O enoti Mavrica

Režunova ulica 8

Hodnik A
tel.: 07 34 81 195
Poslovni čas enote: 5:30 - 17:00

Vodja enote: Nuša Pajk

Št. oddelkov: 4 oddelki 1. starostnega obdobja

A1: ROŽICE
vzgojiteljica Darja Perdih ter pom. vzg. Andrejka Jevnikar

A2: MUCKI
vzgojiteljica Vesna Marter ter pom. vzg. Mateja Ozimek

A3: GUMBI
vzgojiteljica Jožica Bevec ter pom. vzg. Sabina Podlogar in spremljevalka Lucija Strajnar

A4: TAČKE
vzgojiteljica Nuša Pajk ter pom. vzg. Barbara Kastigar

Sočasnost v enoti pokriva Metka Mlakar.


Hodnik B
tel.: 07 34 81 196
Poslovni čas enote: 6:00-16.15

Vodja enote: Tanja Fius

Št. oddelkov: 6 oddelkov 2. starostnega obdobja

B1: OBLAČKI
vzgojiteljica Ariadna Agnič ter pom. vzg. Teja Štampalija

B2: KAMENČKI
vzgojiteljica Radojka Udovič ter pom. vzg. Suzana Vencelj

B3: ČUKCI
vzgojiteljica Bojana Murn ter pom. vzg. Andreja Strajnar

B4: RIBICE
vzgojiteljica Tanja Fius ter pom. vzg. Barbara Leben

B5: KLOBUČKI
vzgojiteljica Nina Kastigar ter pom. vzg. Simona Umek

B6: AVIONI
vzgojitelj Žiga Mohorčič ter pom. vzg. Mojca Kovačič


Hodnik C
tel.: 07 34 81 197
Poslovni čas enote: 6:00-16.15

Vodja enote: Petra Slak

Št. oddelkov: 4 oddelki 2. starostnega obdobja

C1: MINIONI
vzgojiteljica Petra Slak ter pom. vzg. Mladen Šiška

C2: LEVČKI
vzgojiteljica Katarina Vovk ter pom. vzg. Dunja Radulič

C3: MAVRIČNI PRIJATELJI
vzgojiteljica Nataša Rak ter pom. vzg. Simona Marinčič

C4: SRČKI
vzgojiteljica Helena Krnc ter pom. vzg. Saša Kastelic

Angleščina v oddelku »Srčkov«

V letošnjem šolskem letu smo imeli angleščino kot obogatitveno dejavnost v okviru 16-ih enot, kjer so otroci preko igre spoznavali angleške junake, utrjevali barve, uporabljali vljudnostne izraze, družinske člane, oblačila, živali in vozila. Naučili smo se nekaj pesmic: The Finger Family Song, Five Little Monkeys, Hello Everyone, Bay Bay Everyone. Velikokrat smo izvajali minutke za zdravje, kjer smo uporabljali angleške izraze; vstani, usedi se, zavrti se, poskoči ... Veliko smo risali in uporabljali različne likovne tehnike, ter angleške urice popestrili na različne motivacijske načine. Na željo otrok, so za zaključek odpeljali Cookija v Jurčkov gozd, ter se z njim igrali celo dopoldne.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Juhej v šolo grem zdej

Kot vsako leto so se tudi letos otroci, stari 5 do 6 let poslovili od vrtca na prireditvi Juhej v šolo grem zdej, 14.6.2018 v KD Trebnje.  Skupine Šilčki, Mački Muriji, Ptički, Zvezdice, Minioni, Levčki, Mavrični prijatelji in Srčki, so pripravili skupaj s strokovnimi delavci kratek program. Vsaka skupina posebej se je predstavila s svojo točko in program povezala še s skupnim nastopom. Točke so bile razgibane, plesno in pevsko obarvane. Glede na to, da smo skozi celo šol. leto sodelovali se je na prireditvi čutila povezanost in harmonija med vsemi nastopajočimi, kar je na lica marsikaterih staršev privabilo solzice. Vsem otrokom in njihovim staršem želimo vse dobro na njihovi novi poti.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Izlet z vlakom in obisk OŠPP na Mirni

Otroci iz hodnika C smo se odpravili na izlet z vlakom. Odpeljali smo se na Mirno in obiskali otroke iz Osnovne šole s prilagojenim program. Najprej so nas vsi toplo sprejeli in nam podarili kazalke za branje knjig. Potem so nas povabili v svoje razrede, kjer smo si ogledali njihove potrebščine, zvezke in igrače. Vsi skupaj smo se nato zbrali v veliki telovadnici, kjer so nam otroci 1. in 2. razreda pripravili kratek program, naše skupno srečanje pa smo nadaljevali s plesom in druženjem. Za zahvalo smo jim podarili nekaj naših knjig iz vrtca in se veseli ter polni lepih vtisov vrnili nazaj v Trebnje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zaključek Male šole nogometa

V letošnjem šolskem letu smo v enoti Kekec in Mavrica z otroki starimi 5-6 let izvajali Malo šolo nogometa. V program se je prijavilo 44 otrok, iz oddelka Minioni, Levčki, Mavrični prijatelji, Srčki, Mački Muriji in Šilčki.
Ob zaključku Male šole nogometa smo priredili športno dopoldne (štafetne igre), kjer so sodelovali vsi otroci, ki so v letošnjem šolskem letu obiskovali šolo nogometa.
Za vztrajnost in trdno delo pri nogometu so bili vsi otroci nagrajeni z medaljo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Avioni na obisku v lekarni

V sodelovanju s starši smo skupina Avioni obiskali lekarno in spoznavali poklic farmacevta. Kar dve mamici sta nam razkazali prostore lekarne in nas uvedli v svet zdravil. Skupaj smo zmešali dve kremi za roke, se posladkali s piškoti ter spili zdravilni čaj. Spoznali smo tudi več vrst zdravil in sanitetnega materiala, na koncu pa je vsak od nas dobil še lepo darilce.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Še zadnji pozdrav iz Pirana

Počasi se zaključuje naše bivanje v Piranu. Danes smo spoznavali delo potapljača, se sprehodili do Fiese, kjer smo izvedli športne igre in se pridružili zabavi na Tartinijevem trgu. Se vidimo…

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zdravnica pri Klobučkih

V sredo se nam je pridružila Emina mamica, ki nam je predstavila poklic zdravnice. S seboj je prinesla polno pripomočkov, ki jih uporablja pri svojem delu. Najprej nam je pregledala oči, poskusili smo, kako nam pristajajo čisto prava očala, preizkusili smo mavec in opornico, drug drugemu smo povijali roke in noge, nalepili smo si obliže, vsak je lahko poslušal utripanje svojega srca in na koncu smo si ogledali še plakat, kjer smo videli, kako je zdrajeno naše telo. Ura druženja je minila kot bi mignil, zato smo mamico povabili na ponovni obisk in se ji lepo zahvalili, da nam je popestrila dopoldne v vrtcu.

 

 


Kolesarko dopoldne

Otroci iz skupine Rožice so od doma pripeljali svoja kolesa, poganjavčke, skiroje, seveda pa niso pozabili niti na zaščitno čelado. Otroci so preizkušali svoje kolesarske veščine v vožnji med ovirami.

Za nami je še eno čudovito dopoldan, ki smo ga preživeli v gibanju na svežem zraku in z nasmehom na obrazu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Tretji dan razigran

Smo na polovici našega počitnikovanja. Doživeli smo marsikaj. Uživali smo na bazenu, ogledali smo si akvarij, se posladkali s sladoledom, poslali smo razglednice, praznovali rojstne dneve treh otrok, raziskali že skoraj vse kotičke Pirana ter večer zaključili s čisto pravim »žurom.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Morski utrinki iz Pirana

Mi mamo se "fajn", če vam prav je al nee, nam važno je lee, da imamo se fajn. Tako si prepevamo otroci iz skupine, Levčki, Srčki, Šilčki in Zvezdice.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Sodelovanje s Plesno skupino Ajda

V okviru projekta Vsi drugačni, vsi prijatelji smo v letošnjem šolskem letu sodelovali s Plesno skupino Ajda. Plesalke so nam predstavile svoje delo in nas naučile ples, ki smo ga skupaj z otroki iz skupine Minioni zaplesali na Plesnem popoldnevu v Dobrniču. Hvala Nadji Marn za skupno sodelovanje med vrtcem in plesno skupino.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk Osnovne šole Trebnje

Otroci iz skupine Minioni septembra odhajamo v šolo. Da bi spoznali delo v šoli smo se odzvali povabilu učiteljice Alje in se odpravili v šolo. Prvič smo si ogledali njihove prostore: knjižnico, telovadnico, jedilnico in razrede. Ob naslednjem obisku pa so nas prijazno sprejeli v 2. razred, kjer so nam pokazali svoje šolske potrebščine in nam povedali kaj delajo pri pouku. Potem smo postali pravi učenci-sedli smo za šolske klopi in s pomočjo učencev reševali učni list. Z lepimi vtisi se že veselimo 1. septembra, ko gremo v šolo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kako nastane risanka?

Vsi si zelo pogledamo risanko, ne vemo pa, kako nastane. Obiskala nas je mamica od Davida in nam povedala ter pokazala, kako nastane risanka. Z njeno pomočjo smo posneli zelo kratko »risanko«, ki je trajala nekaj sekund.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Plesno-mažoretne urice

V letošnjem šolskem letu so v vrtcu potekale Plesno-mažoretne urice, za dekleta iz starostnih skupin 5-6 let. Vpisanih je bilo 43 deklet. Delo je potekalo v dveh skupinah, vsaka skupina je imela 10 terminov vaj. Dekleta so spoznavala različne plesne korake, osnovne elemente z mažoretno palico in plesnim trakom. Izvajale smo različne ritmično-didaktične igre in naloge, preko katerih so dekleta usvajala osnove ritma in giba. Vsaka skupina je ob koncu srečanj svoje delo predstavila z nastopom (za upokojene delavke našega vrtca, v Domu starejših občanov, na dobrodelni prireditvi Sklada Vrtca Mavrica Trebnje). Dekleta so za svoj trud in sodelovanje prejela priznanje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Žabe pri »Tačkah«

V skupini »Tačke« spremljamo razvoj življenja od paglavca do žabe. V bližnji mlaki smo našli paglavce, ki smo jih prinesli v igralnico in pripravili terarij. Opazovali smo kako so paglavci rasli in kako so jim zrasli zadnji ter prvi kraki. Z navdušenjem smo vsakodnevno opazovali spremembe ter nestrpno pričakovali, da bodo v terariju končno skakale žabe. In … uspelo je!!! Razvile so se čisto prave žabice, ki že veselo skačejo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Projekt Pasovček

Otroci iz skupine Minioni in Srčki smo v letošnjem šolskem letu sodelovali v projektu Pasavček. Glavno sporočilo tega projekta je bil: »Red je vedno pas pripet«. Otroke smo ozaveščali o tem, kako pomembna je uporaba varnostnega pasu v avtomobilu in upoštevanje prometnih predpisov. K sodelovanju smo povabili tudi svoje starše in sodelovali z lokalno skupnostjo. Otroci so skupaj s starši pisali pesmi o Pasavčku, skrbeli za varnost v prometu, si nalepili nalepko ob prihodu v vrtec, če je bila njihova pot v vrtec varna. V vrtcu smo risali Pasavčka, se učili deklamacijo in pesmi o njem, narisali svojo varno pot v vrtec, se naučili pravilno uporabljati varnostni pas, si ogledali lutkovno predstavo Pasavček v prometu,… Sodelovali smo tudi z lokalno skupnostjo. Obiskali smo gasilce, ki so nam predstavili svoje delo in pripomočke, ki jih uporabljajo pri svojem delu, v primeru da se zgodi prometna nesreča ali pride do požara, izvedli delavnico Kolesarček, kjer smo se preizkusili v vlogi voznika na poganjalčku in vlogi pešca. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na občinski ravni je poskrbel, da smo prejeli veliko promocijskega gradiva, plakatov in nagrad za naše delo. Na koncu pa smo obiskali še Policijsko postajo Trebnje, kjer nas je toplo sprejel Medo Leon, ki je bil zelo prijazen do nas, prijazni policisti pa so nam pokazali svojo opremo, vozila in nam pokazali prostore v svoji postaji.
Z veliko novega znanja v prometu grejo otroci v jeseni v šolo, od projekta pa nam bo za vedno v spominu ostal stavek…. Red je vedno pas pripet.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ogled Jurjeve domačije

V sredo, 25. 4. 2018, smo se otroci iz oddelka »Levčki«, strokovni delavki ter naš spremljevalec – Tilnov oči, odpravili na ogled Jurjeve domačije. Prijazen vodič Uroš nam je domačijo razkazal. Spoznali smo mnogo novih predmetov. Na koncu pa smo se okrepčali z domačim kruhom, ki je bil pečen v krušni peči ter koprivovim čajem. Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Menjava vzgojiteljic v C-hodniku

V C-hodniku sodelujemo v projektu Vsi drugačni, vsi prijatelji. V okviru projekta so se otroci med drugim udeležili različnih dejavnosti po igralnicah ter prostorih vrtca, ki smo jih pripravili strokovni delavci.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk pražarne Nanni

V torek, 7.5. 2018, smo se skupina Srčkov odpravili v pražarno kave Opara, ki se nahaja v centru Trebnjega. Zaposleni v pražarni Nanni so nam z velikim veseljem predstavili na kakšen način in kako pride kava na naše police v trgovinah in kako se jo postreže v javnih lokalih. V pražarni se nahaja zelo velik mlinček za mletje kave, velika peč za praženje ter pakirni stroj, kjer se kavo napolni v vrečke in je nato pripravljena, da se jo transportira do različnih trgovskih centrov. Strokovni delavki sva bili na koncu predstavitve deležni dobre kavice, otroci pa okusnega peciva.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zadnji utrinki iz Pirana

Letovanje se počasi zaključuje. Polni novih dogodivščin in doživetij komaj čakamo jutrišnji dan, da se vrnemo v naš domači kraj.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Morske dogodivščine

Dnevi v Piranu so zelo zanimivi. Dogaja se nam veliko različnih aktivnosti. Imeli smo športne igre v Fiesi, ogledali smo si akvarij, kjer spoznali življenje na dnu morja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pozdravčki iz Pirana

Ko se zjutraj v sončno jutro prebudim, na slasten zajtrk odhitim,
da si trebušček okrepim in na plavanje pohitim.
Tam veselo čofotam in svoje vaditelje upoštevati znam.
Po kosilu se igram ter se zelo lepo imam.
Sonce, morje, skale, zrak, dan dnevu čistu ni enak.
Glavno je, da vsi smo zdravi,
pa se oglašamo s pozdravi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

"Gumbki" na odru

Otroci iz skupine Gumbi radi raziskujemo,plešemo in pojemo. Zato smo se odločili, da nastopamo na Skladovi prireditvi v Kulturnem domu Trebnje. Predstavili smo se z pevsko plesno točko Jaz pa grem na… Poželi smo velik aplavz.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

OBLAČNI EKSPERIMENTI

Otrokom iz skupin Avioni in Oblački sva pripravila » OBLAČNE EKSPERIMENTE«. V prvi skupini smo v steklene kozarce natočili mrzlo vodo in nanjo nabrizgali belo brivsko peno. Nastali so oblaki, ki so plavali na »nebu«. Otroci so nato s kapalkami spuščali kapljice na oblake in opazovali, kako je iz oblačkov začenjalo deževati. V drugi skupini so otroci ustvarjali oblak iz segrete vode in dima. V večji steklen kozarec, do tretjine napolnjen s toplo vodo, smo spustili prižgan papirček. Odprtino smo nato pokrili s krožnikom na katerem so bile ledene kocke. V kozarcu se je zrak ob vroči vodi segreval in dvigal. Ob hladnem krožniku pa se je shladil in kondenziral na dim. V kozarcu je tako nastal čisto pravi oblak. Enostavna in zanimiva eksperimenta sta otrokom prinesla veliko veselja. Poskusite ju izvesti še doma.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pohod skupine Avioni do podružnične šole Dolenja Nemška vas

V skupini Avioni smo želeli izkoristiti lepo pomladansko vreme, zato smo se odpravili na pohod do osnovne šole v Dolenji Nemški vasi. Med potjo smo se ustavili pri cerkvici na Vini Gorici, kjer smo uživali ob razgledu na trebanjsko industrijo in okoliške gričke. Srečali smo tudi krave, ki so nas radovedno prišle pozdravit k ograji. Pohod je bil predvsem poučen, saj se v vrtcu seznanjamo z varnostjo v prometu. Pozornost smo posvetili varnemu prečkanju in hoji ob cesti, prepoznavanju varnih situacij v prometu ter upoštevanju prometnih predpisov. V pohodu smo zelo uživali, saj nas je spremljalo idealno vreme.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk otrok oddelka skupine Bolhice

V vrtcu se veliko igramo z najrazličnejšimi igračami. Otroci iz skupine Gumbki imamo zelo radi nestrukturirane materiale in odpadno embalažo. Večkrat se podružimo tudi z otroki iz sosednjih enot. Tako smo se družili tudi petkovo dopoldne. Otroci so se igrali in opazili, da je v skupini slaboviden otrok. Otroci iz skupine Bolhice so se odločili, da izdelajo iz odpadne embalaže čutni spomin. Spomin so podaril slabovidnemu otroku iz naše skupine.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Svetovni DAN ZEMLJE

Otroci iz skupine Rožice so skupaj z strokovnimi delavkama obeležili Svetovni dan zemlje s čistilno akicjo – pobiranjem smeti. Preden smo se odpravili na pot, ki nas je vodila v gozdno igralnico (Jurčkov gozd), smo si nadeli zaščitne rokavice in s seboj vzeli veliko vrečo, kamor smo najdene smeti odlagali.Otroci so se na sami poti, kot tudi v gozdu dobro orentirali. Ob vsaki najdeni in pobrani smeti se je pričaral nasmeh na otroškem obrazu, otroci so med sabo celo tekmovali, kdo bo našel več smeti.

