O enoti Ostržek

Slakova. ul. 5
tel.: 07 34 81 191
Poslovni čas enote: 6:00 - 16:30

Vodja enote: Marta Rogelj Lipoglavšek

Obogatitvena dejavnost: TUDI NARAVA JE LAHKO NAŠA IGRALNICA
Pri meoddelčnem druženju bomo otroke z različnimi pristopi spodbujali k odkrivanju narave. Med bivanjem na prostem bomo odkrivali različne gozdne kotičke, zimske skrivnosti, spoznavali naravo tudi preko pravljic in nahrbtnika.
Obogatitvena dejavnost: OSTRŽKOVI UMETNIKI
Dramski živžav bo otroke popeljal v čarobni svet glasbe, plesa in likovne umetnosti. Ustvarjalne delavnice se bodo po ogledanih predstavah navezovala na različna področja umetnosti, da jih bodo otroci celostno doživeli.

Št. oddelkov: 4 

3 oddelki 1.starostnega obdobja in 1 oddelek 2.starostnega obdobja

01: SONČKI
vzgojiteljica Renata Borišek ter pom. vzg. Jožica Hrastar

02: ZOBKI
vzgojiteljica Janja Strmec ter pom. vzg. Mojca Šlajpah

03: NAVIHANČKI
vzgojiteljica Marta Rogelj Lipoglavšek ter pom. vzg. Sara Ravbar

04: ŽELODKI
vzgojiteljica Teja Jurečič ter pom. vzg. Barbara Kos

Sočasnost v enoti pokriva Barbara Tesić.

Poglej arhiv enote

Jaka praznuje 2. Rojstni dan!

18.09.2019

V skupini »ŽELODKI« smo pričeli s praznovanjem rojstnih dni. Že prvi rojstni dan je bil nekaj posebnega, saj nas je obiskala Jakova mamica in mlajši brat Matic.
Skupaj smo prebrali knjigo in pihali svečke.
VSE NAJBOLJŠE JAKA!


Narava naša druga igralnica

12.06.2019

Skozi celo šolsko leto smo v našem vrtcu dali velik poudarek na naravoslovju. Prav zaradi tega smo se odločili, da bodo tudi naše obogatitvene dejavnosti naravoslovno obarvane. V okviru naše obogatitvene dejavnosti Narava naša druga igralnica, smo z otroki enote Ostržek in Mojca odšli lepega junijskega dne na travnik in v gozd. Tam smo se prepustili toku narave. Naše raziskovalno delo je potekalo ob reševanju različno zastavljenih nalog. Spoznali smo pesmico o mravljicah, ki nas je tako navdušila, da smo tudi sami pričeli iskati mravlje in jih opazovati s pomočjo lup. Skupaj smo prebrali slikopis z naslovom Pisani metulji (ljudska), metuljčkom zapeli pesmico ter z njimi poplesavali po travniku. Ulegli smo se na travnik, zaprli oči ter se prepustili zvokom različnih travniških živali. Bilo je čudovito. Seveda pa nas je zanimalo tudi, kaj vse se skriva na gozdnih tleh. Vzeli smo palčke, razgrnili listje, podrast in iskali različne živali ter jih opazovali s pomočjo lup. Tudi v gozdu smo poslušali zvoke narave ter slišali žvrgolenje ptičkov. Ogledali smo si še drevesa in ugotovili, da imajo različne liste in s tem tudi svoja imena. Dopoldne je minilo »kot bi trenil«.  Vsi dobre volje z nekaj novega znanja smo se zadovoljni vrnili v vrtec.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pekarna pri Tačkah in Oblakih

11.04.2019

V okviru projekta Eko šole izvajamo temo: Hrana od lokalne pridelave do krožnika - za naše zdravje. Tako smo v oddelku Tačke in Oblaki povabili gospoda z ekološke kmetije, ki je s sabo prinesel čisto pravi mlin in pirino zrnje. S pomočjo malih rok smo ga zmleli in presejali. Sladke otrobe smo še isti dan pojedli v jogurtu. V naslednjih dneh pa smo v vrtcu spekli še domače pirine žemlje. Ob tem smo izkazali že prave spretnosti v mešanju, gnetenju in seveda pokušanju slastnih žemelj izpod naših rok. Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ostržkova olimpijada

