarvano pravljico Razbita buča. Otroci so jo likovno upodobili in raziskali ali je v buči res skrita miška. O živalih, ki nastopajo v pravljici, smo zapeli pesmice in posnemali njihovo gibanje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pohod v skupini Metuljčki

21.10.2020

15.10. obeležujemo svetovni dan hoje, zato smo se v sredo po malici z bibo odpravili do Jurčkovega gozda. Po poti smo se razveselili mačk in psov, šteli avtomobile, traktorje in tovornjake in kot bi mignil, smo bili na cilju. Ko smo hodili proti notranjosti gozda, smo poslušali šumenje listja pod nogami, nabirali smo storže, kamenčke, želod, mah, veje in suho listje. Opazovali smo, kako veter premika veje in liste na drevesu. Zelo smo uživali na svežem zraku, zato smo se dogovorili, da kmalu spet pridemo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Škratek Prehladek pri »Miškah«

20.10.2020

Škratek Prehladek je tisti škrat, ki nam jo pogosto zagode. Če se ne pazimo dovolj, nam kaj hitro skoči v nos, ušesa ali grlo. Začnemo kihati, kašljati, na koncu pa se nam pocedi še iz noska. To smo si ogledali tudi otroci iz skupine Miške v lutkovni predstavi s tem naslovom. Pogovarjali smo se o tem, kako skrbeti za svoje zdravje, spoznavali smo, kako pomembno je umivanje rok, pravilno oblačenje, pravilna prehrana ter veliko spanja in gibanja. Če naredimo vse to, se nas škratek Prehladek gotovo izogne. Kako zbežijo bacili iz naših rok, ko jih namilimo in speremo z vodo, smo preverili s poskusom. Na vodo smo natrosili poper in dodali kapljico mila. Ves poper se je umaknil na rob posode.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.