Ob zaključku akcije so ugotovili, da smo več smeti našli ob poti do Jurčkovega gozda, kot pa v samem gozdu. Pobrali smo eno vrečo smeti.  Na tak način smo se planetu Zemlja izkazali hvaležnost in se ji na zahvalili za njegovo gostoljublje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ustvarjalna delavnika na CIK-u

Otroci iz oddelka Minioni smo se udeležili ustvarjalne delavnice, na kateri smo izdelali vazice oz. posodice iz odpadnega materiala. Zaposleni s Centra ponovne uporabe z recikliranimi materiali so nam povedali in pokazali, za kaj vse uporabljajo material, ki ga nekateri ne potrebujejo več. Nastale so čudovite posodice iz odpadlih kozarcev, blaga, volne in drugih okraskov.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Babice na obisku

V oddelku Gumbi pridno ločujemo odpadke, varčujemo z vodo in se trudimo, da zavržemo čim manj hrane. Kljub temu nam večkrat ostane po malici kruh. Zato smo na obisk povabili babice, ki so nam predlagale, da pripravimo sadna nabodala z kruhom in medom. Skozi celo dopoldne je potekala kuharska delavnica. Skupaj z babicami smo narezali sadje in kruh, ga nataknili na paličice in prelili z medom. Zdrava reciklirana malica nam je vsem zelo teknila.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obiskala nas je ilustratorka Marta Bartolj

V oddelku »Levčki« smo imeli prav poseben obisk. Obiskala nas je Nežina teta. Ilustratorka Marta Bartolj je pred nami slikala, otroci pa so barvali njene umetnije. Z navdušenjem smo spremljali, kako njena roka s flomastrom v roki drsi po papirju.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mavrični bralček v hodniku C

Ob zaključku Mavričnega bralčka smo se vse skupine iz hodnika C zbrale v naši otroški knjižnici v vrtcu. Skupaj smo poslušali branje knjige Zajček in njegovi prijatelji. Po končanem branju so vsi otroci, ki so uspešno opravili Mavričnega bralčka, z velikim ponosom prejeli priznanje. Za zaključek so strokovni delavci otrokom zaigrali dramatizacijo igre Kje je najlepše.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Rožice v gozdu

Otroci iz skupine Rožice že drugo leto kontinuirano obiskujejo gozd. Gozd nam ponuja naraven poligon, kjer razvijamo in krepimo svoje gibalne sposobnosti, pridobivamo samozaupanje v svoje telo, se učimo na podlagi lasnih izkušenj, opazujemo, raziskujemo in v prosti igri damo prosto pot svoji domišljiji, inovativnosti in ustvarjalnosti.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

SVETOVNI DAN ZDRAVJA V HODNIKU B

Svetovni dan zdravja (ta je bil sicer že v soboto, 7.4.) smo v hodniku B praznovali z daljšim pohodom v naravo. Takoj po zajtrku smo se mimo Spara odpravili do Odrge, od tam pa nadaljevali po servisni poti nad avtocesto. Ustavili smo se na najvišji točki, kjer smo uživali v razgledu po trebanjski dolini. Mali so se tu obrnili in se vrnili nazaj, veliki pa smo pot nadaljevali do vrha nekdanjega smučišča, kjer smo si ob sadni malici oddahnili. Zadnji izziv so nam predstavljale strme stopnice, ki pa smo jih z lahkoto premagali. V vrtec smo se vrnili mimo gradu in železniške postaje. Pohod je ob druženju s prijatelji s hodnika B in naklonjenem vremenu hitro in prijetno minil.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Po angleško

V marcu smo se v okviru skupnih dejavnosti hodnika B družili veliki in mali. Tema druženja je bila »Po angleško …«, kjer so se mlajši otroci oddelkov Ribice in Čukci družili z otroki angleških oddelkov. Slednji so jih naučili eno »po angleško«, in sicer pesem z naslovom Clap your hands (stomp your feet). Druženje se je nadaljevalo ob igri ter prijetnem in prijateljskem vzdušju.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ogled znamenitosti mesta z članicami Turističnega društva Trebnje

Članice Turističnega društva Trebnje so nam iz oddelka »Levčki« razkazale znamenitosti mesta. Izvedeli smo marsikaj novega.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obiskali smo občinski pihalni orkester in mažoretke

Otroci s str. delavkama oddelka »Levčki« smo obiskali Občinski pihalni orkester ter mažoretke. Spoznali smo njihovo poslanstvo. Imeli smo se zelo lepo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Vsi drugačni, vsi prijatelji

V okviru projekta smo v Vrtcu Mavrica Trebnje, v hodniku C, pripravili srečanje za starše. Otroci iz skupin Minioni, Levčki, Mavrični prijatelji in Srčki, so se staršem predstavili z nastopom, zapeli so nekaj pesmi, zaplesali in nato starše povabili v igralnice na pomladno delavnico. Izdelovali so različne stvari iz papirja in odpadnega materiala. Z izdelki smo poskrbeli za dekoracijo igralnic in garderobe, nekaj velikonočnih izdelkov, katere so naredili, pa so odnesli domov.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pohod na Vrhtrebnje

Danes smo se otroci iz hodnika C odpravili na pohod na Vrhtrebnje. Pot je bila zahtevna, ampak ker smo vsi veliki smo vsi prišli do cilja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk Baragove galerije

Z otroki oddelka »Levčki« smo obiskali Baragovo galerijo in si ogledali razstavo o Baragu. Otroci pa so bili še posebej ponosni na njihova umetniška dela, ki so razstavljena v galeriji.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk vokalne skupine Soreline

Obiskale so nas članice Vokalne skupine Soreline, se nam predstavile ter zapele nekaj pesmi. Skupaj z njimi pa smo zapeli tudi mi. Bilo nam je lepo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Svetovni dan Downovega sindroma

"Oni nimajo idealnega para kromosomov, ampak so enkratni v svoji različnosti"... tako opisujejo otroke z Downovim sindromom. In s tem stavkom bi lahko opisali tudi našo Niko, ki je ob njenem "prazniku", kot so ga poimenovali otroci, v vrtec pripeljala svojo mamico, ki nam je povedala, v čem se Nika razlikuje od nas.
Na ta dan smo si obuli različni nogavici in s tem pokazali našo podporo ob tem dnevu. Ker Nika zelo rada pleše, smo na koncu vsi skupaj še zaplesali in zapeli.


Obisk Galerije likovnih samorastnikov

Z otroki oddelka »Levčki« smo obiskali Galerijo likovnih samorastnikov, kjer sta nam prijazni uslužbenki na igriv način predstavili umetniška dela.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Predstava Pasavček v prometu

S strani Agencije RS za varnost v prometu smo dobili brezplačno predstavo, kot nagrado za udeležbo na uvodnem izobraževanju za projekt Pasavček. Obiskala nas je lutkarica ga. Nina Oman in zaigrala predstavo Pasavček v prometu. To je poučna lutkovna igrica, v kateri otroci na interaktiven načina spoznavajo pojem varnost v in smisel varnega ravnanja v prometu. Pasavček se je z njim pogovarjal o pravilnem obnašanju v prometu in pravilni uporabi varnostnih pasov, varnem prečkanju ceste in kako biti previden in viden v prometu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Glasbena pravljica Mojca Pokrajculja

V skupini Srčki, so se otroci že kmalu po začetku šol. leta pričeli pripravljati na nastop z glasbeno pravljico Mojca Pokrajculja. Sami so naredili sceno, tako, da so pobarvali veliko škatlo in iz nje naredili piskrček.
Predstavo so obogatili z instrumenti in prepevanjem različnih pesmi o zimi in živalih. Nastopal so vsi otroci. Prijavili smo se tudi na Območno revijo otroških gledaliških skupin in nastopali v Dobrniču. Zaigrali smo otrokom v enoti Mavrica in Videk. Na željo drugih skup.in otrok in strokovnih delavk bomo predstavo odigrali še za mlajše otroke, kakor tudi za varovance DSO Trebnje.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

GLASBA IN PLES NAS POVEZUJETA

Ob dnevu žena smo se otroci in strokovni delavci iz oddelkov Pajkci (enota Ostržek) in Oblački (enota Mavrica) družili ob plesu in igranju. Da jim je bilo dopoldne zanimivejše, smo jim pripravili srčkov ples. S pomočjo srčkov smo otroke iz dveh različnih starostnih skupin uspeli premešati in jim pomagati pri vzpostavljanju novih prijateljstev. Otroci iz skupine Oblačkov so mlajše prijatelje naučili ples Tri žabice, jim pomagali pri zaporedju gibov, ritmov. Pri plesu so vidno uživali. Dopoldne smo zaokrožili s skupno prosto igro v igralnici.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Športno druženje v oddelku Avioni

V mesucu februarju nas je v oddelku obiskala Najina mamica in nam popestrila športno dopoldne.V telovadnici smo se ogreli z raznimi gibalnimi vajami in žogami.Sledil je poligon, kjer smo zelo uživali.Za konec smo zapeli in z gibanjem pokazali pesmico TRI MAJHNE ŽABICE. Imeli smo se zelo lepo in mamici se še enkrat zahvaljujemo.


PEKA KRUHA JE LAHKO ZABAVNA

Pri Ribicah smo v okviru teme »MMM, kako diši« pekli kruh. Spoznali smo sestavine za peko in postopek priprave kruha. Pri tem smo uporabili naše pridne roke, ki so gnetle, mesile, tolkle.... Temo smo popestrili z igrami po kotičkih, izmišljeno rajalno igro naši mamici smo rekli, da ji bomo kruhek spekli in matematično igro razvrščanja. Pri peki so nam pomagali naši kuharji. Kruh, ki ga nismo pojedli smo ponovno uporabili za hranjenje lačnih ptic in pripravo pohanih šnit.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Uživamo na snegu

 

Otroci iz skupine Klobučki smo izkoristili torkovo dopoldne za igro na snegu. Vozili smo se z lopatkami, delali stopinje v snegu in se kepali. Kot lahko vidite na priloženih fotografijah, smo zelo uživali.
 

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk oddelka romano

V okviru projekta Intensys smo povabili v našo skupino otroke iz romskega oddelka Romano. Pripravili smo igralne kotičke: senzorno igro s slanim testom, konstruktor Lego Duplo, gibalni kotiček s taktilnimi ploščami, tunelom, preskakovanjem ovir, hojo po vrvi in simbolno igro v kotičku kuhinja. Skupaj smo se poigrali v kotičkih, ki so jih predlagali otroci in jih povabili še na naše igrišče z igrali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kako smo razveselili babice in dedke v domu za ostarele Trebnje?

V januarju smo obiskali Dom za starejše občane Trebnje (DSO). Skupaj z drugimi skupinami smo stanovalcem DSO Trebnje pričarali lep program s točkami »Bomo kruhek pekli«, »Moj očka« in »Mi se imamo radi« ob spremljavi Barbarine harmonike. Oblečeni v preproste kostume za ljudski ples smo bili že čisto pravi nastopajoči! Pestro dopoldne smo zaključili ob domačih piškotkih in sladkemu soku, ki so nam jih pripravili v domu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

SREČANJE Z DOMAČIMI – HODNIK B

V februarju smo v sklopu druženja na ravni enote organizirali Orientacijski pohod. Glavni junaki, ki so nas vodili od postaje do postaje so bili pošasti: Miha ( Slovenija ), Bolota ( Portugalska ), Zep ( Nizozemska ) in Sisu ( Finska ), ki so jih otroci spoznali v okviru angleškega projekta. Skupaj s starši smo preživeli aktivno popoldne na snegu, kjer smo tekli kros, izdelovali pošasti iz snega, ustvarjali stopinje v snegu in rajali. Druženje smo zaključili ob toplem čaju.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Naravoslovni poskusi pri Oblačkih - zrak

V okviru spoznavanja zraka so otroci izvedli poskus, pri katerem so spoznavali razliko med mrzlim in toplim zrakom in posledicami, ki jih ima na balon. Na voljo so imeli led in mrzlo vodo, toplo vodo, plastenke in balone. Plastenko z balonom so postavili v toplo vodo in opazovali, kako se je balonček napihnil. Nato so jo postavili v mrzlo vodo in opazovali, kako se je balon izpraznil. Pravilno so ugotovili, da gre topel zrak v balon in ga napihne. Mrzel pa gre iz balona nazaj v plastenko.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Avioni in Ribice smo širili dobro voljo

V okviru teme Tradicija na slovenskem smo v skupini Avioni med drugim spoznavali tudi slovensko narodno nošo. Noša je bila sicer gorenjska, prijazno pa nam jo je posodila ga. Barbara Leben. Pri zanimivi predstavitvi so se nam pridružili prijatelji iz skupine Ribice s katerimi smo se s petjem ob spremljavi harmonike sprehodili po vrtcu in širili dobro voljo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk Liamovega dedka

Otroke iz skupine Čukci je s svojim obiskom razveselil Liamov dedek. Pokazal jim je različne inštrumente in demonstriral kako se nanje igra. Otroci so jih z veseljem preizkušali. Zaigral jim je več glasbenih ugank, katere smo potem tudi skupaj zapeli ob spremljavi kitare in orglic. Za konec smo povabili prijatelje iz skupine Ribic in skupaj zapeli Mi se imamo radi. Lepo smo se imeli! Hvala Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Gozdni vrtec v skupini »Tačke«

Skupina »Tačke« je v letošnjem šol. letu vključena v projekt Gozdni vrtec. Z otroki obiskujemo gozd enkrat tedensko in tam izvajamo dejavnosti iz vseh področij Kurikuluma za vrtce. Tokrat smo ustvarjali zvoke s pomočjo materiala, ki ga najdemo v gozdu. Otroci so raziskovali in eksperimentirali. Našli smo veliko različnih »inštrumentov«, ki lahko oddajajo zvok.
Prisluhnite nam.


Polet v vesolje

V skupini »Čukci« smo s pomočjo opazovanja, literature in poskusov iskali odgovore na vprašanja: kje je vesolje, kdo živi v vesolju, kaj delajo astronavti, kako se v vesolju umivajo, spijo? Izdelali smo tudi raketo, otroke oblekli v astronavte in urili gibanje le teh v vesolju. Samo še v »astronavtsko šolo« se vpišemo in smo pripravljeni za polet v vesolje, so povedali otroci.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Peka piškotov pri »Tačkah«

V mesecu decembru nas je obiskala Narina babica, katera nam je pomagala pri peki piškotov. Polni pričakovanja smo pridno sodelovali pri pripravi testa in spoznavali različne sestavine. S pomočjo modelčkov smo oblikovali zabavne piškote, katere so nam spekle naše kuharice, mi pa smo jih z veseljem pojedli in se posladkali.

Še enkrat se zahvaljujemo Narini babici za obisk.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mažoretno-plesne urice

V letošnjem šolskem letu smo v Vrtcu Mavrica Trebnje pričeli z izvajanjem mažoretno-plesnih uric za deklice stare od 5 do 6 let. Plešemo ob različni glasbi, uporabljamo različne pripomočke in se seznanjamo z delom z mažoretno palico. Za nami je bil že prvi nastop, s katerim smo polepšali dopoldne našim upokojenim delavkam vrtca in otrokom. Naš prvi nastop si lahko pogledate v spodnjem videu.

V času ki prihaja vam želim vse lepo, veliko sreče, zdravja, lepih trenutkov, ki jih preživite v družbi svojih najbližjih.


Peka medenjakov pri " Rožicah "

Ni prazničnega časa brez sladkanja s piškoti. To vemo tudi v skupini "Rožice", zato smo se v torek, 5.12.17 lotili peke medenjakov. Preden smo začeli smo si nadeli vsak svoj predpasnik, pokrivalo, si dobro umili roke ter pripravili mizo. Poimenovali smo sestavine zapisane na receptu, in jih zamesili v testo. Otroci so pomagali pri gnetenju, valjanju in izrezovanju z modelčki za piškote. Prepustili so se ustvarjalnosti in otroški radovednosti. Na piškote so polagali pisane mrvice, nato so izrezano testo dajali na pekače. Skupaj smo pekače odnesli v kuhinjo, kjer so nam prijazne kuharice piškote tudi spekle.
Najbolj zadovoljni smo bili, ko so se medenjaki topili v ustih. Bili smo mnenja da so zelo okusni ! Ker je mesec čarobnosti, druženja in obdarovanj smo našim prijateljem "Muckom", "Tačkam" in "Gumbkom" odnesli poizkusiti naše slastne medenjake. Bili so jih veseli in mi z njimi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Srečanje babic in dedkov pri »Srčkih«

V sredo, 6.12. 2017 so nas obiskali dedki in babice iz skupine otrok Srčkov. Povabili smo jih, da nam pomagajo pri izdelovanju prazničnih okraskov ter okraševanju igralnice. Udeležili so se v velikem številu in otroci so bili nad njihovo udeležbo navdušeni in pri tem zelo ustvarjalni, kajti izdelali so snežaka iz nogavic, bombone iz stiroporja zavitega v svetlo moder krep papir in balon zavit v volno. Po končanem ustvarjanju so otroci povabili svoje babice in dedke na čajanko in drobni prigrizek.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Otroci iz oddelka "Levčki" smo si ogledali tovornjak

Odzvali smo se prijaznemu povabilu Nikine mami, ki nam je omogočila ogled tovornjaka. Bili smo veseli, ker smo si ga lahko ogledali od znotraj, nanj »potrobili« in videli, kako se vidi »od zgoraj«.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk predstave v Ljubljani

Otroci iz hodnika C smo se z avtobusom odpeljali v Ljubljano v Lutkovno gledališče Ljubljana. Ogledali smo si predstavo Bi se gnetli na tej metli? Najbolj všeč nam je bila Čarovnica in njene živali na metli, navdušeni smo bili tudi nad vožnjo z avtobusom in snegom, ki smo ga opazili med potjo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

EKO smreka pri "Rožicah"

Okraševanje eko smreke je sovpadalo z vsebino tematskega sklopa z naslovom Raziskujemo naravo. Narava predšolskem otroku predstavlja najboljšo učilnico, igralnico in telovadnico, saj je otrok lahko ves čas aktiven, ustvarjalen, radoveden, inovativen, umirjen….Ker želimo, da bi otrok vzpostavil pozitiven odnos do narave veliko časa preživimo v naravnem okolju. Tako smo na travniku spoznavali travniške živali, imenovali travniške rastline, samoiniciativno raziskovali travnik in obenem imeli možnost opazovati čebele, ki so pridno nabirale med. Otroci so pri dejavnostih in igri neizmerno uživali in pokazali željo po samostojnem raziskovanju in učenju. Navdih za izdelavo eko smreke smo tako dobili na travnik.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

V oddelku »Levčki« raziskujemo mesto Trebnje

V oddelku »Levčki« smo pričeli raziskovati kulturo v Trebnjem. Ustavili smo se pred kipom Barage in ugotovili, da je ob njem papir na katerem je zapisno sporočilo za nas. Očitno nam je pisal sam gospod Baraga. Spraševal nas je, če vemo, kdo je bil on, ko je še živel. Ugotavljali smo, vendar trenutno še nismo prepričani, če sploh kaj vemo o njem. Zagotovo pa bomo poizvedovali o njegovem življenju prihodnjih dneh. Za konec pa smo vzeli v roke papir in oglje ter ga narisali. Naše risbe bodo krasile razstavo v Baragovi galeriji.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Avioni so obiskali gasilsko postajo

Sredi oktobra, meseca požarne varnosti, smo s skupino Avioni obiskali gasilsko postajo Trebnje. Tam so nam gasilci in gasilke prijazno predstavili poklic gasilca, gasilsko premo, vozila in nam prikazali gašenje z vodo. Gasili smo tudi mi; z brentačo in celo s pravo gasilno cevjo. Kot vedno je bil obisk gasilnega doma zanimiv, poučen in razburljiv.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Svetovni dan hoje

 

V ponedeljek 16. oktobra smo se strokovni delavci skupaj z otroki iz C hodnika odpravili na daljši pohod, kjer smo obeležili Fit-dejavnost; Svetovni dan hoje. Pot nas je vodila iz vrtca Mavrica, mimo Mercatorja, do kraja Kukenberka ter do Trebanjskega gradu. Pri gradu smo se okrepčali z hrano in pijačo, nato pa pot nadaljevali nazaj proti vrtcu Mavrica.