09.04.2019

V ponedeljek, 1. 4. 2019 smo v enoti Ostržek obeležili 2. srečanje s starši. Potekalo je popoldne, zato smo se zbrali ob 16. uri na igrišču pred vrtcem, kjer smo se za začetek ob veseli glasbi razgibali. Nato nas je pot popeljala preko igre do šolskega igrišča. Razdelili smo se v štiri skupine oziroma kolone. Prvi iz vsake kolone je ob pisku na piščalko začel izvajati določeno nalogo. Začetna naloga je od para zahtevala, da se določeno razdaljo popeljeta s poganjalcema okoli stožcev ter nato vozili predata drugemu paru. Pri drugi nalogi so se pari pomerili v hoji z zvezanimi nogami. Pri tretji nalogi so se uporabljali obroči, s katerimi smo vozili slalom med stožci, prav tako smo med stožci vozili samokolnice, v katerih so sedeli otroci. Vse naloge smo izvajali tako dolgo, da so prišli na vrsto vsi tekmovalci. Prav zagotovo smo se ob tem vsi zelo zabavali. Ko smo se vrnili zopet pred vrtec je sledilo raztezanje. Druženje je bilo prijetno, zaključili pa smo ga s pogostitvijo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Igra s senčnimi lutkami v oddelku »Sončki«

01.04.2019

V oddelku »Sončki« smo se z otroki seznanjali s senčnimi lutkami. Strokovni delavki sva otrokom zaigrali lutkovno predstavo. Tudi otroci so se nato preizkusili v igranju vlog s senčnimi lutkami, kar jim je bilo zelo zabavno. Na svetovni dan gledališča smo povabili otroke in strokovne delavke iz enote Ostržek. Strokovni delavki sva s pomočjo senčnih lutk uprizorile predstavo z naslovom Mala račka – si ti moja mamica? Na koncu smo vsi skupaj zapeli še nekaj pesmic ter odšli novim dnevnim dogodivščinam naproti.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pri »Žogah« pletemo košare

27.03.2019

V ponedeljek, 25. 3. 2019 smo bili pri »Žogah« ustvarjalni na star način, saj smo ročno pletli košare. Pri tem sta nas usmerjala dečkova stara starša, ki sta nas obiskala v igralnici. Dedek nam je sprva predstavil že različno spletene košare. Spoznali smo, da jih plete iz leske. Prikazal nam je cel postopek. Ugotavljali smo tudi, kaj vse potrebujemo, da se lahko lotimo te dejavnosti. Otroci so z zanimanjem opazovali, kako je obelil palico iz katere je dobil vitro (vitra je dolg tanek leseni trak, s katerim potem pletemo). Preizkusili smo se tudi v pletenju s šibami, ki jih lahko dodamo med vitre. V pletenju so se preizkusili tako otroci, kot tudi vzgojiteljice, pri čemer smo vsi neizmerno uživali. Ob koncu smo se obema prav lepo zahvalili za obisk, saj smo se naučili za nas nekaj novega.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Vesela maškarada v Ostržku

11.03.2019

V enoti Ostržek smo pustni dan pričeli s predstavitvijo maškar v igralnicah. Nato pa smo pravo pustno rajanje ob spremljavi harmonike nadaljevali skozi mesto, mestni park, občino in ostale enote vrtca. Vabljeni k ogledu pustne galerije!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Grad gradič

07.02.2019

V enoti Ostržek izvajamo obogatitveno dejavnost Igrajmo se gledališče. Tako se otroci ob gledanju in poslušanju gledaliških vsebin zabavajo, učijo in razvijajo domišljijo. Ob tovrstnem medoddelčnem druženju otrokom tudi približamo ter hkrati bogatimo pravljično-literarni svet. Tokrat smo uživali v predstavi Grad gradič.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

»Poiščimo gozdne sledi«

15.01.2019

V torek, 8.1.2019, smo se otroci in strokovne delavke iz enote Ostržek in Mojca, odpravili na raziskovalni pohod v gozd, nad Prapročami. Izvedli smo skupno zimsko obogatitveno dejavnost: »Narava-naša druga igralnica«. Za zimsko dejavnost smo si izbrali iskanje gozdnih sledi. Imeli smo srečo, saj je prav ta dan rahlo naletaval sneg.  Hodili smo po označeni poti , merkacijah,  na bljižni hrib proti gozdu. Otroci so ob poti iskali, opazovali in reševali zastavljene naloge, ter prepoznavali različne sledi stopinj v snegu. Poskrbeli smo tudi za živali in jim v grmovju pustili nekaj hrane. Čeprav nas je malo zeblo, smo preživeli zanimivo, raziskovalno, zimsko dopoldne.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čarobno proti novemu letu

21.12.2018

Letos je bil program veselega decembra obogaten z junaki projekta "Playing ever after" - pošastkoti Miha, Sisu, Zep in Bolota so nas popeljali skozi skupne in oddelčne veselo-decembrske dejavnosti. Lepo vabljeni k ogledu galerije, naj slike spregovorijo, otroci doživijo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Gledališka predstava na prostem

