O enoti Kekec

Kidričeva ulica 2
tel.: 07 34 81 188
Poslovni čas enote: 5:30 - 17:00

Vodja enote: Tjaša Lopatec

Obogatitvena dejavnost: UMETNOST MALO DRUGAČE
Preko glasbe, plesa, gledaliških in likovnih dejavnosti bodo spoznavali umetnost.

Št. oddelkov: 6

2 oddelka 1. starostnega obdobja in 4 oddelki 2. starostnega obdobja

K1: DINOZAVRI
vzgojiteljica Alenka Šiška  ter pom. vzg. Nina Štepic

K2: MEHURČKI
vzgojiteljica Nataša Rak ter pom. vzg. Karin Zupan

K3: BALONČKI
vzgojiteljica Barbara Škarja ter pom. vzg. Mateja Pancar

K4: RIBICE

vzgojiteljica Magda Zakrajšek ter pom. vzg. Petra Vidmar

K5: MRAVLJICE

vzgojiteljica Tjaša Lopatec ter pom. vzg. Slavica Cesar

K6: ZAJČKI
vzgojiteljica Lojzka Marinčič ter pom. vzg. Vesna Kastelic

 

Sočasnost v enoti pokrivata Metka Mlakar in Valentina Kukenberger 

 

Poglej arhiv enote

Čarobna skrinjica pravljic

21.03.2019

Mesec februar smo posvetili trem različnim slikanicam katere smo izžrebali iz čarobne skrinjice. V sklopu Mavričnega bralčka smo skupaj opredelili slikanico Zelena jopica. Izdelali smo si »knjigico« z naslovom Moja prva slikanica v kateri smo upodobili del vsebine slikanice Zelena jopica, Slonček Elmer ter Muca Copatarica. V naravoslovni ustvarjalnici smo ugotavljali in preizkušali plovnost predmetov. V senzorični ustvarjalnici pa smo preko senčnih lutk utrjevali vsebino Muce Copatarice. Obiskali smo jurčkov gozd in uživali v preizkušanju različnih igral.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mamice z dojenčki na obisku pri Zajčkih

21.03.2019

V vrtec smo povabili mamice z dojenčki, ki so se rade odzvale. Pokazale so nam, kako jim zamenjajo pleničko ter tudi kako jih nahranijo. Opazovali smo mamico, kako je očistila dojenčku nosek, ker on še ne zna pihniti v robček. Otroci so z zanimanjem opazovali tudi razliko med fantkom in punčko.
Nato smo tudi mi uživali v igrali z našimi dojenčki. Ob odhodu smo jim pomahali in se mamicam zahvalili za obisk.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Druženje s folklorno skupino Nasmeh

21.03.2019

V okviru obogatitvene dejavnosti »Umetnost malo drugače« smo Kekčevi majhni in veliki medse povabili folklorno skupino Nasmeh.
Sprejeli so nas v telovadnici, kjer je dovolj prostora za vse iz enote Kekec ter nam pokazali kaj vse znajo: zapeli so nam nekaj slovenskih ljudskih pesmi in nanje zaplesali ob spremljavi kitare, gudala, strgala, harmonike in klarineta.
Hvala skupini Nasmeh za njihov čas, ki so ga delili z nami, nas popeljali v svet slovenske ljudske glasbe in predvsem zato, ker skrbijo, da slovensko ljudsko izročilo živi še naprej.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veselo plavanje

14.03.2019

Otroci iz skupin Kanarčki in Dinozavri so se udeležili 10-urnega plavalnega tečaja v Novem mestu. Njihova vesela doživetja si lahko ogledate na slikah spodaj. Znanje pa boste preverili na morju ali na bazenu..Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čajanka

08.03.2019

Samo: »Najbolj mi je bilo všeč, ko smo pili čaj.«
Ajda: »Bil je dober čaj in takega bi rada pila še kdaj.«
Eva: »Dober je bil čaj, takega bi rada še pila in ne tistega iz vrečke.«
Taja: »Zelo mi je bila všeč, ker smo zraven lahko jedli še piškote.«
Ita: »Čaj je bil ful dober pa zdrav.«
Lukas: »Dobro je bilo. Pa piškoti so bili tudi dobri.«
Kai: »Čaj je bil tak zanimiv, dišeč in zelo dober.«
Klemen: »Čaj je bil vroč.«
Izak: »Všeč mi je bilo, ker smo imeli zraven piškote in tako dobrega čaja nisem pil še nikoli.«
Nace: »Všeč mi je bilo, da smo pili čaj, ki smo ga sami skuhali.«
Katarina: »Zelo dobro je bilo, ker smo naredili mešan čaj in da sem imela svojo skodelico. Pa da smo
imeli piškote.«
Kim: »Všeč mi je bilo, ker še nikoli nismo imeli v vrtcu čajanke.«
Ivana: »Čajanka mi je bila všeč, ker smo zraven jedli piškote in jih namakali v čaj.«
Julija: »Všeč mi je bilo, ker smo pili dober čaj.«
Vita: »Na čajanki sem se imela lepo. Najboljši je bil čaj.«
Tevž: »Dobra je bila čajanka, ker smo notri dali različna zelišča in zraven jedli. Hvala, Alenka, da si
nam dala čajanko.«
Nika: »Dober mi je bil čaj, ker je bil zeliščni.«
Anastasija: »Lepo je bilo, ker smo imeli čajanko in piškote.«Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Srčkov ples pri Balončkih