 

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kostanjev piknik

Skupina Srčki smo povabili otroke iz drugih skupin; Minjone, Mavrične prijatelje in Levčke na kostanjev piknik. Skupaj z otroki smo zakurili ogenj, spekli kostanj ter se družili ob peki kostanja. Družbo nam je delalo lepo sončno vreme, ki nam je popestrilo igralno in družabno dopoldne.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Naravoslovje pri Oblačkih


V mesecu septembru smo začeli izvajati naravoslovne dejavnosti v naši naravoslovni sobi. Na začetku smo se seznanili s sobo in ustvarjalnimi igračami v njej. Pogovorili smo se o načinih igre in eksperimentiranja ter o tem, kako bomo skrbeli, da bodo vse igrače in pripomočki ostali celi in nepoškodovani. Na začetku smo si pripravili dejavnost, ki nas je spominjala na minulo poletje. V igralnici smo si izdelali papirnate čolničke, ki smo jih nato spustili v vodo in jih s pomočjo pihanja skozi slamico popeljali iz ene strani našega bazena na drugo in nazaj, ter jih na koncu odpihnili v pristan. Nato smo ugotavljali, kako lahko s pomočjo pihanja skozi slamice ustvarjamo valove, kako moč pihanja vpliva na moč valov ter ali lahko valovi čolniček celo potopijo. Nekaterim je to tudi uspelo. V naslednjih dopoldnevu smo spoznavali in raziskovali vpojnost materialov. Izbrali smo si vatirane blazinice, ki so nas najbolj spominjale na oblačke. Otroci so si natočili v prozorne posode mrzlo vodo. Opazovali so jo in ugotavljali njeno barvo. Barvo so opisovali kot belo, sivo in srebrno. Nato so vanjo stisnili nekaj kapljic modre barve ter jo premešali. V vodo so potopili vato ter opazovali, kako se je vata potopila na dno posode. Nato so jo dvignili s pomočjo pincet ter opazovali curljanje in kapljanje vode. Ob smo se pogovarjali, kako postajajo oblaki na nebu težki - pretežki. Zato začne iz njih kapljati dež. V oktobru smo skuhali čarovniško juho iz vode, sodebikarbone in kisa. Prav tako, kot so v pravljici »Room on the Broom«, kjer so živali v lonec pometale vsaka svojo najljubšo stvar, je vsak otrok dodal v juho en predmet (kamenček, vejico, list…). Vanjo pa smo položili tudi čarovniški plastelin, ki smo ga zgnetli iz moke, sode in vode in je v naši juhi spuščal mehurčke.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mednarodni dan starejših

V skupini Klobučki smo Mednarodni dan starejših obeležili tako, da smo odšli v Dom starejših občanov Trebnje, kjer smo nastopili s plesom in pesmijo Pridne peričice (Alenka Kolman). To je bil naš prvi skupni nastop in stanovalci so bili navdušeni, zato so nas povabili, da kmalu spet pridemo k njim.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Projekt zdravje v vrtcu v oddelku Gusarčkov

V prvih štirih mesecih šolskega leta smo posebno pozornost namenili praznovanju rojstnih dni, saj je večina otrok v jesenskih in zimskih mesecih dopolnila 5 let. Praznovali smo ob gusarski torti, s pesmijo in plesom. Pripravljali smo si sadne napitke in sadne kupe. Slavljence smo obdarili. Skrbeli smo za svoje zdravje. Bili na svežem zraku v vsakem vremenu. Pogosto smo na prostem izvedi gibalno minutko in minutko za zdravje, kjer smo se naučili pravilno se nadihati svežega zraka. Otroci so postali povsem saGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Prijatelji smo na konju

Otroci iz skupine Prijatelji so obiskali Pikino babico in dedka in jezdili konje. Na sprehodu nas je pospremila še Anina mamica. Pogum na konju si lahko ogledate na fotografijah.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zdravje v vrtcu v skupini Prijatelji

V skupini Prijatelji smo imeli več delavnic okušanja različnih vrst sadja in zelenjave. Otroci so spoznali sadež mango preko čutil. Ogledali smo si od kod mango prihaja, kdaj je užiten in kakšni so pogoji za njegovo rast. Otroci so ga narezali in pripravili mangov sok ter ga okušali in primerjali z drugim sadjem. Opisovali so njegov vonj, okus in izgled.
Poleg manga smo pripravili tri sadne namaze iz svežega kivija, banane in mandarine. Otroci so svojo odločitev o najljubšem okusu prikazali s stolpčnim diagramom. Večina otrok se je odločila za bananin namaz.
Zelo velik uspeh je požela delavnica okušanja graha. Grah smo otrokom ponudili tako, da smo jim predhodno prebrali pravljico o grahu, nato pa smo ga okušali. Otroci so pojedli cele pesti graha.
Otroci so na zelenjavni delavnici narezali tudi svežo papriko, paradižnik in korenje in se pogovarjali o najljubšem okusu.
V projekt Zdravje v vrtcu smo vključevali tudi starše. Ti so pripravili delavnico na temo slovenskega zajtrka, na kateri smo spoznali kako nastane med, ga okušali, si ogledali posnetek o čebelah in panju, naredili čebelo iz papirja ter zaplesali čebelji ples. Veliko smo se pogovarjali o vonju in tako vohali različne čaje in jih poskušali prepoznati po vonju. Delavnico so izvedli starši.
Ravno tako smo skrbeli za varno udeležbo v prometu, se seznanili z obnašanjem v prometu in spoznali nekaj prometnih znakov ter jih na poligonu varne udeležbe v prometu upoštevali. Otroci so delavnico izvedli s pomočjo policista.
Skozi celo leto so otroci skrbeli za pravilno sortiranje odpadkov in preverjali kako to delajo otroci iz sosednjih skupin. Vsi otroci iz skupine so odpadke pravilno sortirali.
Rdeča nit projekta je bila praznovanje rojstnih dni brez slaščic. Otrokom smo ponudili različno sveže sadje iz katerega so naredili napitke ali sadne torte. Nadgradnja našega praznovanja rojstnih dni je bila v tem, da smo preko celega leta spoznavali praznovanja rojstnih dni drugod po svetu (Nova Zelandija, Nizozemska, Iran, Nemčija,…) in tako so se otroci pogosto odločali za praznovanje rojstnega dne, kot ga praznujejo v posamezni državi. Vsak otrok je ob rojstnem dnevu pripravil načrt praznovanja, ki smo ga zapisali, potem je načrt narisal in v tem smo izvajali vse dejavnosti, ki si jih je sam izbral.
Poleg vsega omenjenega smo imeli delavnice premagovanja strahu pred zdravnikom in pred zobozdravnikom. Izvajali smo jih skupaj z medicinsko sestro iz Zdravstvenega doma Trebnje in dve delavnici z otroki iz skupine Gusarji.
Seznanili smo se s strpnostjo in si ogledali predstavo na omenjeno temo.
Vsi otroci so se naučili pravilnega umivanja rok z milom ob plakatu, ki jim prikazuje postopek umivanja. Otroci so se seznanili z zgodbo o bakteriji, dobili nalepko bakterije in delovni zvezek, v katerem so različne naloge, ki jih otrok reši. Na koncu so si otroci odšli umiti roke in prejeli priznanje za pravilno umivanje rok z milom. Vsak otrok je dobil plakat pravilnega umivanja rok z milom za domov.
Otroci so veliko časa namenili igram na prostem, gibalnim uram in se sproščali z izvajanjem joge in različnimi masažami. Masažo, ki smo jo delali dva meseca vsakodnevno so na popoldanskem srečanju predstavili staršem.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mala šola nogometa

V letošnjem šolskem letu smo v enoti Kekec in Mavrica z otroki starimi 5-6 let izvajali Malo šolo nogometa. V program se je prijavilo 39 otrok, iz oddelka Metuljčki, Vitezi,  Prijatelji,  Gusarčki in Veverice.
Ob zaključku Male šole nogometa smo priredili športno dopoldne (štafetne igre), kjer so sodelovali vsi otroci, ki so v letošnjem šolskem letu obiskovali šolo nogometa.
Za vztrajnost in trdno delo pri nogometu so bili vsi otroci nagrajeni z priznanjem in medaljo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Nastop v VDC Trebnje

Otroci iz skupin Smrkci, Palčki, Baloni in Vlakci smo obiskali Varstveno delovni center v Trebnjem. Vsak oddelek je nastopil z dvema točkama, na koncu so nastopili še varovanci centra. Nato smo skupaj zapeli še nekaj pesmic, se podružili na njihovi terasi in igrišču.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

ORIENTACIJSKI POHOD

V okviru projekta Vsi drugačni, vsi prijatelji smo se otroci iz skupin Vlakci, Palčki, Baloni in Smrkci skupaj odpravili na pohod. Med potjo nas je čakalo nekaj gibalnih dejavnosti, ki so jih vsi uspešno opravili. Naš pohod se je zaključil s skupno igro in druženjem v Jurčkove gozdu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Projekt Pasavček v oddelku »Palčki«

Z otroki smo se najprej pogovarjali, kaj je promet, katere vrste prometa poznajo, katera vozila vse poznajo, kako se obnašamo v prometu … Šli smo na sprehod po mestu. Opazovali smo promet, vozila, udeležence v prometu. Spoznavali smo prometne znake, kaj kateri pomeni, kako in kje prečkamo cesto. Otroci so od doma prinašali razne slike prevoznih sredstev, ki smo jih uporabljali za razvrščanje in spoznavanje. tipov prometa. Prav tako so prinašali slike prometnih znakov, ki so jih razvrščali po obliki, barvi. V vrtec so prinesli tudi odpadni material, iz kateregapasavčka so izdelovali prometne znake, semaforje, vozila. Na tla smo skupaj z lepilnim trakom začrtali cesto, nanjo postavili narejene semaforje, prometne znake, po njej pa so vozili svoja izdelana vozila. Skupaj smo brali literaturo na dano temo, se ob njej pogovarjali, peli smo pesmice o prometu, plesali na glasbo, risali, ustvarjali, se gibalno izražali … Dobili smo tudi demonstracijske avtosedeže, ki smo jih preizkusili. Otroci so si z veseljem dajali štampiljke, ker so bili v avtu pripeti, na koncu pa so z vso radostjo prijeli nagrado - tatoo Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk Kekčeve dežele skupin Vetrnice in Gusarčki

V ponedeljek, 5. junija, smo obiskali Kekčevo deželo. Na pot smo se odpravili z enim velikim avtobusom. Ko smo prispeli, smo se okrepčali s sadjem in sendviči. Po nas je prišel prav poseben avtobus, ki nas je po skrivni poti prepeljal do dežele pod Mežakljo. Naša vodička Urška nam je med vožnjo razložila, kaj vse nas tam čaka. Otroke je podučila, da v gozdu ne smejo vpiti in vedno naj ostanejo v skupini na gozdni poti. Najprej smo se odpravili mimo pasti do Bedančeve koče. Tam je jokala ujeta Mojca. RešilGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Šparova rojstnodnevna zabava

Danes, 7. 6. 2017, se je skupina Vitezi odzvala prijaznemu vabilu na 14. rojstni dan Spara Trebnje. Po kratkem sprehodu smo se dobili na parkirišču pred trgovino Spar, kjer nas je prijazno sprejela vodja trgovine. Pod šotorčkom smo se ob barvanju pobarvank družili z zajčkom Sparkyjem, razveselili pa so nas tudi s tortico. Zaradi dežja smo morali veseljačenje v napihljivem gradu izpustiti, na koncu pa so nas presenetili še z darilom: lego kockami in plišastimi igračkami. Vse najboljše Spar v Trebnjem ter lepa hvala za prijazno pogostitev in darila.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kekčeva dežela

Konec maja smo se skupini Prijatelji in Vitezi odpravili na pustolovščino v Kekčevo deželo. Z avtobusom smo se odpeljali do Kranjske Gore, od tam pa nas je po skrivni poti do skritega kotička v čudovitem objemu gora prepeljal »Bedanc Bus«. Tam smo iz kletke neotesanega Bedanca rešili ubogo Mojco. Skupaj smo z glasnim hukanjem pregnali Bedanca, spoznali še Brinclja in njegovo zanimivo hiško ter seveda Kekca in Pehto, ki nas je pogostila s čajem in pecivom. Izlet je v lepem vremenu in dobri družbi sijajno uspel in vsi smo se imeli zelo lepo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

POMLADNI DEL EKO PROJEKTA V SKUPINI GUSARČKOV: GOZDNA IGRALNICA

V drugi polovici leta smo gozd obiskali v zimskem času ter spomladanskem času. Zima nam žal ni postregla z večjo količino snega. Tako gozda tla niso bila prekrita s snegom, bila pa so vlažna in spolzka in so otrokom ponudila drugačno izkušnjo raziskovanja. V aprilu smo s starši izvedli popoldanski pomladanski pohod v gozd. Otroci so dobili nalogo nabrati vejevje in listje in iz njih zgraditi gnezdo za lastovico in vanj položiti pripravljeno jajce. Izbrali so varen prostor pod drevesnim deblom in sami zgradiGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

FIESA - IN SMO PRI KONCU

Danes smo še zadnjič utrjevali in izpopolnjevali naše znanje plavanja. Jutri pa otroke čaka preskus. Že v dopoldanskem času smo se po plavanju ustavili na sladoledu. Po kosilu smo se odšli igrati na obalo, kjer so otroci uživali v raziskovanju. Sledil je obisk gasilca – potapljača. Po večerji smo naredili daljši sprehod po starem mestu in obzidju, se posladkali s sladoledom in prisluhnili živi glasbi na Tartinijevem trgu. Današnja otroška želja je bila – da bi bil njihov vrtec nekje na morju. Se vidimo kmalGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Delavnica Gusarjev in Prijateljev

Otroci iz skupine Prijatelji so v okviru projekta Zdravje v vrtcu pripravili delavnico na katero so povabili otroke iz skupine Gusarji. Tako so »otroci zdravniki« pregledali oči, srce, vzeli kri, slikali zlome in otroke seznanili s pravilnim umivanjem rok z milom.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

MORSKI POZDRAVČKI

Zbudili smo se v oblačno jutro, vendar smo z našo energijo in dobro voljo kmalu priklicali sonce. Otroci izredno uživajo v bazenih in zagnano pridobivajo plavalno znanje. V popoldanskem času smo si danes ogledali muzej školjk, kjer so jih popolnoma prevzeli strupeni polži in školjka bisernica. Sledil je še obisk akvarija, kjer jih je navdušil morski pes in konjiček. Nato smo se odpravili na daljši sprehod po zavitih in ozkih ulicah Pirana, po večerji pa je sledila še otroška zabava s plesom in glasbo. TrenuGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

PREDŠOLSKI PEVSKI ZBOR MAVRICA

V šolskem letu 2016/17 je zbor deloval kot obogatitvena dejavnost, vanj so bili vključeni otroci stari od 5 do 6 let ( oddelki »VITEZI«, »PRIJATELJI«, »GUSARJI«, »METULJI« in »VETRNICE« ).
V zboru je prepevalo 43 otrok. Vaje so potekale v enoti Mavrica v multimedijskem prostoru (glasbena delavnica). Korepetitorka Karmen Maver.
Imeli smo 27 vaj. Naučili smo se 12 otroških in ljudskih pesmi.
NASTOPI:
1. Tradicionalni Božični koncert v trebanjski cerkvi, 25.12.2016.
2. 2. območna revija predšolskih pevskih zborov in zborov 1. razredov OŠ, v Galeriji OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, 17. 3. 2017.
3. Dobrodelni koncert Sklada Vrtca Mavrica Trebnje v KD Trebnje, 19. 4. 2017.

Sodelovali smo s Kulturnim društvom Trebnje, JSKD Trebnje, skladom Vrtca Trebnje in OŠ Trebnje.
Potrebno je bilo veliko discipline in skupnega sodelovanja z vsemi udeleženci. Otroci radi prihajajo na vaje, z veseljem prepevajo in nastopajo. Na zaključku bodo otroci prejeli
priznanje za sodelovanje.


LETOVANJE V FIESI DRUGI DEL

Po zajtrku smo se peš odpravili do Bernardina, kjer smo imeli plavalni tečaj v dopoldanskih urah. Po kosilu je bil čas za krajši počitek, nato pa smo se odpravili po kamniti poti ob morju do Fiese, kjer smo se poigrali na plaži in se ogreli na igrali, saj so sledile športne igre. Po večerji smo se odpravili še na večerni sprehod do Tartinijevega trga, kjer smo se posladkali s sladoledom. Polni vtisov in pričakovanj novega dne so otroci v trenutku pospali. Lahko noč.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

LETOVANJE V PIRANU

V ponedeljek smo že okoli 10.30 ure prispeli v Piran. Ob obzidju nas je vodila pot do našega počitniškega doma, kjer so nas pričakale postlane in urejene sobice ter prijazno osebje. Ko smo se nastanili in napolnili svoje trebuščke, se je prva skupina ob 13. uri odpravila na bazen. Otroke so plavalni vaditelji razdelili po skupinah glede na predznanje. Dan smo zaključili s krajšim sprehodom do punte in sladoledom. Otroci so utrujeni hitro pospali. Noč je potekala brez težav. Po zajtrku smo se peš odpraviliGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

SREČANJE S STARIMI STARŠI

V četrtek, 18. 5. 2017 ob 9.30 uri je bil pri nas prav poseben dan. Odločili smo se in povabili naše stare starše, da se nam pridružijo na pohodu do nekdanje Vite (obeležili na ta način mednarodni dan družine). V velikem številu smo se podali na pot in s skupnimi močmi nam je uspelo. Pot nas je vodila skozi travnike in vasi. Na jasi pri Viti smo imeli sadno malico, se odžejali s čajem in vodo, se skupno poveselili, ter odpravili nazaj v vrtec. Vsem starim staršem se zahvaljujemo za zelo lepo dopoldne, ki smo ga preživeli z njimi.Hvala vam, z vami nam je vedno lepo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Vsi drugačni, vsi prijatelji

V ponedeljek, 24. 4. 2017, smo se imeli otroci in strokovni delavci, ki sodelujemo v projektu Vsi drugačni, vsi prijatelji, nadvse prijetno. Otroci so sodelovali pri dejavnostih, ki so jih pripravili strokovni delavci. Da bi bilo še bolj zanimivo, so otroci »krožili« po dejavnostih brez svojih matičnih vzgojiteljic. Na koncu pa smo se še veselo podružili na vrtčevskemu igrišču. Dan je lepo minil.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

KDO BO Z NAMI ŠEL V GOZDIČEK – PROJEKT SKUPIN HODNIKA C TER ROMANA IN DOBRNIČA

Na zaključnem spomladanskem aktivnem dopoldnevu, smo vsi oddelki vključeni v projekt obiskali Jurčkov gozd. Otroci so ustvarjali po postajah. Risali so na drevesna debla, izdelovali gozdne slike za gozdno galerijo, tehtali gozdni material ter raziskovali podrastje z lupami.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

VSTOPNIKI NA OBISKU V OŠ TREBNJE

V aprilu so predšolski otroci še zadnjič obiskali Osnovno Šolo Trebnje. Tokrat smo se porazdelili po razredih, kjer so nam prvošolčki predstavili svojo učilnico, torbico ter nam zapeli in zaigrali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Varno v prometu

Otroke iz skupine Prijatelji sta obiskala starša dveh otrok in jim predstavila delo policista ter jih seznanila z varno udeležbo v prometu. Otroci so se seznanili s prometnimi znaki in jih pri vožnji s skiroji upoštevali. Pozorni so bili tudi na ostale udeležence v prometu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Letovanje v Piranu

Po sladoledu smo si v akvariju ogledali veliko različnih morskih živali in rastlin. Najbolj všeč nam je bil morski pes, ki nas je nekatere poškropil z vodo. Potem smo obiskali tudi Čudoviti svet školjk, videli smo najmanjšo in največjo školjko ter čisto prave bisere.
Sledila je zabava z animatorjem Tomažem. Zapel nam je nekaj pesmic, mi pa smo se zavrteli in zaplesali. Utrujeni smo se odpravili na večerjo potem pa hitro in trdno zaspali.
Naslednje jutro so nas plavalni učitelji zelo pohvalili, ker smo vsi že zelo napredovali in kmalu bomo vsi pravi plavalci…Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Letovanje v Piranu

