O enoti Ostržek

Slakova. ul. 5
tel.: 07 34 81 191
Poslovni čas enote: 6:00 - 16:30

Vodja enote: Simona Iskra

Obogatitvena dejavnost: TUDI NARAVA JE LAHKO NAŠA IGRALNICA
Pri meoddelčnem druženju bomo otroke z različnimi pristopi spodbujali k odkrivanju narave. Med bivanjem na prostem bomo odkrivali različne gozdne kotičke, zimske skrivnosti, spoznavali naravo tudi preko pravljic in nahrbtnika.
Obogatitvena dejavnost: OSTRŽKOVI UMETNIKI
Dramski živžav bo otroke popeljal v čarobni svet glasbe, plesa in likovne umetnosti. Ustvarjalne delavnice se bodo po ogledanih predstavah navezovala na različna področja umetnosti, da jih bodo otroci celostno doživeli.

Št. oddelkov: 4 

4 oddelki 1.starostnega obdobja

01: ŽUŽKI
vzgojiteljica Barbara Leben ter pom. vzg. Alja Vidmar

02: BALONI
vzgojiteljica Simona Iskra ter pom. vzg. Katja Božič

03: ČEBELE
vzgojiteljica Milena Gognjavec ter pom. vzg. Veronika Blatnik

04: PINGVINI
vzgojiteljica Alenka Šiška ter pom. vzg. Mojca Šlajpah

Sočasnost v enoti pokriva Dunja Radulič.

Poglej arhiv enote

Zaključek pri sončkih

21.06.2020

Preden odhitimo na počitnice, smo v skupini Sončki pripravili poseben zaključek. S pesmicami in plesom smo ponovili, kar smo se naučili med letom. Sledila je podelitev priznanj za Mali sonček in Mavrični bralček, naša »kuharica« Joži pa nam je spekla slastne palačinke. Veselo druženje smo nadaljevali z rajanjem ob glasbi in skupinsko fotografijo. Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Praznovanja rojstnih dni pri »Zobkih«

21.06.2020

Po dvomesečni odsotnosti so se otroci vrnili veseli, nasmejani, vendar pa zelo željni družbe in prijateljev. In ravno to smo v mesecu juniju zelo konkretno doživljali. Cel mesec smo imeli praznovanja rojstnih dni, ki so bila vsakodnevno unikatna. Vsak otrok je imel svoje doživetje, ki ga je podelil s svojimi prijatelji. Igrali smo se frizerje, imeli karaoke, ples ob svetlobnih učinkih, igro z dojenčki in vozički, poniji, velikimi vozili, nestrukturiranim materialom, dirkalnimi vozili, traktorji iz vse enote, gasilsko doživetje, baloni, likovno ustvarjali, … Vse pa smo začinili z različnimi posladki. Imeli smo se zelo lepo. Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Tri botre lisičice

13.03.2020

Vsebine rezijanskih zverinic smo ob zaključku tematskega sklopa nadgradile še z dramsko predstavo Tri botre lisičice. Po predstavi smo se igrali tudi glasbeno didaktične igre: vsak igra kot zna in ve; palček ropotalček; lisica in kokoši. Med zabavnimi igrami so aktivno sodelovali tako otroci kot strokovne delavke enote Ostržek. Mali in veliki kulturniki smo med predstavo uživali, se nasmejali in sodelovali. Lepo nam je. Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pustno popoldne s starši

05.03.2020

Pred pustnim trokom smo se majhni in veliki Navihančki spremenili v pustne šeme ter si pričarali zabavno pustno popoldne s starši v telovadnici enote Mavrica. Najprej smo se ob spremljavi glasbe predstavili ostalim, nato pa rajali in plesali. Sledile so tudi gibalne igre Maškare v gnezda in Žoge proč. Na koncu smo se še prijetno pomasirali in okrepčali.


Pustne šeme pri Navihančkih

04.03.2020

Otroci so na pustni torek v vrtec prihajali v pustnih kostumih. Po zajtrku je sledilo rajanje ob otroški glasbi, balonih in barvnih rutkah. Vsak otrok se je sprehodil po pustni modni stezi, kjer smo si lahko ogledali kakšna maškara je. Obiskali so nas še otroci iz ostalih oddelkov vrtca Ostržek. Skupaj smo se odšli pokazat kuharicam ter prek hodnika še v vrtec Videk, kjer so ravno tako rajali in se lepo imeli. Potem smo odšli še na pustno povorko po Trebnjem. Z glasnim petjem in igranjem na inštrumente smo preganjali zimo. Ustavili in polepšali dan smo tudi varovancem Doma starejših občanov Trebnje, kjer so nas bili zelo veseli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Sestrica Julija na obisku