17.12.2018

V enoti Ostržek uživamo v veselem decembru. Ves čas smo v pričakovanju prazničnih ter zimskih dogodkov in smo se poleg prazničnega potovanja z vlakom »odpeljali« tudi v praznični svet domišljije. V četrtek, 13. 12. 2018 so si otroci oddelka »Žoge« ter ostali oddelki enote zunaj pred vrtcem ogledali gledališko predstavo z naslovom Cipek in Capek. Vzgojiteljice smo si nadele kostume, zato so bili otroci navdušeni še predno se je predstava sploh začela. Pritegnile so jih nastopajoče živali – medved, zajec, jež, lisica in pa dva glavna junaka palčka. Pri izvedbi predstave so sodelovali tudi otroci, ki so predstavljali bele snežinke in s tem naznanili, da prihaja zima. Zgodba je bila napeta, ampak je s pomočjo živali in tudi gledalcev Cipku in Capku vendarle uspelo pridobiti hišico nazaj. Na koncu smo si nastopajoči prislužili velik aplavz in se seveda nismo vrnili v igralnice prej, kot da smo še veselo zaplesali ob prazničnih pesmih.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Krasitev smrečice z babicami in dedki

12.12.2018

V petek, 7. 12. 2018, smo v vrtec povabili babice in dedke. Odzvalo se jih je kar lepo število. Pričakali smo jih v gibanju. Otroci so jim najprej stekli v objem. Nato smo skupaj zapeli nekaj pesmi in zaplesali. Pripravili sva dve likovni delavnici. Sestavljali in lepili so verige , ter tiskali po okraskih. Izdelke so obešali na » Čmrljevo » smrečico. Skupaj smo še pomalicali in popeljali babice in dedke na kratek sprehod po poteh okoli vrtcev. Ob slovesu je bilo nekaj solz, vendar smo bili zadovolnji, saj smo ob druženju in aktivnostih z babicami in dedki, preživeli drugačno-prijetno dopoldne.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Gledališče na prostem

15.11.2018

Prijeten jesenski dan smo prijatelji iz oddelka "Tačke in Čmrlji" izkoristili za uvod v Mavričnega bralčka. Jesensko idilo smo uporabili za naš oder na prostem, kjer smo skupaj z otroki izvedli dramsko uprizoritev pravljice Pod medvedovim dežnikom. Dogajanju ni manjkalo glasbene spremljave z malimi inštrumenti in harmoniko ter seveda našim prepevanjem in plesom.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

"Tačke in Oblaki" telovadimo

14.11.2018

V oddelku "Tačke in Oblaki" se razgibavamo tudi med skupnimi vadbami v telovadnici enote Mavrica. Najprej se vedno razgibamo z ogrevanjem, nato pa gibalni poligon premagujemo z različnimi oblikami: hoje, poskokov, plazenjem, lazenjem, plezanjem, kotaljenjem... Nato smo se preizkusili še v drugi obliki poligona, vadbo pa sklenili z masiranjem svojega telesa s pomočjo malih barvnih žog.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Dan v oddelku »Sončki«

12.11.2018

Zjutraj je marsikateri od nas prišel v vrtec s solzicami, ampak so se kmalu posušile. Po okusnem zajtrku smo opravili osebno higieno. Nato smo se pozdravili, prepevali pesmice ter se igrali bibarije. Skupaj smo igrali rajalno igro Biba raja ter igro iščemo copate. Nekateri od nas so izdelovali repo velikanko, ostali pa smo se igrali po kotičkih ali gnetili slano testo. Po malici smo odšli na igrišče, kjer smo grabili listje, ga prevažali ter se igrali na igralih. Sledil je še kratek sprehod. Po slastnem kosilu smo utrujeni zaspali … Jutri pa bo nov dan.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

V skupini »Sončki«

26.10.2018

V skupini »Sončki« se pogovarjamo o jeseni. Šli smo v gozd in nabirali naravni material. Plodove, palčke, listje, storže, praprot smo prinesli v vrtec in iz njih ustvarili naravoslovni kotiček. Z naravnim materialom smo se igrali ter ga razvrščali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Narava - naša druga igralnica