Po kosilu smo se na sončni terasi malo poigrali in odpočili. Potem smo se odpravili h gasilcem, kjer smo presenečno izvedeli veliko o prostovoljnem gasilskem potapljaču. Pokazali so nam vso potapljaško opremo in predstavili svoj poklic.
Na sprehodu ob obali smo si zaslužili slasten sladoled. Zvečer smo odigrali prijateljsko nogometno tekmo »Vitezi« proti »Vetrnicam«. Vsi polni prijetnih vtisov smo hitro zaspali.
Zjutraj smo se po zajtrku odpravili na bazen in se zopet naučili marsikaj novega.
Nadaljevanje jutri…Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Letovanje v Piranu

Včeraj smo srečno prispeli na naše že dolgo pričakovano letovanje v Piran. Ko smo prišli, smo se razpakirali, razdelili v sobe in odšli na kosilo. Nato je sledil plavalni tečaj, kjer so učitelji plavanja preverili naše znanje. Zelo so bili presenečeni, saj že veliko znamo, marsikaj pa se bomo še naučili. Zvečer je sledil sprehod po Piranu in ogled znamenitosti. Po dolgem in napornem dnevu smo hitro in sladko zaspali.
Danes zjutraj nas je zbudila glasbena »budnica«, ki nas je popeljala v nov dan. Dopoldansko plavanje je hitro minilo. Sedaj smo pojedli dobro kosilo…
Nadaljevanje sledi…
Imamo se super in uživamo, lep pozdravček.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Naravna gibanja v hodniku A

Gibanje je osnovna človekova potreba. Tega se zelo zavedamo tudi strokovne delavke hodnika A. V okviru prednostne naloge smo za otroke pripravile zanimive dejavnosti na gibalnem področju. Skozi različne vsebine smo jih spodbujale k razvijanju ustvarjalnosti in domišljije v gibanju. Pred zajtrkom smo otroke povabile v telovadnico na tibetanske vaje za umirjanje in sprostitev. Ob glasbi in s pomočjo gibalnih karticah so otroci pridobivali raznovrstne gibalne izkušnje ter ob tem pokazali veselje in zadovoljstvo. Rajali in prepevali smo ob glasbi harmonike in vsebinah bansov. V sklopu olimpijade smo otrokom omogočile, da uživajo ter spoznajo smisel in pomen upoštevanja pravil igre. Skozi igro je otroke ves čas spodbujal tudi Jakec (lutka). Za zaključek nas je povabil na orientacijski pohod v Jurčkov gozd in nas razveselil s poučnimi nalogami. Otroci so se udeležili tud krosa, za svoj trud so na koncu prejeli zaslužene medalje.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pri kljukcih

Otroci skupine Kljukci smo se pogovarjali o tem, kako smo prišli na svet, kakšni smo bili, ko smo bili še dojenčki, poimenovali smo naše mamice in očije/atije po imenu, spoznavali družinski priimek,… Ob fotografijah družinskih članov smo pripovedovali, koga vse imamo radi in ugotovili, da imamo radi tudi naše stare starše. Dogovorili smo se, da jih enkrat povabimo v vrtec, da se bomo skupaj igrali.
Našemu povabilu so se babice in dedki odzvali na lep ponedeljkov dopoldne. Odpravili smo se na pohod. Vmes smo prepevali, delali »prde« iz regratovih stebel, pihali regratove lučke, rajali v gozdu, tekli po gozdnih in travnatih poteh ter malicali.
Prisotni so poskrbeli, da so se imeli prijetno ne le njihovi vnučki, ampak tudi otroci, ki svojih starih staršev niso imeli na srečanju.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk v zdravniški ordinaciji pri Miškah

Samo mali zdravniki in medicinske sestre vedo koliko spretnosti mora imeti zdravniško osebje. Kako težko je priviti povoj, dati injekcijo, pritrditi obliž, poslušati srček, nadeti gumijaste rokavice, zaščito za okužbe in še kaj. V simbolni igri zdravnik smo razvijali vse te spretnosti. Igro smo razvijali od preprostega zlaganja zdravniških pripomočkov iz kovčka, pa vse do zahtevnejše igre z vsemi podrobnostmi. Jo, kako smo uživali in zraven premagovali še strah pred zdravnikom!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Vesele maškare

Tudi skupino Miške so obiskale vesele maškare, ki bodo pregnale to mrzlo in dolgo zimo. Vsi otroci iz skupine Miške so se brez strahu našemili v kostume in se predstavili prijateljem. Skupaj smo zaplesali na pustnem plesu in se udeležili povorke po ulicah Trebnjega.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zvoki narave

Sklop z naslovom Zvoki narave je otrokom trakta A omogočala doživljanje umetnosti kot del družabnega in kulturnega življenja. Izbrani cilji so bili usmerjeni v otrokovo negovanje, spodbujanje in razvijanje čutnega doživljanja, v usmerjanje povečane pozornosti občutenja otrokovega telesa, v tipanje, opazovanje in poslušanje sebe ter izbranih virov iz okolja.
Kot pri vseh skupnih dejavnostih v traktu A v zvezi s prednostno nalogo, je motivacijsko vlogo prevzela lutka z imenom Jakec. Ta je otrokom pokazal različna zvočila - na kaj vse se da igrati, če le malo pogledamo okrog sebe. S predstavitvijo svoje pesmice je Jakec pokazal, da je lahko zvočilo kar naše telo in njegovi deli.
Otroci so si izdelali instrumente: ropotulje iz lesenih rogovil in orehovih lupin, ustvarjali so ritem s kamenčki, palčkami, storži,… Poslušali in prepoznavali so različne zvoke iz narave ter se igrali z vodo in spoznavali, da je tudi voda zvočilo. Ob poimenovanju delov telesa, poslušanju svojega glasu, izvajanju zvokov z različnimi deli telesa, so otroci utrjevali Jakčevo pesem z naslovom Moje telo je glasbilo.
Ob zaključku sklopa so priredili koncert. Na njem so vsi prisotni ob prepevanju igrali na svoje izdelane instrumente. Seveda niso pozabili zapeti Jakčeve pesmi, le-ta pa je bil navdušen nad ubranostjo tako petja, kot izvajanjem zvokov (ploskanjem, topotanjem, tleskanjem s prsti ali jezikom ) z deli telesa ob tem.
Na koncertu so otrokom njihove vzgojiteljice predstavile še nekaj akustičnih instrumentov (clavinova, harmonika, prečna flavta, sopranska in altovska blok flavta, kitara, ukulele).


Moje telo je glasbilo
(melodija pesmi Mat potico pečejo)
JAZ PA Z ROKO PLOSKAT ZNAM, (ploskamo)
JAZ PA Z ROKO PLOSKAT ZNAM.
GLEJ KAKO, GLEJ KAKO
JAZ IGRAM ZDAJ ŽE LEPO.

JAZ PA Z NOGO TOPOTAM…
JAZ PA S PRSTI TAPKAT ZNAM…
MI CMOKLJAMO CMOK, CMOK,CMOK…
…glej kako …. MI IGRAMO ŽE LEPO.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk Izakove mamice – zdravnice v oddelku Gusarčki

V okviru projekta »Zdravje v vrtcu« nas je obiskala prava zdravnica. Z otroki se je pogovorila o boleznih, bivanju v bolnišnici in pomenu ohranjanja zdravja. Nato smo se z njeno pomočjo učili dela v »Medvedji bolnišnici«. Naši medvedki so se zdravili na oddelku za poškodbe, opekline, hodili so v laboratorij in na fizioterapijo. Prelevili so se v vloge medicinskih sester in bratov ter zdravnikov in zdravnic. Vsak medvedek je dobil svoj bolniški list in recept, če je potreboval zdravila.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

VITEZI V GOZDNEM VRTCU

Že skozi celo leto se z otroci iz našega oddelka vsaj enkrat tedensko odpravimo v gozd. Tam sproščeno izvajamo naravne oblike gibanja (hoja, tek, skoki, preskoki, plezanje, plazenje,…), razvijamo čutno doživljanje narave ter načine za vzpostavljanje, vzdrževanje in uživanje v prijateljskih odnosih. Odkrivamo, spoznavamo in raziskujemo živo in neživo naravo ter spoznavamo prostor in njegove meje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Plavalni tečaj 5-6 letnikov

Od 13. 3. do 17. 3. 3017 in od 20. 3. do 24. 3. 2017 je potekal tečaj plavalnega opismenjevanja za otroke iz starostne skupine 5 – 6 let. Tečaja se je v obeh terminih skupaj udeležilo 51 otrok. Večina otrok je bila na začetku tečaja neprilagojena na vodo. Preko različnih iger prilagajanja na vodo, poligonov, iger z žogo, baloni, plavalnimi igračami so strah pred vodo postopoma premagali in se prilagajali na plovnost z uporabo plavalnih pripomočkov in brez teh. Učili smo se pravilnega udarca nog in zavesljaja rok, najprej izven bazena, nato ob robu bazena in nato s pripomočki. Vsi so se na vodo prilagodili do te mere, da so se s pomočjo plavalnih pripomočkov odmaknili od roba bazena in prosto plavali z njimi po bazenu. Plavanje v bazenu je bilo vsak dan bolj zabavno in sproščeno. Na koncu tedna smo bili vsi veseli usvojenih priznanj in novo pridobljenega znanja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Delo na vrtu

Prišla je pomlad in z njo tudi prva opravila na vrtu. Otroci iz skupine Smrkci smo prekopali naš vrt, ga dobro pognojili in vanj posadili jagode. Vsak dan jih zalijemo in upamo, da se bomo z njimi lahko kmalu posladkali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veriga prijateljev Galerije likovnih samorastnikov Trebnje

Odzvali smo se povabilu in se udeležili dogodka v Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem. Najprej smo naredili veliko veriga prijateljstva in si ogledali zelo lepe izdelke umetnikov, ki so razstavljeni v galeriji. Nato smo dobili vsak svoj balon in počakali, da so se nam pridružili tudi otroci iz drugih vrtcev, šole in ostali prebivalci mesta. Vsi skupaj smo v zrak spustili balone in rahlo oblačno nebo polepšali s pisanimi barvami.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

UMAZANI BERTI IN BACILI

S pomočjo pravljice o umazanemu Bertiju, ki si je strašansko želel zboleti, da mu ne bi bilo potrebno iti v šolo, smo vstopili v svet odkrivanja bacilov. Spoznali smo, kako se bacili prenašajo po prostoru. Naučili smo se, kako je potrebno kihati in kašljati ter se s pomočjo medicinske sestrE, ki nas je obiskala iz Zdravstvenega doma Trebnje, naučili pravilnega umivanja rok. Bacile in druge pripravljene miksroskopsko majhne dele telesa (pljuča..) in živali smo si ogledali pod mikroskopom. Na koncu pa so otroGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

V Gusarski bolnišnici - dan zdravja

V skupini Gusarčkov smo pripravili pravo bolnišnico. Paciente – otroke iz skupine Prijateljev smo zdravili v predšolski ambulanti, ambulanti za poškodbe in opekline. Rehabilitirali so se lahko v ambulanti fizioterapije. Zelo bolne smo sprejeli v bolnišnično oskrbo. Odprta pa je bila tudi lekarna, kjer so lahko bolniki kupovali zdravila na recept. Tako smo se spomnili na svetovni Dan zdravja, za katerega je Generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), izbrala 7. april.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk Osnovne šole Trebnje

V torek, 4.4.2017, smo vsi vrtčevski predšolski oddelki prvič v letošnjem šolskem letu obiskali Osnovno šolo Trebnje. V predavalnici nas je pričakal ravnatelj in nekaj učiteljic. Otroci plesnega krožka in prvega razreda učiteljice Mihele Kotar, so se nam predstavili z dvema plesoma. Nato pa so nas strokovni delavci popeljali po sami šoli. Ogledali smo si kemijsko učilnico, učilnico za tehnični pouk, računalniško učilnico, jedilnico in garderobe ter knjižnico. Pokukali smo tudi v nekaj razredov. Na koncu nGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

VERIGA PRIJATELJEV GALERIJE LIKOVNIH SAMORASTNIKOV TREBNJE

Štirje oddelki iz enote Mavrica (Smrkci, Vitezi, Vlakci in Gusarčki) smo se udeležili podajanja rok in oblikovanja verige prijateljev pred Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje. Tako smo sodelovali v podiranju rekorda v kulturi in podprli delovanje galerije. V sklopu prireditve smo se sprehodili skozi galerijo, prejeli balone in se udeležili prireditve, ki jo je s svojim nastopom popestrila Nuša Derenda.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zaključek Mavričnega bralčka v hodniku C

V hodniku C smo si ob zaključki bralne značke »MAVRIČNI BRALČEK«, na hodniku pripravili domišljijsko knjižnico. V knjižni urici, so se otroci lahko sprehajali med knjižnimi vozički, si izbirali knjige in jih prebirali. Bralno značko smo zaključili s podelitvijo diplom v matičnih oddelkih.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

»SOVICE« nastopile na prireditvi ob materinskem dnevu

Na povabilo mamice, ki je članica Kulturnega društva Trebnje, smo v soboto 25.marca, otroci iz oddelka Sovice, nastopili na tradicionalni prireditvi ob materinskem dnevu v Kulturnem domu Trebnje.
Predstavili smo se z deklamacijo Mamam in peto pesmijo Jaz sem mala roža. Za nastopajoče triletne malčke in strokovne delavke je bila to čudovita, neprecenljiva izkušnja, kajti v taki zasedbi smo nastopili prvič.
Otroci so bili prisrčni, spontani, suvereni, svoj nastop so opravili odlično.
Gledalce nismo pustili ravnodušne, namenili so nam dolg in bučen aplavz. Celo kakšna mamina solzica se je utrnila, smo izvedeli kasneje.

Doživeli smo čudovito izkušnjo, ki nas je vse še bolj povezala. Bila je prva, a zagotovo ne zadnja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Petkov dan v oddelku"Palčki"

V petek zjutraj smo si po jutranjem krogu z otroki ogledali video, ki je prikazoval varnost otrok v prometu. Nato so otroci dobili zaslužene štampiljke – Pasavčka, in »nagrado«, ker so v avtu vedno pripeti. Zatem smo se odpravili proti težko pričakovanemu Jurčkovemu gozdu. Tam smo se veselo igrali na igralih in uživali na svežem pomladnem zraku. Nismo pa pozabili na naš vrt. Zalili smo posejano zelenjavo ter sivke in rožmarin. Za nami je lepo petkovo dopoldne.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Dan Downovega sindroma

21.3. je generalna skupščina OZN pred dvanajstimi leti razglasila za svetovni dan Downovega sindroma. Datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta dan obeležujejo po številnih državah sveta in temu se pridružuje tudi Slovenija.
Obeležili smo ga tudi v skupini »Mušnice«.
Na obisk smo povabili Nikino mamico Matejo, ki nam je prebrala čudovito zgodbo Helene Kraljič Imam Downov sindrom.
Otroci so bili najbolj očarani nad različnimi nogavicami, vsi so jih ponosno razkazovali.
Na koncu smo še skupaj zaplesali.
Jaz, kot strokovna delavka v skupini »Mušnice« sem najbolj ponosna na vse otroke.
Za »našo Nikico« skrbijo, da ne bo padla na snegu, pomagajo ji pri oblačenju, pazijo na njo na sprehodu, vozijo jo s sankami, z njo plešejo in jo povabijo k igri,… In najbolj pomembno, IMAJO JO RADI.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Srčkov ples

Kaj pripraviti prijatelju, ki ga imaš rad?
Čudovito dopoldne?
Druženje?
Igro?
Ples?
Srčkov ples?

Za prijatelje iz skupine »Miške« smo pripravili srčkov ples.
V igralnico smo prinesli reflektorje, zatemnili smo prostor, prižgali barvne luči… pripravili smo zgoščenko z našimi najljubšimi plesnimi pesmicami in tudi barvne srčke, na katerih so bili različni simboli risanih junakov.
Vsak otrok je izžrebal svoje srce in poiskal svoj par. Nato smo prižgali radio in zabava se je začela. Res smo uživali v plesnih zvokih in zvoku smejanja naših prijateljev.
Otroci iz skupine »Miške« so tudi za nas pripravili presenečenje. Izdelali so srce iz prstnih odtisov vseh otrok, Tanje in Dunje in nanj napisali PRIJATELJI ZA VEDNO.
Res smo pravi prijatelji in nedvomno bomo še veliko lepega doživeli skupaj.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obiskala nas je Emina mamica

V torek, 21. 3. 2017, je bil za nas prav poseben dan. V igralnico »Mušnic« je prišla na obisk Emina mamica Ingrid.
Emina mamica je zdravnica za oči. Za nas je pripravila zelo zanimive dejavnosti. Najprej je pregledala, če dobro vidimo, poslušali smo si srce, igračam pozdravili oči in oskrbeli rane. Dobili smo tudi različne medicinske pripomočke za nadaljnjo igro.
Mali in veliki iz oddelka »Mušnice« smo se zelo zabavali in z zanimanjem poslušali, kaj bomo novega izvedeli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

PRI MIŠKAH NOVE IGRAČE

Nove igrače so nam prinesle veliko novih idej za igro in ustvarjanje. Z zabijanjem žebljičkov smo urili fino motoriko prstov in sproščali odvečno energijo. Na taktilnih ploščah smo hodili bosi in opazovali kako se prelivajo barve pod nogami. S posebnimi peščenimi in vodnimi urami smo opazovali zakone narave. S še nepoznanim konstruktorjem K'nex pa smo sestavljali prosto in po načrtih. Vse to pa ne bi bilo tako zabavno, če se ne bi družili in igrali s prijatelji iz vrtca!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pohod Vlakcev in Indijančkov

Mali in veliki iz skupin »Vlakci« in »Indijančki« smo pomladni petek izkoristili za pohod do Podboršta. Na velikem travniku so nas že pričakali prvi zvončki, ki smo jih z veseljem nabirali in veliko šopkov odnesli tudi domov. Tekli smo iz ene strani na drugo in uživali v čudovitem dnevu. Tam smo tudi pomalicali in se prijetno utrujeni vrnili v naš vrtec. »Vlakci« v Mavrico in »Indijančki« v Kekec.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Spoznavanje barv pri Plavčkih

V mesecu februarju smo strokovne delavke za otroke pripravile zanimive dejavnosti, preko katerih  so se seznanili z barvami. Otroci so se igrali z barvami v različnih ustvarjalnicah. Najprej  so prisluhnili Zgodbi o barvah, ki nosi sporočilo o tem, kako so stvari okoli nas dobile svojo barvo. Ugotovili smo, da ima vsak izmed nas svojo najljubšo barvo, da smo različni, da so barve različne. Kajti dolgočasno bi bilo, če bi bili vsi enaki. Barve nas spremljajo vse življenje in tudi otroci jih imajo radi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

NASTOP ODDELKOV VETRNICE IN GUSARČKI NA OBMOČNI GLEDALIŠKI REVIJI

Otroci iz oddelkov Vetrnice in Gusarčki so se v petek, 10.3.2017 predstavili na območni gledališki reviji v KD Trebnje z glasbeno pravljico Papirnati čolniček. Pravljica je nastala kot plod štiriletnega dela v projektu Začutimo glasbo. Na odru je bilo okoli 50 otrok. Vsi so bili v prekrasnih kostumih. Podano mnenje gospe Maje Gal Štromar (strokovne spremljevalke revije) je bilo zelo pozitivno. Zapisala je, »da je predstava odrsko žarela, otroci so v vlogah uživali, bili so disciplinirani. Videlo se je, da sGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Potovanje po vesolju v skupini Gusarjev

Otrokom abstraktno temo, smo s pomočjo predvsem tuje literature predstavili na zanimiv, interaktiven način. V otrocih smo zbujali interes po odkrivanju in spoznavanju novega. Določene pojave na nebu, naše vesolje in planete v njem smo si ogledali s pomočjo AV sredstev v senzorični sobi in igralnici. Dejavnosti smo nagrajevali v telovadnici, v naravoslovni ustvarjalnici kot tudi v oddelku. Spoznali smo planet Zemljo, njen satelit – luno in ostale planete našega osončja. Ugotavljali smo zakaj imamo dan in noGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kultura nas povezuje