07.03.2019

Vsak dan nam prinaša čudovita nova presenečanja. Odločili smo se, da je vsak dan, dan za nove priložnosti. Otrokom smo razdelile različne barve srčkov. Poiskali so si par in se pripravili na srčkov ples. Pri plesu so bili ustvarjalni. Izmišljali so si gibe, gibalna zaporedja in telesne položaje. Plesali so s celim telesom, preizkušali pa so tudi možnost gibanja posameznih delov telesa. Ples nas je vse spravil v dobro voljo i n ga še danes radi ponovimo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Sneg, led, barve

13.02.2019

V oddelku Balončki so otroci uživali v umetnosti. Najprej je sledil voden pogovor o ledu in snegu. Otroci so pripovedovali o svojem predhodnem znanju, ter podali zanimive ideje za raziskovanje in ustvarjanje, ob enem tudi igro. Odločili smo se, da bomo v igralnici naredili zimsko vzdušje in se igrali z barvnimi ledenimi kockami in čisto pravim snegom. Otrokom smo pustile prosto pot pri igri in ustvarjanju ter raziskovanju. Otroci so z različnimi pripomočki aktivno sodelovali pri raziskovanju. Poleg igre s snegom in ledom so zraven utrjevali še barve.. Prosta igra s snegom in ledom je bila za otroke res zabavna in prijetna.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mesec januar pri Mravljicah

06.02.2019

Spoznavali smo sadje in zelenjavo jo otipali, vonjali, okušali. Poiskali smo slikovno gradivo ter jih razvrstili na plakat. Obiskali smo trgovino Kmetijska zadruga kjer so otroci spoznali tehtnico, se seznanili z nakupom sadja. Urili smo fino motoriko s tem ko smo trgali papir ter spoznali novo likovno tehnika trganka. Pogovarjali smo se tudi o zdravju, kako lahko poskrbimo zase, da ne zbolimo. Naučili smo se pravilnega umivanja rok, pred in po obrokih, po vseh umazanih dejavnostih. Kako preprečiti širjenje bacilov s pravilnim ukrepanjem. Kako lahko okrepimo telo z gibanjem v prostoru in na prostem. Zato smo vsakodnevno izvajali dejavnosti s področja gibanja: jutranje razgibavanje, sproščanje, plesno gibalne dejavnosti, vadbene ure, dejavnosti na prostem: sprehodi, daljši sprehodi ter igra na igrišču. Izkoristili smo tudi za igro na snegu tako zunaj na igrišču kot v oddelku.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

V skupini Zajčki smo praznovali...

06.02.2019

V skupini Zajčki ima veliko otrok rojstni dan na začetku novega leta. Mesec januar smo zato posvetili praznovanju. Vsak otrok je na svoj rojstni dan prinesel knjigo, ki smo jo nato prebrali. Slavljencu smo zapeli pesmico ter mu za darilo poklonili lutko zajčka. Zaželeli smo mu vse najboljše. Ob pomoči svojih prijateljev je vsak upihnil tudi tri svečke, nato pa je pomagal pripraviti še sadno kupo, s katero je pogostil svoje prijatelje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

