O enoti Mojca

Režunova 9 in 10
tel.: 031-271-172

Poslovni čas: 5.30 do 17.00

Obogatitvena dejavnost: NARAVA NAŠA DRUGA IGRALNICA

Spodbujali bomo različne pristope pri spoznavanju in raziskovanju narave in gibanja ter otrokom ustvarili inovativna učna okolja.

Št. oddelkov: 2 oddelka 2. starostnega obdobja

M1: KAPLJICE
vzgojiteljica Jožica Bevec ter pom. vzg. Sabina Podlogar

M2: SRČKI
vzgojiteljica Darja Perdih ter pom. vzg. Andrejka Jevnikar

 

 

Poglej arhiv enote

Zbiramo hrano za živali

11.04.2019


V oddelku Kapljice smo se pogovarjali o svojih domačih živalih in hišnih ljubljenčkih. Vsak otrok je prinesel v vrtec sliko svojega ljubljenčka in njegovo najljubšo igračo ter hrano. Tako so otroci svojim prijateljem predstavili svojega ljubljenčka, njegove navade in dobre lastnosti. Spoznali smo veliko različnih živali in način kako odgovorno skrbimo zanje. Povabili smo članico prostovoljnega društva Animal angels, ki nam je še podrobneje predstavila delovanje društva in skrb za živali. Odločili smo se, da tudi mi pomagamo živalim zato je vsak prinese delček hrane svojega ljubljenca, povodec in igrače ter to podarili društvu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk veterinarke

11.04.2019

V mesecu aprilu nas je obiskala veterinarka. Otrokom je predstavila svoj poklic. Otroci so od doma prinesli vsak svojo najljubšo plišasto žival. Veterinarka jim je z pripomočki in pristopom pričarala obisk na veterinarski postaji. Z praktičnim delom jim je prikazala kako, na kakšen način in s čim zdravijo bolne živali. Med dejavnostmi je otroke skozi pogovor razlagala in ozaveščala o skrbi za živali, njihovem prehranjevanju, negi, igri in pomoči. Otroci so bili v dejavnosti aktivno vključeni in so z zanimanjem sodelovali. Dopoldne je prehitro minilo. Od veterinarke smo se poslovili polni lepih vtisov in novega znanja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Marec, mesec družine

11.04.2019

Skozi cel mesec marec smo se pogovarjali o družinah. Spoznali smo različne vrste in tipe družin. Otroke so najbolj pritegnile živalske družine. Tako smo dodobra spoznali domače živali, gozdne živali in živali, ki živijo v savani. Izdelali smo si kmetijo in živali na njej. Skozi dopoldneve so otroci zelo uživali v tem kotičku. Spoznali smo kaj nam katera žival nudi za naše vsakdanje življenje, s čim in kako se živali prehranjujejo, kako pridelamo krmo za živali, katere stroje uporabljajo kmetje pri svojih opravilih. Otroke je najbolj pritegnilo pospravilo sena. Tako se je eno dopoldne naša igralnica spremenila v travnik. Otroci so s svojimi stroji travnik pokosili, mešali in sušili mrvo, ter jo na koncu pospravili z traktorji v kopico ali balo. Pri tem so sodelovali vsi otroci. Večina otrok je bila tako prvič udeležena pri tem kmečkem opravilu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ta norčavi pustni čas

15.03.2019

Končno smo dočakali, pust. Otroci iz skupine "Kapljice" so komaj čakali, da so lahko pokazali svoje kostume.
Že zjutraj so namesto otrok v vrtec prihajale maškare. Nato pa smo celo popoldne veselo rajali.
Za kosilo smo se posladkali s slastnimi krofi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

“Zemlja naša preteklost in prihodnost”

14.03.2019

Otroci iz skupine Kapljice smo sodelovali na likovnem natečaju KZ Krka, na temo“Zemlja naša preteklost in prihodnost”. Osvojili smo prvo nagrado v kategoriji vrtcev.
Prislužili smo si brezplačen prevoz z avtobusom na Gregorjev sejem in ogled gledališke predstave Gledališča Smejček, z naslovom Pravljica o zlatem lončku. Na otvoritvenem odru smo se predstavili s kulturno točko “Venček narodnih”.
Ogledali smo si tudi sejem.
Priznanja in nagrade nam je podelil sam predsednik države Borut Pahor.
Zelo smo bili počaščeni.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Od žita do moke

14.03.2019

Ker so prišle v naš oddelek Kapljice babice, in nam iz različnih vrst moke pripravile jedi, nas je zanimalo, iz česa in kako sploh nastane moka. Otroci so vedeli da moko lahko kupimo v trgovini, kako pa moka nastane, pa ne. Zato smo v našo igralnico povabili mlinarja Jožeta.
En, dva, tri in naša igralnica se je spremenila v pravo mlinarsko delavnico. Mlinar nam je najprej razložil da pšenico posejemo nato požanjemo. Iz zrnov, ki jih pridelamo zmeljemo moko.
Prikazal in predstavil nam je mlin. Povedal je, da sta v mlinu dva kamna, ki sta glavna pri nastajanju moke, saj drobita žito. V mlin je nato stresel pšenico, mlin prižgal in iz njega se je sipala moka. Ko smo si vse ogledali smo tudi mi postali mlinarjevi pomočniki. Vsak si je sam nemlel svojo moko v lonček in jo nato tudi presejal.
Zdaj vemo kako zraste pšenica in kako nastane moka.