04.03.2020

Ponedeljkovo dopoldne nam je s svojim obiskom popestrila Elina sestrica Julija. Ker se že štiri leta uči igranja na kitaro, smo jo z veseljem gostili. Pokazala nam je kako je sestavljena kitara, nato pa nanjo zaigrala nekaj skladb. Kasneje smo skupaj ob spremljavi kitare zapeli znane pesmi. Mi pa smo Juliji pokazali glasbeno-didaktične igre, ki se jih velikokrat igramo v oddelku ter predstavili in poimenovali kakšne male ritmične inštrumente imamo v vrtcu. Julija je otrokom prebrala še njej ljubo knjigo otroštva. Nato je sledila skupna malica in igra na Ostržkovem igrišču. Ko je bil čas, da Julija odide domov, smo jo pospremili, se ji zahvalili in povabili naj še kdaj pride na obisk.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Inšpektor - predstavitev poklica

26.02.2020

Pri Sončkih je bil na obisku stari ata od Matija, ki nam je prestavil delo energetskega inšpektorja. S seboj je prinesel pripomočke za delo in nam prebral zgodbico o elektriki. G. Starcu se zahvaljujemo za sodelovanje in mu želimo čim več uspeha na njegovem področju.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Jakob praznuje 2. rojstni dan!

26.02.2020

Za Jakoba in njegove prijatelje je bil v skupini »ŽELODKI« to prav poseben dan. Obiskala nas je Jakobova mamica, ki nam je prebrala zgodbo o Gosenici Marti.
Skupaj smo še pihali svečke in zapeli Vse najboljše.
VSE NAJBOLJŠE JAKOB!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Predpustno rajanje otrok iz skupine »Želodki« in »Navihančki«

26.02.2020

Torkovo dopoldne smo si popestrili s predpustno zabavo. Imeli smo poslikavo obraza. Otroci so se oblačili v kostume in plesali ob glasbi ter peli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Želodki in Navihančki, prijatelji smo mi!

20.02.2020

Torkovo dopoldne smo si polepšali s skupnim sprehodom s skupino Želodki. Na ploščadi pred knjižnico smo ustvarili velik krog ter zapeli in gibalno ponazorili pesem Didel, didel, dajčka. Nato smo odšli do knjižnice, kjer smo si izposodili knjigo z naslovom Prijatelj, kot si ti (A. Schomburg in B. Rottgen). V vrtcu smo v igralnici pripravili posebno vzdušje tako, da smo prižgali barvne lučke in svečke ter umirjeno glasbo. Otroci so nato poslušali pripovedovanje ob ilustracijah iz knjige. Sledil je razgovor o prijateljstvu kjer smo ugotovili kako lepo je imeti prijatelja. Druženje smo zaključili s pesmijo Mi se imamo radi, ki smo jo objeti in nasmejanih ust zapeli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čarovniški pohod

17.02.2020

Z otroki iz enote Ostržek in Mojca smo se odpravili na pohod do Trebanjskega gradu, kjer nam je čarovnica Hiacinta pustila prav posebno presenečenje. V gozdu nam je skrila darila in v njih naloge, katere smo morali opraviti. Skuhali smo čarobni napoj, da bi priklicali nazaj zimo. Ko je bil napoj skuhan, smo z naravnimi inštrumenti ustvarili glasbo in zarajali. S plesom smo poskušali preklicati urok. Upamo, da je naš napoj uspel in bo sneg kmalu pobelil naše bregove.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mali »zobkovi« medicinci

10.02.2020

»Aaacciihhh… zima nam nagaja!« Zato smo pri Zobkih spoznavali poklic zdravnika, medicinske sestre in farmacevta. Preko pesmi, deklamacij in različnih pravljic smo izvedeli, kdo so bacili. Naučili se pravilno kihati in kašljati ter skrbno umivati roke. Pogovor smo namenili zdravi prehrani in gibanju.
Strah pred zdravniškim osebjem smo preganjali s pripravo zdravniškega kotička. Ob pomoči staršev smo vrtčevski zdravstveni dom in lekarno opremili z vsemi potrebnimi zdravniškimi in lekarniškimi pripomočki. Sami pa smo zašili haljice in izdelali zdravniške čepice. Postali smo pravi strokovnjaki pri opravljanju zdravstvene nege (povijanju povoja, dajanja obližev, poslušanju pljuč, …), kar so otroci pokazali ob obisku mamice Larise B. Matoh, ki nam je predstavili svoj poklic medicinske sestre. Poklic in delo farmacevtke pa je prišla opisat in prikazat mamica Mojca Zakrajšek.
Upamo, da smo tako trenutke obiska pri zdravniku naredili bolj prijetne.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Medicinska sestra na obisku pri sončkih