December pri Mehurčkih

15.01.2019

Mesec december smo začeli z okraševanjem mestnega parka. Vsak je izdelal svojega snežaka ter ga obesil na smreko v parku.
Tema meseca decembra je bila »Praznično potovanje«. Vrtec je vključen v mednarodni Erasmus projekt »Playing ever after zato smo vsak teden prejeli pismo iz druge države, spoznali njihove junake (pošastke) z zgodbo, njihove običaje, navade ter poizkusili nove jedi, ki so tradicionalne za določeno državo. Izdelali smo si vozovnice, si iz stolov naredili vlak in potovali v različne države ter se igrali gibalno igro Mi se z vlakom peljemo.
Veliko smo se družili z vsemi skupinami in skupaj izvajali različne dejavnosti, izvedli smo sprehod z božičkovimi kapami po Trebnjem, skupni plesi v garderobi, skupne igre… Skupini Dinozavri smo odigrali dramatizacijo Zrcalce.
Obiskali so nas vsi trije dobri možje, kateri so nam polepšali pričakovanje in nam prinesli darila. Strokovne delavke smo pripravile predstavo Dobri snežak ter nato priklicali Dedka mraza in njegovega škrata.
Za zaključek leta je vsaka skupina pripravila neko jed, smuti ali sadno nabodalo ter tako smo skupaj pomalicali in se družili. Mi smo uživali v pripravi čokoladnih kroglic.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Rokavičke

14.01.2019

Novo leto se je pri balončkovih začelo zelo zanimivo. Odločili smo se, da se bomo pogovarjali o zimi, zimskih oblačilih in vse kar sodi poleg. Poslušali smo rusko zgodbico Rokavičke. Pogovarjali smo se o oblačilih, se igrali igro spomin z rokavicami in jih tudi razvrščali po velikosti. Otroci so pri vseh teh dejavnostih urili logično razmišljanje, iskali so pravilna zaporedja in pare. Spoznali smo tudi deklamacijo z naslovom Rokavice, ki je bila otrok zelo zanimiva. Preko zimskih ugank pa smo iskali rešitev le-teh. Veliko časa preživimo zunaj na svežem zraku, kjer otroci razvijajo spretnosti gibanja na različnih podlagah.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Praznični december

04.01.2019

V december smo vključili junake (pošastke) iz naših mednarodnih držav, ki so nas popeljale preko različnih zgodb. Vsak ponedeljek smo iz velikega pisma prevzeli pošto z zgodbo junaka ter spoznali njihove značilnosti. Imeli smo tudi popoldansko srečanje s starši in sicer praznične delavnice na katerih smo izdelovali okraske, namizno dekoracijo ter si s tem pričarali praznično vzdušje. Veliko skupno smrečico v enoti smo okrasili z različnimi motivi slanega testa. Veliko smo se družili z otroki iz enote ter plesali ob različni decembrski glasbi. Obiskal nas je tudi Božiček, ki nam je prinesel igrače s katerimi se že pridno igramo in raziskujemo. V okviru enote pa smo imeli skupno praznično pogostitev za katero je prispevala vsaka skupina. V vrtcu Mavrica pa smo si ogledali predstavo z naslovom Prav posebno darilo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mravljice in mesec november

12.12.2018

Odpravili smo se na prvi daljši pohod v okviru malega sončka ob enem pa smo si ogledali še bližnji potok, saj spoznavamo vodo v različnih pojavnih oblikah. Preizkusili smo novo likovno tehniko mokro na mokro, ki je bila otrokom zelo všeč, saj je bilo veliko raziskovanja z vodo in tempera barvami. Imeli smo tudi slovenski tradicionalni zajtrk ob namizni dekoraciji svečk, obiskala pa nas je tudi čebelica, ki nam je opisala kako nastane med ter z nami zarajala. Izdelovali smo instrumente iz naravnih materialov. Doživeli smo pravo doživetje pri sprehodu v dežju s palerinami.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Deluj eko, varuj čebelo in smreko

12.12.2018

V skupini Ribice smo tudi letos sodelovali na natečaju, ki ga razpisujeta podjetja Hofer in Medex.
Izdeleli smo okraske na temo čebel z naslovom Ferdo in Sivka praznujeta svetovni dan čebel. Izmišljali smo si tudi zgodbo , v kateri Ferdo in Sivka z žalostjo ugotavljata, kako je narava vse bolj onesnažena in čebele kmalu ne bodo imele kaj jesti. Zato sta odšla v vrtce in otrokom pripovedovala zgodbe o pridnih čebelah. Otrokom so bile tako všeč, da so takoj pospravili vse okrog vrtcev, domov in po travnikih.
Eko smreko smo okrasili ter pred dnevi tudi dobili obvestilo, da se je naša eko smreka po izboru interne komisije uvrstila med izbrane nagrajence najizvirneje okrašenih eko smrek. Naša eko smreka bo tako ves mesec december krasila Hoferjevo poslovalnico v Trebnjem.
V prihodnjih dneh pa pričakujemo tudi njihovo nagrado, to pa je medeni paket, sestavljen iz izdelkov obeh organizatorjev, podjetij Hofer in Medex.
Čestitke otrokom iz skupine Ribice!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Slovenski tradicionalni zajtrk