22.10.2018

V enoti Ostržek in Mojca v letošnjem šolskem letu izvajamo skupno obogatitveno dejavnost z naslovom: Narava – naša druga igralnica. Ob tem želimo otrokom omogočiti čim več zanimivega raziskovanja v naravi. Tudi na ravni celotnega Vrtca Mavrica Trebnje izvajamo prednostno področje raziskovalno naravoslovje, kjer spodbujamo različne pristope pri spoznavanju in raziskovanju narave ter ustvarjanju inovativnih učnih okolij. Pri že omenjeni obogatitveni dejavnosti spodbujamo otroke k povečanju gibanja na prostem; medoddelčnemu povezovanju in sodelovanju; ter spodbujanju otrokovega aktivnega pristopa k reševanju naravoslovnih izzivov. Pričeli smo s skupnim pohodom ter iskanjem za skritim zakladom v gozdu. Ko smo odkrili naravoslovno škatlo z raziskovalnimi pripomočki, so nas naloge popeljale k naslednjemu odkrivanju narave: poiskali in prenesli smo pajkovo mrežo, opazovali ter primerjali smo gozdne žuželke v opazovalnih posodah in jih nato vrnili v naravno okolje, tipali in prerisali različno hrapava drevesna debla, poslušali zakladnico naravnih zvokov, objemali drevesa za umiritev in sprostitev, iskali ter primerjali gozdne plodove… Kljub temu, da je bil razpon naših junakov od 2 do 4 let, smo na koncu ugotovili, da smo vsi zelo uživali in dobro sodelovali. V nadaljevanju nas čakajo med drugim še: Preživetje v naravi, Iskanje gozdnih sledi ter Talni živ žav.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Teden otroka

22.10.2018

V tednu otroka smo tudi v enoti Ostržek in Mojca sledili motu: »Prosti čas«. Preko dejavnosti smo skušali razumeti in se čim bolj vživeti v prosti čas. Najprej smo ob ustvarjanju plakata zapisali nekaj zanimivih izjav o prostem času. Veliko otrok je povedalo, da je najlepši prosti čas preživet v igri s starši na najrazličnejše načine. Otroci so se ob sončnem dopoldnevu udeležili poligona na prostem. Med druženjem z ostalimi oddelki smo si ogledali lutkovno predstavo jo nato še vokalno-instrumentalno obnovili. Tako mlajši kot tudi odrasli smo prišli do zaključka, da nas prosti čas sprosti in razveseli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Bučna juha

12.10.2018

V oddelku »Tačke« smo letos vključeni v Eko projekt Od pridelave lokalne hrane do krožnika – za naše zdravje. Tako smo se najprej lotili priprave bučne juhe. V začetku smo iz košare jemali, prepoznavali in poimenovali vso potrebno zelenjavo, začimbe in kuharske pripomočke. Nekaj otrok se je odločilo tudi za pomerjanje in uporabo kuharskih kap. Po lupljenju je sledilo pranje zelenjave, rezanje, mešanje, kuhanje . . . Otroci so medtem spremljali in komentirali tudi proces pare in toploto, saj smo imeli prenosni štedilnik kar v igralnici. Najboljše pri vsem tem pa je, da so bili na svoj izdelek tako ponosni, da jim je kar dvakrat teknil oz. repetiral.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Družabno popoldne oddelka »Čmrlji«

11.10.2018

Letošnji svetovni dan otroka, smo obeležili na posebno zanimiv način. V sredo, 3. 10. 2018, smo v vrtec povabili še starše. Za vstopnico so prinesli poleno in pest kostanja. Ob klepetu so ružili koruzo, pekli kostanj in spremljali veselje otrok, ki so se vozili s poganjalci ( pripeljali so jih od doma ). Sončno popoldne nam je hitro minilo ob druženju, kostanjevi pojedini in gibanju otrok.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Evropski teden športa

03.10.2018

V ponedeljek, 24. 9. 2018 se je začel odvijati Evropski teden športa, zato smo tudi v oddelku »Žoge« izvajali dejavnosti v okviru gibanja. Ves teden so se odvijale športne aktivnosti, ki smo jih povezali z druženjem in igro. Skupaj z ostalimi oddelki enote Ostržek smo se odpravili na pohod do nekdanjega »letališča« v Trebnjem. Vsi otroci so pot prehodili brez težav. Naslednji dan smo se odpravili na igrišče pri enoti Mavrica, kjer so otroci spoznavali in preizkušali nova igrala, se igrali z žogami ter z velikim barvnim padalom. Otroci so lahko prehajali od ene dejavnosti k drugi, zato je še prehitro nastopil čas odhoda iz igrišča. V tem tednu smo pripravili poligon pred enoto Ostržek. Otroci so se preizkusili v premagovanju različnih ovir, kjer je bilo prisotnega veliko smeha in zabave. Dodobra smo se razgibali tudi z gibalnimi minutkami, kjer je bila stoja na eni nogi otrokom najbolj zabavna vaja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.