27.01.2020

Četrtkovo dopoldne v vrtcu nam je polepšala ga. Anžlovar, ki nam je predstavila poklic medicinske sestre. Pokazala nam je osnovne pripomočke za pregled pacienta in nam oskrbela »namišljene« poškodbe. Za izkazan pogum nam je mamica na napihnjene rokavice narisala še motive po želji. Otroci so se nato tudi sami preizkusili v vlogi medicinske sestre in poskrbeli za »bolne« dojenčke. Ge. Anžlovar se zahvaljujemo za prijaznost in sodelovanje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Predstavitev poklica - farmacevt

27.01.2020

V skupino Sončki smo povabili mamico od Oskarja, go. Kralj, ki nam je predstavila delo farmacevta. Pokazala nam je različno farmacevtsko embalažo in oblike zdravil: sirup, tableta, krema, mazilo, kapsule…Otroci so sodelovali pri poskusih kot so: priprava emulzije, raztapljanje šumeče tablete, trenje vitaminskega tableta v terilnici, polnjenje kapsul. V tem hladnem vremenu pa nam bo najbolj prav prišlo izdelano mazilo za ustnice. Gospe Kralj se zahvaljujemo za zanimivo predstavitev in sodelovanje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čokoladne potičke

20.01.2020

MIŠKA VZELA JE S POLIČKE

(A. Štefan)
MIŠKA VZELA JE S POLIČKE
ZADNJO VREČICO PŠENIČKE.
MIŠEK VZEL JE IZPOD STREHE
MED, ROZINE IN OREHE.
STA POTOLKLA, POMEŠALA-
GLEJ, POTIČKA JE NASTALA!
»RES LEPO,« JE REKLA MIŠKA.
»SPET DIŠI NAM CELA HIŠKA.«

Otroci iz skupine »Želodki« so bili seznanjeni z novo pesmijo po sistemu NTC. Odločili smo se, da tako kot miška in mišek tudi mi pečemo. Povabili smo še prijatelje iz skupine »Navihančki« in po vrtcu je zadišalo po čokoladnih potičkah.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Jaka praznuje 2. rojstni dan!

14.01.2020

Tudi v mesecu decembru smo v skupini »ŽELODKI« praznovali rojstni dan. Jaka nam je prinesel svoje najljubše igrače in knjige.
Pihali smo svečke in pojedli slastno sadno torto.
VSE NAJBOLJŠE JAKA!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čarobni december

07.01.2020

V mesecu decembru nas je vsak ponedeljek pred praznično hiško pričakal praznični škrat, ki je otroke vseh oddelkov povezal z zaigranimi čarobnimi zgodbami.
Veseli december je čas druženja in priložnost za nova prijateljstva, zato smo vsi imeli izmenjave oddelkov med enotami. Tovrstna druženja smo načrtovali in izvedli različno. Dopisovali smo si pisma, na srečanju se predstavili s petimi pesmicami, deklamacijami, bansi, rajalnimi igrami, dramskimi in glasbenimi igrami ter izmenjavo pozornosti. Najpomembneje je bilo, da so otroci spoznali nove prijatelje.
Čarobnost decembrskega dogajanja smo v naši enoti popestrili s skupno izdelavo dekoracije, čajanko s pogostitvijo, ogledom animiranega filma v Mavričnem kinu ter ogledu Vilinske predstave.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veseli december – čas za nova prijateljstva

07.01.2020

Veseli december je čas druženja in priložnost za nova prijateljstva. Oddelka Sončki (2-3 let) iz enote Ostržek in Zmajčki (4-6 let) iz enote Mavrica so za en dan skupaj soustvarjali čas v vrtcu. Najmlajša skupina se je otrokom predstavila s pesmico Živali jeseni in plesom Račke. Otroci iz skupine Zmajčki pa so prikazali bans z naslovom Konj in deklamirali pesem Deset prstov. Po sadni malici so druženje nadaljevali s skupno igro v kotičkih in zunanjem igrišču.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zobki v decembru

12.12.2019

Ker se mesec december rad zelo hitro izteče, ga pri Zobkih želimo čim bolj doživeti. V ta namen smo skupaj s starši pripravili likovne delavnice, kjer smo izdelali novoletne okraske. Z njimi smo si pravljično polepšali igralnico.
Praznična glasba, petje pesmi, ples, pravljice, pravljični junaki in različna medoddelčna druženja nas spremljajo vsakodnevno. December pa smo želeli tudi okusiti. Zato smo si na dan pred miklavžem spekli parkeljne. Veselimo se vseh še prihajajočih prazničnih dogodkov.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Umetniško popoldne v enoti Ostržek

02.12.2019

Otroci enote Ostržek so si v okviru obogatitvene dejavnosti ogledali glasbeno pravljico Grad Gradič v izvedbi strokovnih delavk. Nastopajoče živali so nato otroke z orffovimi inštrumenti pospremile v gibalni igri in prepevanju pesmic. Umetniško dopoldne so nadaljevali v oddelkih, kjer si je lahko vsak izdelal še svoj inštrument.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Bella praznuje 2. rojstni dan!