Pred dnevom slovenskega kulturnega praznika smo izvedli srečanje z oddelkom »Konjički« in skupaj obeležili praznik. Pogovarjali smo se o pesniku Francetu Prešernu. Seznanili smo se z vsebino Zdravljice. Otroci oddelka »Vetrnice« so otroke oddelka »Konjički« naučili slovensko himno. Med samim sprehodom do galerije smo prepevali in utrjevali slovensko himno. V Galeriji likovnih samorastnikov smo si ogledali vsa likovna dela, ki so razstavljena. Otroci so ob likovnih delih osupnili, zanimala jih je tehnika dGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čajanka v hodniku B

V sredo, 25. 1. 2017 smo vse vsi oddelki hodnika B zbrali in družili na skupni čajanki. Vsak je prinesel svojo najljubšo skodelico in vrečico čaja, ki smo ga prelili z vročo vodo, dodali limonin sok in med ter napravili čaj. Zraven smo prigriznili sadje, grisine ter sladke kroglice iz suhega sadja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Modri srčki

Tudi mi iz hodnika B smo se pridružili projektu NIVEA Podarite nam modro srce. V petek, 10. 2. 2017, smo imeli na hodniku razne delavnice s skupnim ciljem – izdelati modro srce. Otroci so tiskali oblike srca, izdelovali trganko, servet tehniko, odtisnili so dlani in ju povezali tako, da je nastala oblika srčka … Med sabo smo se družili, zabavali, veselili. Bilo nam je lepo in pri srčku toplo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Navihančki 2

Na tematiko Led, sneg in voda smo prešli, ko je zunaj pritisnil prvi mraz in zapadel prvi sneg. Prepevanje o čudnem možicu- sneženem možu in ob prebiranju pravljice Nasmejani snežak smo se posvetili vodi v delno trdem stanju- kristalih. Opazovanje sneženja, igra na snegu in izdelovanje snežnih angelčkov so bili pravo veselje Spoznali smo zakaj se sneg topi in kako iz snega nastane voda. Potem smo se pogovorili in zabeležili kakšna sploh je voda- otroci so dajali zanimive odgovore. Saj še nimajo predstave, da je voda lahko v različnih agregatnih stanjih z različnimi lastnostmi. Vse poizkuse z vodo smo naredili zelo konkretno. Zamrznili smo vodo, zavreli smo vodo, pobarvali smo vodo, umazali smo vodo,..
Preko pravljice Potovanje vodne kapljice smo spoznavali, kje vse se voda nahaja. Obiski v naravoslovni ustvarjalnici so potekali v igri z vodo in opazovanjem vodnih kapljic v obliki gela. Potapljali smo različne predmete ter ugotavljali njihovo plovnost.
Še prej smo si izdelali plakat predvidevanj ali se predmeti potopijo ali ne ter predvidevanja potem preverili v praktičnem poizkusu.
Tematiko smo zaključili s kuhanjem čaja in čajanko. Vsak otrok je prinesel v vrtec svojo skodelico in vrečico čaja ter se pridružil prijateljem na čajanki.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veseli december v B hodniku

Decembra je bilo, tako kot po drugih enotah vrtca in hodnikih, tudi pri nas v hodniku B zelo veselo in živahno.
V prvem tednu smo skupaj z otroki pričeli krasiti hodnik in igralnice. 6. 12. 2016 je otrokom na vozičku Miklavž pustil darila. Na njegov račun so se posladkali z mandarinami ter s čokoladico. Predstavili smo jim tudi pomen šibe, prisluhnili pa so branju različnih zgodb o Miklavžu, prijateljstvu, ljubezni. Skupaj s starši so izdelali en novoleten okrasek in ga obesili na vrtčevsko novoletno jelko.
V drugem tednu so otroci pomagali pri pripravi in izvedbi »Mavričnega kina«. Nekateri otroci so otrokom iz drugih oddelkov »preluknjali« ali pobrali karte ter jih pozdravili. Pripravili pa so jim tudi pogostitev.
V zadnjem tednu smo si v KD ogledali predstavo z naslovom Rudolf in praznične kremšnite. Z otroki smo si ogledali tudi risanko v multimediji in nato skupaj pomalicali na hodniku. V petek pa smo imeli vsi oddelki hodnika B rajanje. Otroci so bili oblečeni v kostume pravljičnih bitij.
Za vse nas je bil res prijeten veseli december.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kuhanje žgancev pri Vetrnicah

V okviru projekta Zdravo hrano jemo se gibamo in zdravo živimo smo se z otroki odločili, da spoznavamo različne vrste hrane, ki so se ohranila do današnjih dni. Dogovorili smo se za kuhanje žgancev in zelja. Sestavine smo naročili v naši vrtčevski kuhinji od doma pa sva prinesli pripomočke, ki smo jih potrebovali. Otroci so se na kuhanje ustrezno pripravili – umili so si roke in si zavezali predpasnike za kuhanje. Pred kuhanjem so poizkusili kakšno je zelje in potipali ajdovo moko. Opazovali so sam potek kuGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Hodnik C v zimskem gozdu

V C-hodniku imamo prednostno nalogo z naslovom: Kdo bo šel z nami v gozdiček? Gozd opazujemo v vseh letnih časih, z vsemi čutili. V zimskem času smo ga obiskali vsi oddelki iz C-hodnika: »Vlakci«, »Prijatelji«, »Gusarčki« in »Vetrnice«. Odšli smo na pohod do Podboršta. Iskali smo sledi v snegu in nato ugibali le čigave bi lahko bile. Opazovali smo drevesa, lubje, podrte hlode, veje, zelene smreke in enostavno uživali v naravi gozda. Komaj čakamo, da vidimo kako se bo gozd začel spreminjati v naslednjem letnGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Plezanje - vadbena ura pri Gusarjih

V okviru spoznavanja vesolja, smo se v oddelku Gusarjev naučili deklamacijo Miška in sirček. V njej mala miška skuša splezati po lestvah prav do neba. A kaj, ko so lestve prekratke, luna pa predaleč. Deklamacija nam je bila izhodišče za vadbeno uro v telovadnici, kjer smo plezali po plezalni steni in ripstolih. Ni šlo do neba, bilo pa je visoko.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pri Prijateljih smo spoznali dinozavre

Otroke sta obiskali dve mamici, ki sta pripravili delavnico o dinozavrih. Najprej so otroci poslušali pravljico, nato izdelali plakat kaj jih o tej temi zanima, kasneje s pomočjo knjig odgovarjali na vprašanja in dinozavre izdelali. Poiskali so še različne vrste dinozavrov v knjigah in se igrali igro o dinozavrih.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mešanje barv in spoznavanje Braillove pisave

Otroke iz skupine Prijatelji sta obiskala dva starša, ki sta pripravila delavnici na temo mešanja barv in spoznavanja Braillove pisave. Otroke sta odpeljala v naravoslovno ustvarjalnico, kjer so mešali barve na svetlobni mizi, kasneje so z mešanjem barv pobarvali hiše.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ledene dlani

Naravoslovna dejavnost – odkrivanje lastnosti ledu in raztapljanje. Otroci so na igrišču v vedro nabrali sneg. V igralnici so sneg in male zaklade (perle, diamante..) naložili v plastične rokavice, vanje nalili še malo mrzle vode in rokavice z »zakladi« pripravili za zamrzovanje. Naslednji dan smo se lotili poskusa. Otroci so delali v parih. Vsak par si je na pladenj položil ledeno dlan ter odstranil plastično rokavico. Najprej so imeli možnost ledeno dlan opazovati ter otipavati. Poskušali so ugotoviti, kaGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Narava nas uči

Prednostna naloga trakta A nosi naslov Narava nas uči. Glavni cilj je negovanje otrokove radovednosti, spodbujanje raziskovalnega duha, njegove domišljije in intuicije. Namen naloge je tudi, da se otroci trakta še pogosteje družijo pri skupnih dejavnostih. Naloga je razdeljena v tri sklope: Narava nas uči, Zvoki narave, Naravna gibanja. Skupne dejavnosti vodi nagajiva lutka Jakec, ki občasno stanuje kar v vrtcu. Je velik motivator in otroci ga lahko obiščejo v njegovi sobi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pod medvedovim dežnikom

Otroci iz skupine Smrkci smo za svoje starše, babice, dedke in otroke iz hodnika pripravili dramatizacijo po knjigi Pod medvedovim dežnikom. Z veliko dela in truda smo jim polepšali del dopoldneva in jim pokazali, da smo odlični igralci.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Glasbena pravljica - Papirnati čolniček

Otroci skupin Vetrnice in Gusarčki so za starše in otroke našega vrtca zaigrali glasbeno pravljico o Papirnatem čolničku, ki je hrepenel po vodi. Veter in deževni so oblaki napolnili struge potokov in eden od njih je čolnička, po raznih zapletih popeljal do morja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čarobni december v hodniku C - nadaljevanjeGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čarobni december v hodniku C

V čarobnem in prekratkem mesecu decembru, smo si v traktu C s skupnimi dejavnostmi polepšali vrtčevske dopoldneve. Družili smo se ob plesu, pravljica, igricah, na filmski predstavi in ob gibalnih dejavnostih. Skupaj so izvedli delavnice, na katerih smo izdelali okraske za hodnik in garderobe. Priredili smo si pravo čajanko in predpraznični ples v maskah. Imeli smo se zelo, zelo lepo. Srečno v novem letu!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Srečanje s starši v Hodniku A »Polepšajmo si december«

V začetku decembra smo si v hodniku A polepšali december s skupnim srečanjem. Na delavnicah smo si izdelali praznične lučke. Kozarce za vlaganje smo polepili s papirnatimi prtički in izdelali držala iz žičke. Prižgali smo svečke in jih vstavili v kozarčke. S prečudovitimi lučkami smo se odpravili v mestni park, kjer smo skupaj zapeli in zaplesali. Veseli smo bili vseh udeležencev našega dogodka. Koliko lučk, koliko nasmejanih obrazov in koliko novoletnih želja bo pričakalo to novo leto!?Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Okušanje Sadnih namazov

Otroci iz skupine Prijatelji so pripravili tri različne sadne namaze, ki so jih jedli s palačinkami. Tako so olupili in narezali banane, kivije in mandarine. Kasneje so jih dali v mešalnik, da je nastal namaz. Pripovedovali so o svojem najljubšem in naredili stolpčni prikaz. Najbolj jim je bil všeč bananin namaz.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Srečanje s starši v skupini Vlakci

V sredo, 7. 12. 2016, smo pri »Vlakcih« preživeli prijetno popoldne s starši. Skupaj smo izdelovali božično-novoletne okraske z namenom prazničnega okraševanja naše igralnice. Na okna smo naredili snežno pokrajino, čez igralnico nam visijo jelke in rdeči škornji in na omari stojijo čudoviti svečniki. Prav tako smo naredili okraske za na jelko za »taveliko« smreko. Na koncu smo se posladkali s palačinkami in s čajem. Zbrali smo se v zares velikem številu. Hvala vsem in vsakemu posebej za udeležbo in svoj prGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Vetrnice sodelujejo s starši

Za lažji vstop v veseli december nas je obiskal Lukatov oči. Predstavil nam je poklic režiserja in filmskega distributerja. Na zanimiv način nam je pokazal, kako nastajajo risanke in kako se predvajajo v kinu. Vsakemu otroku je podaril delček filmskega traku in DVD z risanko (Božiček in čarobni boben). Poskrbel je da so otroci aktivno sodelovali. Vsak otrok si je izdelal ovitek za svoj DVD, katerega so otroci odnesli domov. Zahvaljujemo se mu za obisk in za podarjene DVD-je.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Praznično pri Prijateljih

Otroke iz skupine Prijatelji sta obiskala dva starša, ki sta otrokom pripravila delavnico, na kateri so otroci okrasili novoletno jelko in se razgibali v telovadnici. Otroci so poleg krašenja jelke slednjo še narisali in igralnico spremenili v praznično sobo. V telovadnici so otroci skakali v globino, prestopali ovire, hodili po klopi, plezali po letvenikih in se plazili. Na koncu smo vsi povedali v čem smo danes najbolj uživali, se zahvalili staršema za obisk in se od njiju poslovili.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pri Navihančkih...

Otroci skupine Navihančki (lanskoletni Mucki) smo v septembru medse sprejeli pet novih prijateljev. Pridružila se nam je tudi Valerija. Uvajalni mesec smo »potegnili« še v mesec oktober saj smo se tako lahko še bolj spoznali. Prijateljstvo in skupinska igra sta se in se krepita še naprej. V preteklih mesecih smo veliko delali na igri s prijatelji tudi iz drugih skupin. Družili smo se, se povezovali pri skupnih pohodih, skupaj plesali, …
Ustvarjali smo drug drugega, lastni portret in prepevali pesmice o prijateljstvu. Igrali smo se socialne igre ter s tem krepili zaupanje drug do drugega. V okviru Tedna otroka smo se preizkusili tudi v hoji po modni pisti, ustvarili smo si sanjski kotiček v igralnici.
V okviru dneva strpnosti smo se igrali z velikimi, puhastimi zmaji in se ob tem naučili deklamacijo Dinozaver Tiko, ki je imel velik, strašen zob, katerega se je sramoval.
Igrali smo se igre vlog, se preoblačili, sestavljali stolpe iz kock, si urejali pričeske in kuhali izjemno dobre juhice. Obiskali smo Gasilni dom ter dobili v goste »zobozdravnico« Bernardo.
Najrajši pa se odpravimo na svež zrak. Takrat postanemo pravi »navihanci« in se prepustimo da nas vodi domišljija, pa čeprav so hlače ob koncu dneva le še za v pralni stroj.
Radi smo v vrtcu…Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Okušanje prazničnega čaja, suhih jabolk in hrušk

Otroke iz skupine Prijatelji sta obiskali dve mamici, ki sta otrokom pripravili praznično delavnico z okušanjem Božičnega čaja. Otroci so čaj vohali in skušali ugotoviti njegove sestavine. Da je v njem cimet so hitro ugotovili, medtem ko so jabolko prepoznali po okušanju. Sledila je praznična malica s krhlji suhih jabolk in hrušk. Poleg omenjenega so poslušali pravljico o drevesu, ki je želelo postati božično drevo in ga izdelali z obrisom rok, ki so jih pobarvali in dodali bleščice.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Izdelovanje Miklavževih palic z dedkom in babico

Otrokom v skupini »Plavčki« sta dopoldne v vrtcu popestrila dedek in babica Martina in Veronike. Pripravila sta delavnico, v kateri so otroci sodelovali pri izdelavi zanimivih Miklavževih palic. Okrasili so jih z »zdravimi bonbončki« narejenimi iz suhega sadja in orehov.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Izlet na Mirnski grad

Na lep novembrski dan smo se »Vitezi« odpravili na izlet zraven, pa smo povabili še babice in dedke. Z vlakom smo se odpeljali do Mirne, od tam pa smo našo pot s kratkim pohodom nadaljevali do mirnskega gradu, kjer nas je po predhodnem dogovoru prijazno sprejela ga. Barica. Po kratki predstavitvi gradu in njegove zgodovine smo si ogledali restavrirano grajsko obzidje in palacij – glavno stavbo gradu. Ob povratku na železniško postajo smo se ustavili še na igrišču ob bajerju ter se poigrali in pomalicali. Izlet je krasno uspel in vsi smo se imeli lepo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Otroci iz skupine Prijatelji so najprej pojedli tradicionalni slovenski zajtrk, nato sta jih obiskali dve mamici, ki sta otrokom predstavili kako nastane med. Predstavili sta jim tudi čebele, čebeljnak, panj, satje, … Nato so si ogledali revije in izdelali čebelnjak in čebele.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čarovniški dopoldnevi pri Gusarčkih

Po prvo novembrskih praznikih so v našo igralnico priletele čarovnice in z njimi čarovnije in uroki. Otroci so se igrali domišljijske igre, se šemili, likovno ustvarjali in se predvsem zelo zabavali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čarovniški zvarki pri Gusarčkih (mešanje tekočin)

Izvedli smo poskuse mešanja tekočin. Dejavnost smo izvedli v skupinah po 8 otrok. Tako je imel vsak otrok možnost individualnega dela in poskušanja mešanja in prelivanja ter natančnega opazovanja. Na koncu dejavnosti si je vsak otrok na podlagi natančnega opazovanja pobarval nastali barvni vodni stolp.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Srečanje pri Vetrnicah

Prvo srečanje s starši smo imeli 18. 10. 2016 ob 16.30 uri v matični igralnici. Ker smo vključeni v projekt, »Zdravo hrano jemo se gibamo in zdravo živimo« smo se skupaj s starši odločili, da skupaj pripravimo kostanjev piknik. Pekli naj bi tudi krompir, jabolka in koruzo, vendar nam ni vreme dopuščalo, da bi to izvedli na vrtčevskem igrišču. Strokovni delavki sva se odločili, da piknik vseeno izvedemo. Pripravile smo jim tri delavnice: - izdelovanje jesenskih listov (obris, barvanje in striženje s škarjGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Tradicionalni slovenski zajtrk v skupini Mušnice in Sovice

V petek, 18. novembra 2016, smo v vrtcu izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk.
V oddelku Mušnice in Sovice smo se pogovarjali kako je Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljen (iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka, ki so pridelani oz. predelani v Sloveniji), kje in kako dobimo med, mleko in maslo, in ali so tak zajtrk jedle naše babice in prababice. Zajtrk smo si postregli na malo drugačen način kot čez celo šolsko leto, na hodniku. Po zajtrku smo v multimedijski prostor povabili še otroke iz skupine Smrkci in Navihančki, kjer smo si pogledali kratek film o Kranjski sivki in zaplesali na pesem Čebelice od skupine Čuki.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Z igro v svet narave

V oddelku »Palčki« smo začeli z Ekoprojektom, s temo Z igro v svet narave. Na sprehodu smo si ogledovali barvito naravo ter se o njej pogovarjali. Izbrali smo si dve drevesi, ki ju bomo skozi leto spremljali v njuni rasti ter morebitnem spreminjanju. Otroci so tudi ustvarjali na dano temo, se igrali na svežem zraku, peli pesmice, spremljali branje slikanic … Manjkali pa niso niti jesenski pridelki, ki smo jih okušali ter iz njih skuhali okusno mineštro.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Druženje s starši in obisk knjižnice

Skupino Prijatelji, sta obiskali mamici, ki sta otrokom predstavili pravljico Juha, ki iz buč se skuha. Otroci so se odpravili na sprehod, obiskali knjižnico, kjer so pravljico poslušali in ob vrnitvi v vrtec z vodenimi barvami pobarvali različne živali in rastline ter naredili jesensko drevo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mini olimpijada v skupini prijatelji

Otroci iz skupine Prijatelji so imeli Mini olimpijado, kjer so skupaj s svojimi starši izvajali različne gibalne vaje. Najprej so se ogreli, sledil je skok z letvenika na debelo blazino, met žoge skozi obroč, skoki s kolebnico, hoja po gredi in sonožni poskoki. Na koncu še masaža in sprostitev ob instrumentalni glasbi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Na sprehod in na predstavo z Eminim očetom

Otroke iz skupine Prijatelji je obiskal Emin oči, ki je odšel z nami na sprehod in na ogled gledališke predstave Juha, ki iz buč se skuha. Na sprehodu smo si ogledali še vlak, ki se je peljal mimo nas in se seznanjali z varnim prečkanjem ceste in udeležbo v prometu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zelenjavna delavnica in grah v otroškem vrtcu