Izjava otrok:
- “moko dobimo v trgovini, pripelje jo kamion”,
- “kmet pregleda polje, kako raste pšenička”,
- “mlin zelo ropota”.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pripravili smo “šmoren”

14.03.2019

V oddelek Kapljice smo povabili babice in dedka, ker smo želeli izvedeti, čim več o njihovem otroštu. Spoznali smo njihovo igro, oblačila in jedi.
Tako nam je prišla Zakova babica predstaviti jed, katere so se včasih otroci zelo razveselili in je bila na mizi le ob posebnih priložnostih.
To je bil carski praženec ali kot so ga včasih poimenovali “šmoren”.
Pri pripravi mase smo sodelovali tudi mi . Žvrkljali smo jajca, dodajali smo moko, mleko, sol, mešali maso,...
Ko smo zmes pripravili, smo jo dali peči, najprej smo pekli eno veliko palačinko, ki jo je babica nato razkosala.
Med peko šmorna je zelo lepo dišalo.

Babi HVALA za lepo dopoldne.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Z babico smo pripravili ajdove žgance

14.03.2019

Skozi cel mesec februar smo v oddelku Kapljice spoznavali življenje naših babic in dedkov. Spoznali smo, kako so preživljali svoje otroštvo skozi igro in delo. Jakatova babica nam je prišla predstavit jed, ki je bila najpogosteje na mizi.
To so bili žganci in mleko.
Babica je predstavila sestavine, ki jih potrebujemo in potek priprave. Otroci so skupaj z babico skuhali žgance.
Med kuhanjem smo se poigrali z koruzo,pšenico, moko,...
Komaj smo čakali da so bili pripravljeni, babica je žgance prelila z mlekom.
Bilo je zelo okusno.

Izjave otrok:
-”hhh so dobri”,
-”zelo so dobri”,
-”še bi”,
- “BABI, HVALA ZA ŽGANČKE”.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Življenje v starih časih

14.03.2019

Markova babica in dedek sta prišla k nam (oddelek Kapljice) na obisk. Predstavila sta nam svoje otroštvo, ki sta ga preživela na kmetiji. Prisluhnili smo zgodbam o otroštu nekoč. Najbolj nam je v spominu ostalo, da za igro ni bilo veliko časa, prav tako pa so imeli malo igrač. Babica nam je izdelala nekaj igrač iz cunj (punčke, žoge,...).
Igrali smo se z žogami, igro gnilo jajce, bosi smo hodili po različnih površinah (koruza, pesek, kamenje, zemlja, koruza,...).
Dedek je izdelal mlinček, skupaj smo poskusili kako deluje.
Skuhali smo tudi “krompir v oblicah”, ki smo ga na koncu sami olupili in pojedli.

Imeli smo se super! Babica in dedek HVALA za lepo dopoldne.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Raziskovali smo sadovnjak

19.11.2018

Otroci iz skupine Srčki so obiskali Viščkov dom. Prijazna Jakčeva mamica nam je pokazala sadovnjak v katerem smo skupaj imenovali različne sadeže, opazovali drevesa, jih med sabo primerjali in iskali razlike med njimi. Pri hoji po sadovnjaku smo morali biti previdni, saj je na tleh tako kot v vsakem sadovnjaku ležala veliko jabolk in hrušk. Otroci so uživali, ko so pobirali jabolka in jih odlagali v kašaro. Nekateri otroci pa so med pobiranjem jabolka tudi okušali. Na koncu našega obiska nam je mamica pripravila presenečenje, katerega smo se vsi razveselili. Za nami je tako še eno lepo preživelo dopoldne v naravi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kostanjev piknik

22.10.2018

V petek, 12.10 smo si pripravili otroci skupaj z starši  iz skupine Kapljice kostanjev piknik. Nanj smo se  pripravljali skozi cel teden. Najprej smo se pogovorili kaj sploh potrebujemo za piknik in kako bi ga izvedli. Skupaj smo pripravili pekač, drva, posodo, prtičke, sadje, lončke in piškote. Starši pa so prinesli kostanj in hrenovke. Hrenovke smo nataknili na palice  in jih spekli nad ognjem, kostanj pa smo spekli v zato namenjenem pekaču. Po slastni pojedini smo se poigrali na igrišču.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk v Domu starejših

22.10.2018

V sredo, 10.10.2018 smo otroci iz skupine Srčki in Kapljice odšli v Dom starejših v Trebnje. Tu smo stanovalcem pripravili kratek kulturni program. Zapeli in zaplesali smo nekaj otroških pesmic. K sodelovanju smo povabili tudi njih. Tako smo skupaj potelovadili, se razgibali in zapeli pesem »Ko si srečen«. Vidno zadovoljni stanovalci so nam v zahvalo ponudili sok in piškote. Polni pozitivnih vtisov smo odšli v vrtec.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Srečanje s starši pri "Srčkih"

19.10.2018

V ponedeljek, 15.10.2018 je bilo prvo srečanje s starši skupine "Srčki" iz enote Mojca. Na srečanju so otroci s pomočjo staršev izrezovali buče in jih nato z različnimi barvami pobarvali. Na voljo so imeli tudi odpadni material iz katerega so izdelali strašila. Vsi so bili navdušeni in predvsem zelo ustvarjalni. Druženje je bilo prijetno in sproščeno. Ob koncu druženja je sledila pogostitev z sadjem, piškoti ter sokom in vodo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pohod v Pekel

09.10.2018

Otroci iz skupine Srčki so se kot se spodobi za prave pohodnike z nahrbtnikom na rami in polni dobre volje odpravili v na pohod v Pekel. Pot jih je vodilo po gozdni poti, ob kateri so opazovali gobe, drevesa, poslušali ptičje petje in obenem premagovali različne ovire, ki so jih vodile do zastavljenega cilja in zaslužene malice iz nahrbtnika.
Med pohodom je bilo slišati izjave otrok:« v gozdu mi je všeč, spet bomo umazani kot pujsi, zakaj jokaš, splezaj čez deblo, mamica bo huda, ker imam umazane čevlje, imamo se lepo«.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.