21.11.2018

Obeležili smo ga v petek, 16.11.2018, s slastnim zajtrkom. Z obiskom nas je presenetila čebelica Sivka, ki nam je povedala kako nastane med, od kje dobimo mleko in nas na koncu povabila na čebelji ples.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mesec november pri Mravljicah

16.11.2018

V oddelek »Mravljice« je prišla na obisk mamica deklice, ki je predstavila glasbilo kitara. Zaigrala nam je že znane pesmice katere smo skupaj z njo pripevali po svojih zmožnostih.
V Sodelovanju z Zdravstvenim domom Trebnje nas je obiskala medicinska sestra Katarina. Predstavila nam je lutko Zobozavra ter prikazala pravilno umivanje zob. Pokazala nam je tudi različne pripomočke kateri se uporabljajo v zobozdravstveni ordinaciji. Otroci so se lahko preizkusili v vlogi zobozdravnika.
Svoje gibalne sposobnosti in spretnosti smo urili na šolskem, Kekčevem igrišču. Na sprehod smo se odpravili po bližnji okolici kjer smo opazovali spreminjanje narave ter hkrati nabirali jesenske plodove.
Spoznali in pripravili smo slano testo nato pa smo s svojimi spretnimi prstki ustvarjalni po svoji lastni domišljiji.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Glasbena urica z Majo

16.11.2018

Glasbene urice z Majo so nekaj lepega. S svojo kitaro nam pričara veselo vzdušje. Ko nam na njo zaigra in zraven še zapoje ji vsi zelo radi prisluhnemo in seveda z njo zapojemo. Najprej pa z glasovi in pravilnimi prijemi po telesu, »prižgemo« čarobne lučke.
Ob koncu vsake glasbene urice pa poskrbi, da se umirimo ob umirjeni glasbi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Uživamo v zadnjih jesenskih dnevih

23.10.2018

Lepo jesensko vreme nas kar spodbuja, da veliko časa preživimo v naravi. Opazujemo listke, ki spreminjajo svojo barvo in kako počasi en za drugim odpadajo. Posebno doživetje pa je obisk gozda kjer poiščemo in naberemo storže, želode, žir ter jih odnesemo v vrtec v naš naravoslovni kotiček. Vsak dan pa nas različni rekviziti vabijo k gibalnim dejavnostim.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk zobozdravstvene ordinacije

10.10.2018

Otroci iz skupine Dinozavri smo imeli priložnost obiskati zobozdravstveno ordinacijo v Zdravstvenem domu Trebnje. Prijazno sta nas sprejela medicinska sestra Katarina in njen Zobozaver. Veliko sta nam pokazala in povedala o pripomočkih, ki jih zobozdravnica uporablja pri svojem delu. Pokazala pa sta nam, kako se pravilno umiva zobe, saj je skrb zanje še kako pomembna. Vsak se je lahko usedel na zobozdravniški stol in Zobozaverju poskusil umiti njegove velike zobe. Iz ordinacije smo odšli polni vtisov in če je pred obiskom še kdo imel strah pred zobozdravnikom, ga sedaj sigurno nima več.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Teden otroka v enoti Kekec

10.10.2018

Teden otroka v enoti Kekec smo preživeli skozi igre katere so si izbrali otroci povsem sami. V starejših skupinah so nekateri izdelali plakat o prostem času medtem ko so si mlajši izbrali igrače s katerimi se radi igrajo. Skupaj smo se odpravili na pohod vendar so starejše skupine izbrale daljšo pot medtem, ko so mlajši prehodili pot primerno njihovi starosti. Otroci skupine »Zajčki in Mravljice« so si ogledali lutkovno predstavo z naslovom Razbita buča v izvedi strokovnih delavk, starejši pa so si ogledali predstavo v kulturnem domu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Orientacijski pohod in športne igre s starši

10.10.2018

V četrtek, 4.10.2018, smo v vrtec povabili starše, da z njimi preživimo del popoldneva. Izvedli smo orientacijski pohod ter igre brez meja, oboje pa je tudi sestavni del obogatitvenega programa Mali sonček. Pot nas je vodila od vrtca na hrib proti šoli. Med potjo smo reševali naloge, ki so nam bile zastavljene. Nabirali smo jesenske plodove, reševali uganke, si ogledali čebelnjak ter iskali skrite živali. Na vmesnih postajah smo izvedli gibalne naloge ter se po krožni poti vrnili na izhodiščno točko. Na travniku so nas pričakali rekviziti, ki smo jih uporabili za izvedbo športnih iger. Prevažali smo buče v samokolnici, preskakovali ovire, obirali jabolka in hruške ter se igrali še igro Zmajev rep, s katero smo zaključili naše druženje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.