Otroci iz skupine Prijatelji so poslušali pravljico Grah v otroškem vrtcu. Nato so otroke obiskali grahovi prijatelji in otroci so grah spoznavali preko vseh čutil in ga na koncu pojedli. Otroci so posegali po grahu in pripovedovali kako dober je. Na delavnici, ki je potekala vzporedno z omenjeno so otroci rezali zelenjavo: papriko, paradižnik in korenje, tako pripravili zelenjavno malico in jo pojedli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Teden otroka v Hodniku A 2016

Letošnji teden otroka smo v Hodniku A načrtovali po smernicah našega tima vrtca na temo Svet v katerem želim živeti.
Ustvarili smo si mehke kotičke v igralnicah, jih opremili z raznimi ljubkovalnimi igračami in pripravili v igralnicah rekvizite, ki so otrokom omogočali gibalne izzive. Preizkusili smo se na ravnotežnih deskah, hodili in plazili po taktilnih klopeh, deskah ter se gugali na gugalnikih v obliki jajčka in preizkušali možnosti njihove uporabe – vzpostvaljanje ravnotežja, sestavljanje dveh gugalnikov skupaj.
Izvedli smo stilsko preobrazbo, ki je za nas pomenila, da smo pokukali v skrinjo za preoblačenje in si poiskali kostume, pokrivala, modne dodatke. Hkrati smo se v kotičku lepotičenja nadeli bleščice in si naličili ustnice. Poleg tega pa smo si uredili še pričeske v frizerskem kotičku. Ko smo se lepo uredili smo se še predstavili na modni reviji in posneli nekaj fotografij.
Sanjsko ime in odtis smo ustvarjali tretji dan tako, da smo odtiskovali svoje dlani in naredili odtise prstov po okvirju naših umetnij. Nekateri otroci so že razumeli pomen spremembe imena, ki smo jih zapisali na plakat.
Obiskali smo tudi našo telovadnico, kjer smo izvedli športne igre brez meja. Vozili smo se s fit vozički, hodili in plazili po polivalentnih blazinah in plazili skozi tunele in klopi. V uvodu smo se razgibali z igralnim padalom in spoznali osnove gibanja s padalom. Pri igri s padalom nas je obiskal tudi Jakec, mehka lutka, ki nam je prinesel balonček in se igral z nami na svoj zabaven in nagajiv način, tako znajo le lutke.
Zadnji dan smo si privoščili ogled gledališke in lutkovne predstave. Nekateri so obiskali predstavo Razbita buča, drugi pa Juha, ki iz buč se skuha.
Na videz težko temo smo približali našim najmlajšim. Teden je bil razgiban in je ponujal veliko igre, gibanja in umetniških doživetij. Nekateri smo temo nadaljevali še v oktobru, saj se nam je zdelo, da se v igri še nismo izživeli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Spoznavanje čustev v oddelku Gusarčkov

V "snoezelen" sobi delamo v manjših skupinah po 6 otrok. Tako se otroci lažje osredotočijo na zastavljeno nalogo, so bolj pozorni drug na drugega, si pomagajo, veliko bolj so skoncentrirani in imajo več možnosti izraziti svoja občutja ter odgovarjati in postavljati vprašanja. Z otroki smo v temi poslušali klasično glasbo. Prostor je osvetljeval le reflektor, ki na steno ali tla projicira valovanje morja. Tema je otrokom pomagala vživeti in osredotočili se le na poslušanje. Otroke ni motila, saj prostor poznGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Vulkani

Otroke iz skupine Prijatelji sta obiskali dve mamici. Otrokom sta predstavili temo vulkani in jih seznanili kako pride do izbruha vulkana. Pojasnili sta jim, da so vulkani delujoči in nedelujoči in kako do izbruha pride. Otroci so si ogledali slikanice, kratki film in naredili poskus. Za spomin so pobarvali vsak svoj vulkan.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Gibalna ura v Top Gym-u

Otroci iz skupine Prijatelji so se odpravili na telovadbo v Top Gym, kjer sta vadbeno uro pripravila Veronika in Alen. Tako so se otroci preizkusili v plezanju po vrvi, v guganju na vrvi, v hoji po vseh štirih, skokih čez blazine, teku in skokih s kolebnico.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kolesarček

Otroci so se preizkusili v vožnji z vozili, pri kateri so morali upoštevati prometne znake in ostala pravila, ki jih je potrebno poznati kot udeleženec v prometu. S tem so se otroci preko igre naučili, kako se vedemo v prometnem okolju in tako so postali bolj previdni in vestni udeleženci v prometu. Poleg vožnje, so se otroci preizkusili v vlogi pešca, ki mora pravilno prečkati cesto na poligonu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Fit pohod hodnika C ob svetovnem dnevu hoje

Že od 1992 dalje 15. oktobra v Sloveniji obeležujemo svetovni dan hoje. Zavedamo se namreč, da je gibanje izjemnega pomena za naše dobro počutje. Hoja kot osnovna oblika gibanja in preprostega načina vadbe spada med razbremenilne, najbolj naravne in najbolj zdrave vrste telesne dejavnosti. Hoja nas krepi, dobro vpliva na naše zdravje in počutje, pospešuje presnovo in nas pomirja. Hoja je lahko tudi zabavna, če združimo prijetno s koristnim. Zato smo se otroci in strokovni delavci hodnika C odpravili na aktGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Spoznavanje sence, svetlobe in teme

V oddelku Gusarjev, smo prebrali pravljico o Petru Panu, ki je v eni izmed mnogih dogodivščin ki so se mu pripetile, izgubil svojo senco. Zato smo tudi mi začeli s spoznavanjem svetlobe in teme ter sence. Na sprehodu smo ugotavljali, kdaj vidimo svojo senco. Postavili smo se v krog in spoznavali, kako sonce vpliva na padanj sence. Ugotavljali so, kateri del telesa imajo obsijan s sončno svetlobo ter posledično, na kateri strani telesa je njihova senca. Tudi ob obisku gozda, smo spoznali sončne in senčne delGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Teden v hodniku C

Tema letošnjega tedna otroka je bila »Svet v katerem želim živeti«. Vsak dan v tednu, smo strokovni delavci z otroki izvajali najrazličnejše dejavnosti. Najprej smo se lotili preureditve matične igralnice, v igralnico otroških sanj. V čarobni, sanjski igralnici, smo si naslednji dan nadeli tudi na novo izbrano lastno ime in preuredili svojo zunanjo podobo v »sanjsko«. Otroci so nato narisali svojo novo podobo in pod risbo zapisali svoje novo ime. Po popolni stilski preobrazbi, smo priredili otroško modno reGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Z levčkom po mestu trebnje – evropski dan brez avtomobila

V trebanjskem parku smo imeli možnost ogledati si gasilske avtomobile in gasilsko opremo, polivati vodo s pravo gasilsko cevjo, sedeti v policijskem kombiju in se slikati z levčkom.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Valovanje in veter

Otroci so razmišljali o tem, zakaj morje valuje, čeprav morska voda nikamor ne teče. Otroci so sami pravilno ugotovili, da zaradi vetra, ki piha iz različnih smeri. Tudi mi smo si izdelali papirnate čolničke in preskusili, kako pomembno je iz katere strani piha veter, če želimo čolniček pripeljati v pristan.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Lov na skriti zaklad

Otrokom sva pripravili pravi lov na skriti zaklad, ki je vseboval veliko gibalnih in orientacijskih zaposlitev ter utrjevanje deklamacij. Otroci so morali pozorno poslušati ter slediti zastavljenim navodilom.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Gusarske ladje

Otroke smo razdelile v pet skupin. Vsaka izmed njih je dobila list z navodili (risba in število potrebnih delov), lepilo ter škarje. Izrezati je bilo potrebno črne kroge ter vse pripravljene dele prilepiti na podlago tako, da je nastala gusarska ladja. Otroci so se urili v timskem delu. Potrebno se je bilo dogovarjati in biti pozoren na to, kaj dela tvoj sosed. Urediti svoj prostor, pripraviti potreben material in za sabo tudi pospraviti.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Vožnja s skiroji in prevažanje žoge v samokolnici

Otroci iz skupine Prijatelji so skupaj s starši pripravili gibalno dopoldne. Vozili smo se s skirojem, v samokolnici prevažali žogo in odšli na sladoled. Vsak otrok je ob koncu prejel priznanje, ki si ga je oblikoval po lastnih željah. Kako smo se imeli, si lahko ogledate na fotografijah.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kljukci se predstavijo

Smo skupina 2-3 let starih otrok. Dva naša prijateljčka sta prišla k nam iz druge skupine, ostali pa smo v vrtcu novinci.
V začetku smo bili zelo žalostni, ko so nas starši pustili sme v neznanem okolju in z neznanimi ljudmi, sedaj pa spoznavamo, da je v vrtcu zelo prijetno. Ker smo lepo sprejeti, zjutraj že čisto sami pridemo v igralnico. Občasno kakšnega našega prijateljčka še stisne ob besedi mami ali ati/oči ali pa na sprehodu opazi avto, ki je podoben domačemu in postane žalosten. Potolažimo ga, pobožamo in mu povemo, da ga njegovi domači niso zapustili, ampak ga bodo prišli po počitku iskat v vrtec in bo šel domov.
Veliko zanimivega se nam dogaja v vrtcu in veseli smo, da nas imata vzgojiteljici radi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

PRVI »SMRKČEV POHOD«

Na sončen septembrski dan smo se Smrkci odpravili na pohod. Naše nahrbtnike smo napolnili z vodo in malico ter se odpravili na pot. Šli smo mimo trgovine Spar, proti Odrgi in pot nadaljevali po makadamski cesti, ki vodi nad avtocesto. Na vrhu smo se razgledali po Trebnjem, poiskali vrtec in opazili svoje hiše ali bloke, v katerih živimo. Po kratki malici smo se odpravili naprej, kjer smo prehodili približno 100 stopnic in prišli do trebanjskega gradu. Ker smo imeli še veliko energije smo pot nadaljevali proti Benečiji in Štefanu. Malo utrujeni in zadovoljni smo se vrnili v vrtec na slastno kosilo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ustvarjalne delavnice

Tekom šolskega leta 2015/16 so potekale delavnice za 5-6 let stare otroke iz skupine Delfini in Pajkci. Namen teh delavnic je bil, da preko integracije krepimo socialne veščine, razvijamo fino in grafomotoriko. Z izvajanjem različnih poskusov smo ugotavljali vzročno-posledične odnose. Več si lahko ogledate v galeriji slik. Vabljeni k ogledu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Izlet v Zlatorogovo deželo

V sredo, 8. 6. 2016 in v četrtek, 9. 6. 2016 smo se z otroki  oddelkov 4–5 let starosti odpravili z avtobusi  na izlet v Zlatorogovo pravljično deželo. Pot nas je vodila vse do hotela Zlatorog v Bohinju, kjer so nas pričakale tri vodičke. Pomalicali smo in se z vodičkami odpravili po Nežini in Jakobovi pravljični deželi. V pravljični deželi veljata dve zlati pravili: »Ljubi naravo in jo skrbno varuj!« in »Bodi prijazen z vsemi, ki jih srečuješ na poti!« Vsak otrok je prejel knjižico. Na poti smo se seznanili s sedmimi pravljicami (Zlatorog, Ledeni mož, Jezernik, Polesnjak, Čatež, Zlatovčice, Govic), z uporabo sedmih  čutov (vida, sluha, vonja, okusa, tipa, ravnotežja in kinestetike), doživljali  sedem čustev, prislužili z opravljeno nalogo štampiljko v svojo knjižico in se veliko gibali. Vsak junak je imel svojo točko s prepoznavno tablo, svojo pravljico in predloge za igrive in poučne aktivnosti v naravi. Vse točke pravljične poti so se med seboj povezovale v razburljive  zgodbe o Neži in Jakobu, ki iščeta Zlatoroga, kralja pravljične dežele. Otroci so ves čas, kljub slabemu vremenu uživali in bili polno zaposleni. Pred odhodom na avtobus smo napolnili naše želodčke in se odpravili proti domu. Polni lepih vtisov smo nazaj domov  veselo prepevali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Lanov oči na obisku

V sredo, 15. 6. 2016 nas je v dopoldanskem času obiskal Lanov oči, ki nam je predstavil oblačila in pripomočke, ki jih pri svojem delu uporabljajo policisti. Otroci so te pripomočke tudi preizkušali in se neposredno seznanili za kaj se uporabljajo. Popeljal nas je na Policijsko postajo Trebnje. Tam nas je sprejela policistka, nam razkazala policijsko vozilo (kombi) in  nas popeljala po postaji. Otroci so se tako neposredno seznanili z njihovimi prostori, vozilom in njihovimi pripomočki ter njihovo uporabo. Dopoldne nam je kar prehitro minil in skupaj z Lanovim očetom smo se vrnili nazaj v vrtec.
Zahvaljujemo se mu za obisk in srečno na njegovem delu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obiskali smo trgovino Hofer

Z otroki smo se v torek, 7. 6. 2016  odpravili v trgovino Hofer v Trebnjem. Tam nas je pričakala naša Nina in njena mami. Popeljala nas je po trgovini in nam prikazala, kako poteka njeno delo. Vključevala je tudi otroke, ki so se tako na neposreden način seznanili z delom trgovke. Spoznali smo njeno delo in poklic trgovke. Na zanimiv način nam je predstavila trgovino, otroci so se dobro počutili in preizkušali v njenem delu. Ninini mami in vodstvu trgovine Hofer se zahvaljujemo za gostoljubnost in darilo, ki smo ga prijeli ob obisku.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Medsebojno srečanje in čebelar

V sredo, 1. 6. 2016 smo se oddelka »Metulji« in »Murenčki«  odpravili na skupni pohod do vasi Studenec, kjer smo obiskali čebelarja. Razkazal nam je čebelnjak in nas seznanil s pripomočki, ki jih uporablja pri svojem delu. Otroci so spoznali vlogo posameznih čebel v čebelji družini. Vsak član družine opravlja točno določeno nalogo: matica leže jajčeca, čebele delavke, glede na to, da jih je največ, opravljajo večino del medtem ko je vloga trotov predvsem razmnoževanje. Glavni čebelji pridelek je med, poznamo pa še cvetni prah, matični mleček, propolis in čebelji vosek. Vse to nam je razkazal  in povedal čebelar gospod Ladko Požes. Med smo tudi poskusili in namazali na kruh. Obisk smo zaključili s prepevanjem otroških pesmic in se po travniku odpravili nazaj v vrtec. Na ta način smo tudi prijetno zaključili medsebojno sodelovanje med oddelkoma. Čebelarju se zahvaljujemo za predstavitev in pogostitev.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kaj delajo starši v službi

V oddelku Veseljaki smo se pogovarjali kaj delajo naši starši v svoji službi. Nekateri učijo otroke, popravljajo avtomobile, lovijo lumpe, gledajo v računalnik, pišejo, pripravljajo festivale, učijo telovadbo,… Da smo njihovo delo lahko tudi sami videli smo za pomoč poklicali kar njihove starše ali sorodnike, da nam predstavijo svoje delo v službi. Hvala vsem za popestritev dopoldneva, kako pa smo se imeli, pa si lahko pogledate na fotografijah.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Z vlakom v Novo mesto

Otroci iz skupine Kapljice smo se odpravili z vlakom v Novo mesto. Obiskali smo Dolenjski muzej in poslušali zgodbo o situlah in vsak svojo narisali in odtisnili. Po obisku muzeja smo se odpravili v knjižnico Mirana Jarca, kjer smo obiskali dva oddelka. Odšli smo še na Tuševo igrišče, kjer smo se vozili z vlakom, plezali, se gugali in igrali s peskom. Imeli smo se odlično.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Babica na obisku

V sredo, 25. 5. 2016 se nam je v dopoldanskem času pridružila babica od Lucije. Predstavila nam je poklic šivilje. Otroci so se seznanili s pripomočki,  ki jih uporabljajo šivilje in jih poimenovali. Iz pripravljenih kosih blaga so izstrigli svoj simbol – črke in jih  prišili na drugi kos blaga. Pri samem šivanju jim je babica pomagala in učila pravilnega šivanja.
Zahvaljujemo se babici za obisk.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Morski pozdravi

Pošiljamo vam lep pozdrav in še lepši objem kar tako, da bi se imeli lepo,
najlepši poljub pa dobite, ko pridemo skup.
Vreme je jasno in imamo se krasno.

Morje slanih objemov.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pozdravi iz Fiese

 

Družba naša razigrana vam piše sporočila slana.

Sonce, morje, pesek, zrak in do plaže le korak.

Odkar smo šli na dolgo pot, bili smo čisto vse povsod,

v dom smo se nastanili, za skupni žur se domenili.

Še čaka nekaj nas zabav, zato kar brž - prav lep pozdrav.

 

Morje slanih poljubčkov od nas.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Fiesa

Naše skupno druženje v Fiesi se počasi bliža koncu. Skupni teden, ki smo ga preživeli na letovanju, je bil poln čudovitih dogodivščin in prigod, ki se jih bomo radi spominjali.
Na vprašanje, kaj je bilo našim junakom najbolj všeč, so otroci odgovorili…
»ko smo se vozili s splavom«
»ko smo plesali na superskem žuru«
»ko smo se vozili na vodnem toboganu«
»ko smo plavali«
»da smo drsali na vodi«
»ko smo se tunkali in delali žabico«
»ko sem plaval s punco (učiteljico plavanja) in skakal v vodo«
»ko sem iz tobogana skočil v vodo«.

S prenekaterimi novimi izkušnjami se vračamo v domače objeme in vas veselo pričakujemo.

Vodni pozdrav!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Lepi pozdravi iz Fiese

Mi šli smo pa na morje, se plavat naučit, da bomo plaval kukr rib'ce, žab'ce, al' pa kit.
Uživamo na polno in nič nam dolgčas ni, počasi, prav počasi bomo pa nazaj prišli.

        Otroci iz skupin: »Pustolovci«, »Pajkci«,« Delfinčki« in strokovni delavciGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Delfini pri frizerju

V mesecu maju v skupini Delfini spoznavamo različne poklice. Ker imamo v naši skupini mamico Tanjo, ki je po poklicu frizerka, smo jo prosili, če nam predstavi svoj poklic. Po zajtrku smo se odpravili do frizerskega salona. Najprej smo si ogledali vse pripomočke, ki jih uporabljajo pri delu, potem pa so nam frizerke oblikovale nove pričeske. Da smo lažje počakali, da pridemo na vrsto, nam je mamica Tanja postregla s sadnim sokom in slanimi prigrizki. Vsi smo bili navdušeni nad novimi pričeskami in smo komaj čakali, da jih pokažemo še mamicam in očkom. Ob koncu smo se mamici Tanji zahvalili za nove pričeske in ji podarili darilce, ki smo ga sami izdelali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mini olimpiada v hodniku B

V četrtek, 21. 4. 2016, smo se otroci in starši otrok iz hodnika B zbrali, da bi skupaj preživeli športno popoldne. Obiskovalce smo ob prihodu razdelili v skupine tako, da so izžrebali barvne kartončke.  Preizkusili so se v metanju žoge na koš, brcanju žoge, podajanju in lovljenju žoge, skokih v paru z zvezanimi nogami , skokih s Hopi žogami in v vijuganju med ovirami, z nošenjem otroka na ramenih
Na postajah so tekmovali starši in otroci, ki so ob vsaki uspešno opravljeni nalogi dobili štampiljko. Po končanih igrah so se vsi udeleženci okrepčali z vodoin piškoti. Preživeli smo lepo in aktivno popoldne, več pa si lahko ogledate na fotografijah.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Delfini v Jurčkovem gozdu

Ob Dnevu Zemlje smo se otroci iz skupine Delfini odpravili v Jurčkov gozd. Tam smo si najprej ogledali vsa igrala, nato pa preizkusili tista, ki so nam bila najbolj zanimiva: plezali smo na stolp, se gugali, vrteli smo se na vrtiljaku in se spuščali po toboganu. Potem smo se okrepčali s čajem in sadjem ter se počasi odpravili nazaj proti vrtcu. Dogovorili smo se, da se kmalu spet vrnemo, saj smo zelo uživali na svežem zraku.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pikapolonice na obisku pri Filipu

V skupini Pikapolonice smo odšli k Filipu na obisk. Filip ima zelo prijaznega kužka z imenom Roki. Povabil nas je, da si ga lahko pridemo pogledat . Toplo spomladansko sonce nas je kar vabilo, da smo odšli na daljši sprehod do njegovega doma. Že takoj ob prihodu, nas je njegov kuža prijazno pozdravil in se nas zelo razveselil. Veselo je poskakoval okrog nas in se želel igrati. Tudi veselje otrok je bilo veliko, čeprav so se ga nekateri tudi malo bali. Strah smo kmalu premagali in se tudi malo poigrali. Filipova mamica Saša nas je presenetila z mafini in sokom. Z veseljem smo se posladkali in že smo morali oditi nazaj proti vrtcu. Hvala Filipu in njegovi mamici Saši za povabilo in prijetno druženje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Izlet z vlakom

Ponedeljek dopoldne se odpravljamo ven… »Mateja, gremo zdele na vlak?« Ne, v četrtek pravim.  Torek zjutraj… »Stanka, gremo danes na izlet z vlakom?« Ne, v četrtek pravi Stanka. In tako naprej do četrtka zjutraj, ko sva otrokom končno rekli, da danes pa zares gremo na izlet z vlakom. Pa smo šli že zgodaj zjutraj na železniško postajo. Kupili smo vozno karto za Novo mesto in nazaj. Na železniški postaji sta stala kar dva vlaka in na začetku nismo vedeli, na katerega moramo vstopiti. Vzgojiteljica je povprašala sprevodnika in vstopili smo. Večina otrok je vseskozi gledala skozi okno, nekateri so pokazali kje so doma, drugi kje se igrajo, … Opazili smo tudi, da se vlak ustavi na vsaki železniški postaji. Peljemo se in peljemo in naenkrat se prižgejo luči. »Kaj se dogaja?« sprašujejo otroci. »Tuneeeeeeel!« vpijejo veselo. Po 20 minutah vožnje smo prispeli v Novo mesto. Izstopili smo iz vlaka in se podali v Dolenjski muzej. Na poti smo si ogledali križišče, semafor, prometne znake… pa tudi rešilca smo videli na nujni vožnji. V Dolenjskem muzeju smo si ogledali razstavo starih predmetov izpred 100 do 200 let nazaj. Otroci so primerjali, kakšne smuči imamo sedaj in kakšne so imeli včasih. Pa čebelnjak je bil zanimiv, precej drugačen kot danes  in kako se otroci včasih spali na skrinjah in ne v postelji. Ob koncu ogleda je vsak otrok na star način »mlel« pšenico – kamen ob kamen. Ugotovili smo, da je precej težko in dolgo časa traja, da bi prišli do žemljice. Zunaj pred Dolenjskim muzejem smo imeli še malico ter malo smo poskakali, kaj kmalu pa je bil že čas, da se vrnemo na vlak. Izlet je bil čudovit, zabaven, utrujajoč in otroci so spoznali veliko novega, samo 20km stran od domačega kraja. Najlepše se zahvaljujemo Anejevi mamici, ker je šla z nami na izlet in nama pomagala skrbeti za 18 nadobudnih otrok. Otroci pa so ob koncu izleta povedali, da so se imeli lepo in da bomo morali iti še kdaj.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mavrični bralček v hodniku B


V torek, 5. 4. 2016 smo se v dopoldanskem času v multimedijskem prostoru medsebojno družili vsi oddelki hodnika B. Naš namen je bil skupni zaključek bralne značke. Pridružil se nam je klovn Jaka. Otroke je razveseljeval s svojim zabavnim nastopom. Nasmejali so se mu in pridružili pri izvajanju »vragolij«. Enostavno so uživali.
Na koncu je vsakemu oddelku podelil priznanja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veseljaki v vinogradu

V lanskem šolskem letu smo v vrtcu naredili vinograd. Posadili smo take vrste trte iz katerih bomo čez kakšno leto lahko pripravili vinski sok in kis. Prišel je čas, ko je bilo potrebno v vinogradu pričeti s prvimi spomladanskimi opravili. Otroci iz skupine Veseljaki smo pridno prijeli za delo, obrezali trte, jih privezali, okopali in pograbili. Za vinograd bomo še naprej vestno skrbeli in z navdušenjem pričakali prve grozdne jagode.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Druženje z varovanci iz VDC Trebnje

Danes smo se družili z varovanci (ljudje s posebnimi potrebami) iz Varstveno-delavnega centra Trebnje in otroci iz skupin Veseljaki, Klobučki ter Sončni žarki. Nastopali smo vsi za vse, saj smo si želeli malce drugače popestriti dneve v vrtcu in centru. Tako so pričeli varovanci, ki so nam zapeli tri pesmi:  Ob bistrem potočku je mlin, Kekčevo pesem in Naša četica koraka. Nato so nadaljevali Veseljaki, ki so ob spremljavi z malimi inštrumenti zapeli Mali zvonček. Nastopili so tudi Klobučki z ljudskim plesom Ob bistrem potočku je mlin, nato pa še Sončni žarki s pesmijo Vrtec sončni gaj. Ob koncu vseh nastopov smo se podružili ob piškotih in čaju ter sklenili, da se zopet kmalu vidimo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mesec knjige pri kolačkih in želvicah

V mesecu marcu smo v skupinah kolački in želvice spoznavali knjige. Večkrat smo se skupaj zbrali v igralnici in se "igrali"knjižnico in ob tem spoznavali kako pravilno prebiramo knjige, jih zložimo na police,...

Obiskali smo tudi knjižnico v vrtcu, kjer smoprebirali zgdbe in se ob tem pogovarjali.  V vrtec smo povabili starše, kateri so se z veseljem odzvali in nam prišli prebrat knjige. Za konec pa smo si izdelali vsak svojo slikanico, katero smo poimenovali  Moja prva slikanica.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pri pikapolonicah smo plesali step

V mesecu marcu smo več pozornosti namenili pogovoru o družini. Izak nam je že večkrat povedal, da v njegovi družini plešejo step in da ima tudi on svoje čevlje s katerimi pleše. Starše smo povabili, da bi nam ta ples predstavili. Z veseljem so se odzvali in skupaj so v petek prišli v vrtec. Najprej so nam pokazali kakšne čevlje potrebujejo za ples step. Zelo so nam bili zanimivi, še posebno, ker je ples z njimi lahko tudi zelo glasen. Predstavili so nekaj plesnih korakov, nato pa smo od Izakove mamice dobili posebne čevlje in z njimi smo lahko zaplesali tudi mi. Zelo smo uživali. Izakovi družini se zahvaljujemo za prijetno druženje in jim želimo še veliko plesnih STEP užitkov.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čajanka v B hodniku

V petek smo se zbrali vsi oddelki iz hodnika B ob skupni čajanki. Vsak otrok je od doma prinesel svojo skodelico in domači čaj. Tega smo skupaj skuhali, dodali malo limoninega soka in sladkega medu. Ob zelo zdravem in okusnem čaju smo pojedli še suho sadje in se posladkali z zdravimi piškoti.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Babica Metka na obisku pri Pikapolonicah

V skupini Pikapolonice smo danes doživeli prav poseben dan. Pred kratkim je naš Izak praznoval rojstni dan. Njegova babica Metka, je pripravila zanj in za njegove prijatelje iz trakta A pravo presenečenje. V telovadnici smo si ogledali predstavo Od semena do župce v kateri je nastopala sama v vlogi škratka Lonija. Z njo je bila tudi vila Lana. Skupaj sta obdelovala zelenjavni vrtiček in nam predstavila, kako pomembno je pridelovati zdravo zelenjavo. Pri njunem delu sta njima ponagajali tudi škodljivci: polž in gosenica. Ob koncu smo vsi skupaj ugotovili, da so zelenjava in zelenjavna župca zelo zdravi. Škrat Loni in vila Lana pa sta nam zaželeli: dober tek….
Hvala babici Metki za zelo lepo in poučno predstavo. Vsi skupaj smo zelo uživali, še posebno pa naš slavljenec.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk Fitnes studia Peter Klepec

Otroci iz skupine Kapljice so obiskali Fitnes studio Peter Klepec in spoznali Katjo, ki jim je skupaj z Markovo mamico pokazala naprave za vadbo.  Otroci so se preizkusili v teku na tekaški stezi, v namiznem tenisu in urili svoje gibalne sposobnosti. Kako uspešni so bili, si lahko ogledate na fotografijah.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Starši na obisku pri Pikapolonicah


V skupini Pikapolonice smo imeli prav poseben dan. Obiskala sta nas Samuelova starša. Mamica nam je predstavila svoj poklic zdravnik, očka pa je bil njen pomočnik. S seboj sta imela pripomočke, ki jih potrebujeta pri svojem delu. Skupaj smo si jih pogledali in preizkusili, saj so nas zelo pritegnili. Igralnico smo spremenili v bolniško sobo. Naše dojenčke smo odnesli k zdravniku, da sta jih pregledala in oskrbela, nato pa so morali dojenčki v domačo oskrbo. Otroci so zelo skrbeli za njih. Dobili so potrebna zdravila, previli so jim rane, jim skuhali čaj. Tisti dojenčki, ki so bili najbolj bolni pa so dobili tudi injekcije…Otroci so bili zelo navdušeni in interes pri igri je bil zelo velik.
Zahvaljujemo se mamici in očku, da sta nam pričarala zelo lepo dopoldne.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pustne norčije in šeme v skupini Kapljice

Otroci iz skupine Kapljice so spoznali pustno šemo v kožuhu, z zvonci okrog pasu in s posebnim pokrivalom. Kasneje so jo narisali, izvedeli, da prihaja s Ptuja in spoznali čarovnico Uršulo.  Ko je končno prišel pustni torek so v vrtec prišle pustne šeme, slednje je obiskala Pika Nogavička s svojim konjem in Fickom. Maškare so poskrbele tudi za preganjanje zime, s plesom in sprehodom pa so želele priklicati lepo vreme in pomlad v naše kraje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

druženje

V torek 16. 2. 2016 smo se družili otroci iz skupine »Klobučki« in »Hiške«. Skupaj smo prišli na idejo, da bi se podružili ob igranju raznih iger – pri Klobučkih se pogovarjamo o čustvih, dobrih odnosih med sabo in prijateljstvu. Pri Hiškah pa se pogovarjajo o časih kako so živeli babice in dedki, ko so bili mladi kot mi. Tako smo vzgojiteljice naše ideje združile in na igrišču smo se igrali štiri različne igre: Ali je kaj trden most?, Gnilo jajce, rajalno igro Bela lilija/Rdeč tulipan in Ristanc. Otroci so  v igrah uživali in se jih kasneje v igralnicah igrali po želji.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Angleška urica z Markovo mamico

Otroci iz skupine Kapljice so povabili Markovo mamico, ki je otrokom pripravila angleško urico in predstavila pravljico Little tree. Otroci so zgodbo zaigrali in se seznanili kaj se dogaja v naravi ob menjavi letnih časov. Sledilo je presenečenje, ki vam ga ne razkrijemo. Bilo je rdeče in sladko, več pa naj vam razkrijejo otroci.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Maškare v A hodniku

Otroci iz skupine kolačkov in želvic so se izjemno veselili letošnjega pusta, tako da smo že nekaj dni pred pustom na obisk poklicali klovna Mici in Piki, katera sta izvajala vragolije, se igrala različne igre in tudi malo zaplesala. Ko je prišel pustni torek, so v igralnico stopile pisane in vesele maškare. Pikapolonice in čebele so razkazovale svoja krila, gusarji sablje, kužki in tigri so občudovali svoje kožuhe, Mini miške pa so se tiho smejale in opazovale strašni nered, ki je nastal v igralnici. Ta dan smo imeli velikansko rajanje, šli smo na sprehod po vrtcu, za konec pa smo se razveselili slastnih krofov.
Pustne kostume smo naslednji dan pospravili v omare, tako da maškare pridejo na obisk naslednje leto.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mali kuharski mojster v A hodniku

Otroci in odrasli iz oddelkov A hodnika si enkrat mesečno nadenemo kuharske predpasnike, na glavo si nadanemo čisto prave kuharske kape in si na hodniku pripravimo zabavo, katero smo poimenovali Mali kuharski mojster. Seveda si pred tem dobro umijemo roke, saj vemo da moramo tako kot veliki kuharski mojstri tudi mi paziti na čistočo in higieno pri delu.
Do sedaj smo pripravili že kar nekaj kuharskih mojstrovin - pekli smo palačinke, si naredili čokoladni fondi s sadjem, kroglice s kokosom, skuhali smo si čaj,... Otroci vedno vedoželjno opazujejo pripravo dobrot in pri tem aktivno sodelujejo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pustne vragolije

Na pustni torek so v našem vrtcu oživeli mnogi junaki iz risanih filmov in pravljic. Pustne šeme smo veselo predstavljale svojo spremenjeno podobo in čarobne pripomočke. Po oddelčnih predstavitvah je sledilo tudi skupno rajanje, nato predstavitev Pike Nogavičke s svojimi junaki pred vrtcem Mavrica. Pika je s prijatelji uprizorila svoje vragolije, s sabo pa pripeljala tudi čisto prava konja. Po Pikini zabavi na prostem smo se vrtčevske maškare odpravile razveseliti in polepšati dan še odraslim na Občini, v zdravstvenem domu in lekarni, na Policiji Trebnje, v Knjižnici Pavla Golie. Za nami je tako še en zanimiv in zabaven pustni torek!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kurenti v vrtcu

Po znanem izročilu kurenti s poskakovanjem oziroma kurentovim plesom iz dežele odganjajo zimo in zlo, kličejo pa pomlad, dobro letino in srečo. Kurenta je tudi zelo težko zgrešiti, saj je ves pokrit z ovčjo kožo, okrog pasu pa ima pripete velike zvonce, na glavi ima masko z dolgim rdečim jezikom, na nogah pa gamaše. Tudi mi smo imeli to srečo – da so obiskali naš vrtec. Najprej so se predstavili s skupno povorko in plesom, potem pa še navihano, a prijazno pristopili med nas.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čarobni december v hodniku A

V hodniku A smo za otroke pripravili prav poseben, čarobni december. Vsak teden sta nas obiskala palček Bralček in palček Skakalček. Z njima smo brali zanimive zgodbe in bili športno aktivni v telovadnici. Ob začetkih tedna smo se zbrali ob Božičkovem koledarju in naznanili dejavnosti v tekočem tednu. Spoznali smo ljudski običaj Miklavževanje in skupaj s starši pesnili novoletne želje. Pravljično smo okrasili igralnice, hodnik in sami izdelali okraske za smrečico. Prav poseben čar je bil Mavrični kino s prigrizki, ki so jih za nas pripravili otroci iz starejših skupin. Po okrašenem vrtcu smo iskali skrinjo s skritim zakladom, ki se je skrival v čarobni senzorični sobici.  Strokovne delavke so za otroke pripravile čudovito gledališko predstavo o Cipku in Capku. Obiskala sta nas tudi Božiček in Dedek Mraz, ki sta nam pod smrečico pustila težko pričakovana darila. Veselo praznovanje nam je bilo zelo všeč predvsem zato, ker smo se veliko družili s sovrstniki, skupaj rajali, se igrali, prepevali in se imeli lepo!

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

BALONČKI RAZISKUJEJO GOZD

Smo mali radovedneži, ki radi raziskujemo naravo. Lepo jesenske vreme, nam je omogočilo, da smo se večkrat odpravili na daljši sprehod do bližnjega gozda. V gozdu smo razvijali domišljijo ob igri z odpadnim jesenskim listjem, se igrali „rjuho“, ki je predstavljala padalo, kako je bilo to zabavno. Iskali smo gozdnih živali in ob tem prepevali, s pomočjo povečevalnih stekel smo opazovali debla, mravlje se igrali s palicami, poslušali šelestenje listov in ptičje petje. Hoja po gozdnih tleh kot tudi igra na različnih igralih nam je omogočila, da smo razvijali in utrjevali svoje motorične sposobnosti. V vlogi malih raziskovalcev smo neizmerno uživali in obenem pridobili veliko novih izkušenj in znanj, katero bomo poskušali nadgrajevati. Ker nam gozd ponuja veliko možnosti za raziskovanje se bomo vanj še vrnili.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

PETJE IN PLES – OTROCI IN STAREJŠI IZ DSO

Medgeneracijsko sodelovanje dobiva v današnjem času vse večji pomen, kakor tudi strpnost med generacijami. Z namenom razvijanja vrednot v medgeneracijski družbi smo se majhni in veliki iz oddelka »Pustolovci« povezali s starejšimi iz Doma starejših občanov Trebnje (DSO). Tokrat malce drugače. Varovanci DSO so namreč v spremstvu delovnih terapevtk prišli v Vrtec Mavrica Trebnje. Po uvodnem pozdravu so najmlajši starejše povabili v krog, kjer smo si s plesom in petjem polepšali dopoldne. Tako otroci kot tudi starejši so se trudili po svojih najboljših močeh. Po pestri glasbeno-plesni delavnici smo se skupaj odpravili še v likovne kotičke, kjer smo z medsebojno pomočjo ustvarjali pletena srca. Ob zaključku pa je sledila še zaslužena čajanka s piškoti. Veseli smo obojestranskega odzivanja in sodelovanja. Skupaj rastemo.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

TEDEN OTROKA V VRTCU MAVRICA TREBNJE OD 5. DO 9. OKTOBRA

Za vsakogar mora obstajati nekdo, kateremu lahko zaupa, ga razume in posluša. Z vsebinsko usmeritvijo letošnjega Tedna otroka Nekaj ti morm povedati smo strokovni delavci v vrtcu skušali poudariti, kako pomembno in nujno je kakovostno sporazumevanje otroka z drugo osebo. Spodbujali smo jih k razmišljanju kakšno moč imajo besede, komu najraje pripovedujejo, kdo jih najraje posluša… Ugotovili smo, da veliko stvari najraje povedo mamicam, največkrat pa jih poslušajo dedki in babice. Otroci imajo različne individualne zmožnosti, sposobnosti komunikacije. Nekateri so se lažje izražali v govorni obliki, drugi s telesom, nekateri pa z likovno govorico. Svojega zaupnika in prijatelja so predstavili na različne načine: narisali, izdelali iz das mase, plastelina, slanega testa, kinetičnega peska, materialov iz narave, najmlajši pa so od doma prinesli svoje ljubkovalne igrače. Med jesenskim listjem so našli majhne pajkce, mravljice in polžke, v enoti Ostržek so imeli na obisku pravega pujska, v romskem oddelku sta otrokom družbo delala zajčka Lolek in Bolek. S pomočjo lutkovne predstave Jaka v prometu so se otroci 2. starostnega obdobja seznanili z varnim načinom obnašanja v prometu, najmlajši pa so se zabavali ob predstavi z naslovom Glavo dol noge gor.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

GASILCI SE PREDSTAVIJO

Tudi ob letošnjem mesecu požarne varnosti so nam trebanjski gasilci na zanimiv način prikazali več področij gasilske dejavnosti. Najprej smo se odpravili v stavbo CIK-a, kjer nam je gasilec Lovro preko AV predstavitve prikazal način ustreznega ukrepanja v primeru požara. Otroci so med predstavitvijo z veseljem sodelovali z že osvojenim znanjem in nekaj podvprašanji. Potem pa je sledil preizkus – mimoidoča gospa je v predavalnico prišla povedati, da je ravnokar prišlo do požara. Seveda je bila to vaja evakuacije. »Pustolovci« smo v koloni na miren način prišli do izhoda stavbe, kjer sta vzgojiteljici gasilcem poročali o številu otrok in odraslih. Zunaj, na parkirišču pa smo bili deležni zelo izkustvene in atraktivne predstavitve gasilskih vozil, pripomočkov ter opreme. Vse to s pomočjo in v zahvalo gasilcem! Pozitivni odzivi in navdušenje otrok zgovorno nakazuje, da bo gasilcev in gasilk v prihodnosti še več.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

MORSKA PRAVLJICA V C-TRAKTU

Otroci iz oddelkov 'Korenčki', 'Balončki', 'Pikapolonice', 'Barvice' in 'Palčki' poletne dneve preživljamo skupaj v »C« traktu. Ker smo malo zamenjali okolje, smo se najprej podali v raziskovanje vrtca in spoznavanje novih obrazov. Zelo radi obiščemo telovadnico in ustvarjalnice. Največ časa preživimo zunaj na svežem zraku, kjer se veliko sprehajamo in opazujemo naravo. Izkoristili smo tudi tople poletne dni za igre z vodo. Iz spodnjih slik je razvidno, da nam v vrtcu ni dolgčas.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

SKUPNA TELOVADBA V DOMU STAREJŠIH

Otroci iz oddelka "Poskokci in Morski konjički" smo se udeležili skupne gibalne urice na prostem - za Domom starejših občanov Trebnje. Po zajtrku so nas starejši že pričakali na zunanji ploščadi. Najprej smo se pozdravili in predstavili, nato pa začeli z razgibavanjem. Delovna terapevtka Saša nas je vodila skozi zanimive gibalne vaje, katere smo otroci lahko izvajali stoje ali pa na stolčkih, starejši pa so ob tem pridno telovadili na svojih vozičkih. Vmes smo si gibanje popestrili z zanimivimi in zabavnimi izjavami tako otrok, kot tudi starejših. Ob zaključevanju aktivnosti se je nekaj otrok pogumno javilo, da so tudi sami pokazali kakšno vajo. Na koncu smo si skupaj zaploskali ter se osvežili z vodo in sladoledom. Majhni in veliki smo bili nad skupnim doživetjem navdušeni, zato smo si rekli, da se z veseljem še vrnemo!

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Z VLAKOM NA PONIKVE

Temenica je najdaljša dolenjska ponikalnica, ki na svoji poti do izliva v reko Krko dvakrat ponikne, njena dolina pa velja za najdaljšo slepo dolino v Sloveniji. Do ponorov pri vasi Ponikve (ponikve=požiralnik, to je kraj ponikanja vode v kraško podzemlje) teče počasi in v mnogih zavojih večinoma po neprepustnih kamninah, tam pa prestopi na prepustne apnence in ponikne v več ponorih (ponor=požiralnik). To smo si skupaj z Jurijevo mamico, ogledali otroci iz skupine Velikani.

Po besedah otrok je bil naš izlet takšen: »No danes je pa lušno. Men je blo najbolj všeč k smo šli po reki Temenici«.

Videli smo tudi živali, med drugim kačje pastirje. Ko smo povedali, da so to Kačji pastirji je deklica rekla: »a to pol kače pasejo? « Poleg vsega omenjenega smo se tudi razgibali na travniku ob reki Temenici.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

MODRIJAN GRE V ŠOLO NASMEJAN

Na letošnji zaključni prireditvi MODRIJAN GRE V ŠOLO NASMEJAN se je od vrtca poslovilo 112 predšolskih otrok, ki bodo jeseni zakorakali v šolske klopi. Predstavili so se z zanimivimi točkami in razveselili svoje starše in druge gledalce. Pokazali so kaj vse že znajo in kako so pripravljeni na nove izzive. Vsem novopečenim »šolarčkom« in njihovim staršem želimo vso srečo v šoli!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

DOBRODELNI VRTEC MAVRICA TREBNJE

Vrtec Mavrica Trebnje je v okviru projektov Krepimo družine in Eko šole kot načina življenja pripravil dobrodelno prireditev z naslovom Delavnice projekta Krepimo družine in eko dobrote. Namen prireditve je bil polepšati dan socialno šibkim družinam vrtca in jih odpeljati na morje.

Ob vstopu na prireditev so obiskovalce pričakale trebanjske mažorete in jih popeljale na prizorišče dogajanja, kjer je vse prisotne pozdravila ravnateljica vrtca Vlasta Starc.

Na delavnicah so otroci skupaj s starši sodelovali in se zabavali. Igrali so nogomet, imeli gimnastiko, poskrbeli smo za njihovo frizuro in jim poslikali obraz. Lahko so se sproščali, naredili naravoslovne poizkuse, igrali na male instrumente, prepevali, plesali z mažoretami in iz balonov naredili psičke, sablje in ostalo. Posladkali so se z napitki iz svežega sadja, jedli palačinke in vaflje. Obiskovalci so si ogledali razstavo izdelkov vrtčevskih otrok na temo Igrajmo se.

Da smo v vrtcu Mavrica Trebnje pripravljeni pomagati, smo že dokazali, ko smo dečku iz vrtčevske družine pomagali zbrati veliko oblačil in obutve in plačali enemu otroku večmesečno oskrbnino za vrtec. S tokratnim izkupičkom, 631 evrov, pa bomo odpeljali na morje socialno šibke družine našega vrtca. Za pomoč pri organizaciji in izvedbi prireditve se zahvaljujemo: Društvu za razvoj občine Trebnje - Drot, fotografu Davidu Selanu, vodji gimnastične delavnice Renati Cujnik, oblikovalcu vabila Jerneju Kavšku, Trebanjskim mažoretam in medijem, ki so poročali o našem dogodku.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

TELOVADBA PO FELDKRAISOVI METODI V TREBANJSKI KNJIŽNICI

V sredo, 17.6.2015 smo bili trije oddelki iz enote Mavrica povabljeni na telovadno urico v knjižnico Pavla Golije Trebnje. Izvajalci so bili strokovni delavci iz Zavoda IGRIVI SVET, zavod za gibalni in ustvarjalni razvoj. Kaj je in za komu je namenjena Feldkreisova metoda gibanja? Je za vse, ki s želijo povezati s svojimi naravnimi sposobnostmi gibanja in dobrega počutja. Metoda se fokusira na odnos med gibanjem in mislimi ter povečuje mentalno zavedanje in kreativnost. Ta metoda ni telovadba, temveč sistem vaj, s katerimi prevzgojimo slabe vzorce obnašanja in gibanja. Otroci so telovadili bosi, na travi za knjižnico. Zanimiva izkušnja, ki se je bodo še dolgo spominjali.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

IZLET V KEKČEVO DEŽELO

Otroci iz skupine Jagode, Velikani, Čeveljčki, Muce, Gosenice in Miške so se s svojimi vzgojiteljicami lepega sončenga junijskega dne odpravili na izlet v Kekčevo deželo. Polni različnih pričakovanj so se avtobusom peljali do Kranjske Gore. Po slastni malice so se z “Bedanc busom “peljali po skrivni poti v gozd. V gozdu so iskali Bedančeve pasti in kar naenkrat zaslišali Mojčine krike na pomoč. Zbrali so pogum in rešili Mojco pred Bedancem. Ker si niso želeli Bedančeve družbe so ga pregnali z oponašanjem sove. Prijazni Brencelj jih je povabil na dvižni most, s katerim je ukanil Bedanca. Skozi skrivnostni rov sta Kekec in Mojca otroke popeljala do Kekčeve hiše, kjer jih je pričakala tete Pehta, katera je otrokom zaupala nekaj skrivnosti o zdravilnih zeliščih in jih pogostila s slastnim čajem in pecivom. Kekčeva dežela polna različnih skrivnosti nam bo ostala v lepem spominu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

STARŠI SE PREDSTAVIJO

Tako kot med otroki se tudi med starši skriva kakšen poseben talent, hobi ali pa že kar poklic. Tudi pri »Poskokčevih« starših je tako. Nekateri izmed njih so se letos odločili, da svojo dejavnost predstavijo tudi otrokom oziroma celotnemu oddelku. V kolikor je bilo le možno, smo se odpravili v prvotno okolje opravljanja te dejavnosti, nekaj zanimivih poklicev pa se je kot poseben obisk predstavilo tudi v vrtcu. Skupaj smo tako uživali ob spoznavanju različnih dejavnosti otrokovih najbližjih.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

OBISK FRIZERSKEGA SALONA KAJA

Otroci iz skupine Velikani smo se z vlakom odpravili v kraj Velika Loka, kjer smo obiskali frizerski salon. Maja in Kajina mamica sta nam naredili zelo lepe pričeske, v zahvalo smo jima pred salonom narisali slike s kredami. Igrali smo se na igralih in skakali na trampolinu in s kolebnicama.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

MORSKE DOGODIVŠČINE

Kljub temu, da se naše bivanje na morju počasi izteka, mi še vedno zelo uživamo. Prelevili smo se v čisto prave kapitane in s čolni pluli ob obali ter uživali ob poslušanju in gibanju valov. Iz cevi, blazin, vrvi, jadra smo sestavili splav in se odpravili iskat gusarski zaklad.

V bazenu smo preverili naše pridobljeno plavalno znanje, ki smo si ga s pridnostjo, vztrajnostjo pridobili na urah plavanja in vsi smo lepo napredovali. Hip hip hura za vse nas! Wink

Zabaval nas je Tomaž s svojimi zgodbicami in pesmicami ob spremljavi kitare. Obiskal pa nas je tudi čarovnik s svojo čarobno palico. Sončne dni pa smo si vztrajno hladili s sladkim sladoledom. Polni novih dogodivščin in z mislijo na ljubi domek smo utrujeni zaspali!

Kljub vsakodnevni akciji vas pozdravljamo z veliko energije!Cool

Lep pozdrav! Morski junakiGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

PO NAGRADO V MERCATOR

Otroci iz skupine Velikani so se odpravili po nagrado, ki ste jo prislužili tako, da ste vsi starši glasovali za Vrtec Mavrica Trebnje. Uspelo nam je osvojiti drugo mesto in tako smo prejeli darilno kartico Mercator v višini 200 EUR, ki jo bomo porabili za enodnevni izlet na morje in za pomoč družinam v stiski.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

PRI VULKANIZERJU

Otroci iz skupine Velikani so obiskali Vulkanizerstvo Vovk, kjer so jim podarili 300 odsevnih varnostnih brezrokavnikov. Ker so otroke v trgovini zanimala razstavljena avtomobilska platišča in okrasni pokrovi, so si jih ogledali in se preizkusili v prestopanju in lazenju skozi njih. V avtopralnici so si ogledali tudi pranje in sušenje avtomobila.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

NASMEJANI OBRAZI IZ FIESE

Pišemo vam z morja, imamo se krasno. Že dvakrat smo bili na bazenu, kjer smo plavali s črvi, se vozili na blazini, se potapljali, čofotali, se igrali vodne igre, skakali v vodo… Gre nam odlično! Šli smo tudi na sprehod in na slasten sladoled v Piran. Obiskali smo pogumnega potapljača gasilca Petra, ki nam je predstavil potapljaško opremo. Po celem dnevu dogodivščin smo »popadali« v nočno spanje in čisto sami prespali eno sladko noč! V tem času smo ugotovili, kaj vse že znamo narediti čisto sami.

Lep pozdrav!

Morski junakiGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

ROLANJE

Otroci iz skupine Velikani so se vozili z rolarji. Prosto so rolali po tartanu in naredili poligon, po katerem so vijugali. Zapeljali so se pod oviro, jo preskakovali in se učili pravilnih padcev. Otroci se se učili tudi varno zaustavljati.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Z VLAKOM NA IZLET, NA RANČ

Že v začetku šolskega leta smo s starši ugotovili, da se še kar nekaj otrok ni peljalo z vlakom. Hkrati pa smo ob izbiranju izletnih destinacij vedeli tudi to, da imajo otroci zelo radi živali. Tako smo se odločili, da se z vlakom odpravimo na Ranč Aladin. Sončno dopoldne je minilo prehitro in zelo zanimivo. Vsak otrok je dobil svojo karto za vlak, ki jo je sprevodnik ožigosal in nam nato pomagal ob izstopu z vlaka. Sledilo je malce peš poti, nato pa predstavitve živali, hranjenje živali s starim kruhom, malica pod kozolcem in zabava na igralih. Srce kar zaigra, ko 4-letnik vtise izleta opiše takole: "Hvala in super, da ste nam to omogočil!"

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

MLINAR IN PEK PRI `POSKOKCIH`

V oddelku nas je obiskal mlinar Lojze in s seboj prinesel čisto pravi mlinček za moko. Velikost lesenega mlinčka je otrokom omogočala, da so tudi sami dozirali in od blizu opazovali mletje žita oziroma domače eko pire. Iz moke so nato otroci s pomočjo sita ločili otrobe od fino mlete moke. Otrobe nam je mlinar dal pokusiti v jogurte, ki smo jih imeli ta dan za malico. Nato pa je naslednji dan iz vrtčevske kuhinje prišel kuhar Beno, ki nam je pomagal pri oblikovanju in peki »pirinih bombetk«. Tudi ob kuharju in hkrati tudi peku Benotu smo se lahko v preizkusili v teh spretnostih. Bilo je zabavno in okusno!

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

PREDŠOLSKI PEVSKI ZBOR MAVRICA

V šolskem letu 2014/15 deluje kot obogatitvene – dodatna dejavnost, ki poteka vsak ponedeljek od 11.00 ure do 12.00 ure v multimedijskem prostoru enote Mavrica. Vključeni otroci so stari od 5 do 6 let. Zbor šteje 33 otrok. Vodja pevskega zbora Brigita Borak, glasbena spremljava Karmen Maver.

Za seboj imamo dva nastopa - tradicionalni Božični koncert v cerkvi mesta Trebnje in območna revija POMLADNA LADJA v OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert. Otroci radi prihajajo na vaje, z veseljem prepevajo in nastopajo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

LOČUJEM, NARAVO VARUJEM

Otroci oddelka "Mucki" smo ustvarjali na temo varovanje narave.

Glasovanje za najboljši izdelek poteka na Facebook strani Čarobni dan. Všečkajte Facebook stran Čarobni dan in v aplikaciji Nagradni ustvarjalni natečaj “Ločujem, naravo varujem!” izberi izdelek, ki si zasluži nagrado.

Glasujte za naš vrtec.

Všečkanje poteka do 22.4.2015.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

VETERINARSKA POSTAJA TREBNJE SE PREDSTAVI

Na prelep sončen dan smo se »Poskokci« odpravili na daljši sprehod. Cilj poti je bila Veterinarska postaja Trebnje. Po predhodnem dogovoru so nas tamkajšnji zaposleni prijazno sprejeli in nam predstavili njihovo delo, skrb za živali. Poleg zanimivega ogleda ambulant smo si lahko ogledali tudi prostore za rentgen, laboratorij in trgovino za živali. Hkrati smo lahko videli veliko raznovrstnih pripomočkov in se z nekaterimi celo rokovali. Med obiskom je za nas na operacijski mizi nastopila 4-nožna prijateljica, psička. Ob njej smo si lahko lažje predstavljali nekatere dejavnosti na veterinarski postaji. Tako se osebju Veterinarske postaje Trebnje še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

SKUPAJ ZMOREMO VEČ

Mesec februar že sam po sebi nudi veliko možnosti skupnih tematskih delavnic. Tako smo tudi v B hodniku (Vrtec Mavrica Trebnje) otrokom poskušali pričarati čim bolj zanimiv Prešernov praznik – z »njegovim« obiskom, poslušanjem himne in poezije, pokušanjem suhih fig, risanjem z ogljem itn. Nato pa smo se z likovnimi delavnicami izdelovanja srčkov počasi že pripravljali na valentinov oziroma srčkov ples. Na ples nas je prišla povabit Vila ljubezni in prijateljstva. Ob tem smo prejeli čarobne palčke, ki nam bodo v pomoč pri uporabljanju prijaznih besed, veselih dejanj. In že smo se udeležili srčkovega plesa v AV sobi ob spremljavi raznovrstne glasbe, plesu v parih in skupinah… mmm… Pa je zadišalo še po krofih! Ja – tudi mi smo se na pusta hrusta spremenili v zanimive maškare, se predstavili ostalim prijateljem vrtca, pa malce večjim prijateljem iz doma starejših in nato presenetili tudi znance na občini. Trenutno pa poteka teden zimskih počitnic, ko ravno tako izvajamo skupne področne aktivnosti ter negujemo prijateljske stike še naprej.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

ZIMSKA OLIMPIJADA B HODNIKA

Gibanje je izraz zadovoljstva, svobode, igrivosti, ustvarjalnosti. Gibanje na zraku še dodatno vpliva na udobno počutje, toliko bolj, če se ob tem lahko zabavamo tudi s starši. Zaposleni smo se že na začetku šolskega leta skupaj s starši in otroki odločili, da bomo športno olimpijado izvedli na snegu. Tako smo se med zimskim pohodom preizkusili v ciljanju tarče, risanju snežnih motivov s stopinjami, tovarni snežnih topov, prepevanju zimskih pesmi in zaključnem postavljanju oddelčnih snežakov na igrišču vrtca. Zadovoljni in ponosni otroci so še nekaj dni vztrajno spremljali snežake v spreminjanju svoje oblike.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

ROJSTNI DAN V DOMU STAREJŠIH OBČANOV

Prijatelja Ivana pogosto srečamo že na sprehodih v okolici vrtca. Vedno je zelo vesel snidenja in otroških pozdravov. Nedavno nazaj pa smo prejeli povabilo, da tudi otroci iz Vrtca Mavrica Trebnje z nastopom razveselimo Ivana, ki je slavil rojstni dan. Tako smo mu zapeli, zaplesali in nato še čestitali. Tovrstne oblike povezovanja vrtec in dom starejših izvajata že vrsto let, krepita čut za starejše generacije ter drug drugemu obogatita, oplemenitita dopoldneve.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

CICIBANOVA MATEMATIKA

Otrok se v vsakdanjem življenju že zelo zgodaj sreča z matematiko, zato je potrebno organizirati različne matematične situacije, ki so kar se da blizu otrokovemu realnemu življenju. Tovrstni pustolovščini na pot smo se podali tudi pri »Poskokcih«. Geometrijske like in telesa smo spoznavali preko njihovih različnih lastnostih. Med raziskovanjem smo like in telesa iskali tudi v naravnem in bližnjem družbenem okolju, njihovo oglatost oziroma okroglost preizkusili z drsenjem oziroma kotaljenjem teles v telovadnici, si naredili čutno pot in ugotavljali, kateri predmeti so bolj prijetni – tisti z robovi ali krivuljami, prirejali nežno klasično glasbo okroglim predmetom, ali pa udarno koračnico oglatim rekvizitom, odtiskovali in obrisovali telesa v naravoslovni ustvarjalnici, kjer smo nato iskali podobnosti z nekaterimi liki, ravnokar pa z različnimi liki ustvarjamo matematične slike pisanih barv.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.