02.12.2019

Za Bello in njene prijatelje je bil v skupini »ŽELODKI« to prav poseben dan. Obiskala nas je Bellina mamica, ki nam je prebrala zgodbo o Grdem račku v hrvaškem jeziku.
V hrvaščini smo zapeli tudi pesem Vse najboljše zate.
Praznovanje smo zaključili s slastnim napitkom in pihanjem svečk.
VSE NAJBOLJŠE BELLA!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Jakob praznuje 2. rojstni dan!

02.12.2019

Za praznovanje rojstnega dne, nam je Jakob v vrtec prinesel veliko različnih traktorjev. Prišla sta tudi mamica in očka. Skupaj smo se igrali na preprogi in pihali svečke.
VSE NAJBOLJŠE JAKOB!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Erin praznuje 2. rojstni dan!

02.12.2019

Erin in njena mamica, ki je prišla k nam na obisk, sta za nas pripravili ustvarjalno dopoldne. Obrisali smo roke na papir, jih poizkušali izstriči in tako vsi skupaj sodelovali pri izdelavi venčka, ki krasi naša vrata.
Manjkala ni tudi torta, slasten napitek in ples ob naših najljubših pesmicah.
VSE NAJBOLJŠE ERIN!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Medeni teden pri Zobkih

20.11.2019

Zobki smo bili v medenem tednu pridni kot čebelice. Spoznali smo delo čebelarja ter se oblekli v čebelarsko obleko. Pogledali smo si, kakšen izgleda panj znotraj ter kam čebele prinesejo cvetni prah. Ogledali smo si predstavo Medvedkovi medenjaki, ter preizkusili med. Ker nam je bil med tako zelo všeč, smo se odločili, da se malo posladkamo in spečemo medenjake. Bili so tako dobri, da smo kar vse pojedli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Dan strpnosti v enoti Ostržek

20.11.2019

V enoti so ob dnevu strpnosti potekale različne dejavnosti. Vsaka igralnica je pripravila gibalno dejavnost, v kateri so se preizkusili vsi oddelki iz enote.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Sara praznuje 2. rojstni dan!

07.11.2019

Sarina družina je otrokom iz skupine »Želodki« pripravila čisto pravo rojstnodnevno zabavo.
Imeli smo balone, klobučke in Sarine najljubše igrače.
VSE NAJBOLJŠE SARA!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

V Ostržku zadišalo po jabolčnem zavitku

30.10.2019

V ponedeljek, 21. 10. 2019, je bil Svetovni dan jabolk. V oddelku »Želodkov in Zobkov« smo ga obeležili tako, da smo s pomočjo naših prijaznih kuharic spekli jabolčni »štrudelj«.
Jabolko smo spoznavali že v dneh prej. Opazovali jablane, na njih rastoča jabolka, le-ta prinesli od doma, spoznavali razlike med njimi v barvi in velikosti, si ogledali njihovo sestavo, poslušali pravljico o jabolku, se naučili deklamacijo Jabolko rdeče, pripravili vadbeno uro na temo sadovnjaka in jih okušali.
Jabolka smo tudi sušili in naredili jabolčne krhlje in jabolčni čips. Bil je tako okusen, da ga že ni več.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Teden otroka v enoti Ostržek

30.10.2019

Pesem Toneta Pavčka Naše pravice se zaključi z mislijo: »Otrok, ki je vse!« Zato je bil teden otroka popestren z različnimi dejavnostmi, ki so naredile teden našim otrokom poseben in namenjen le njim.
V vseh oddelkih smo na otrokom primeren način predstavili pesem Toneta Pavčka Naše pravice, se pogovarjali o tem, kaj otroci lahko in kaj ne, kakšne so njihove pravice, izdelovali plakat na to temo, se igrali socialne igre, spoznavali razlike med otroki, obiskali razvojni oddelek, se igrali igre v katerih so bili brez določenega čutila, se za en dan preobrazili v tisto kar so želeli, se šemili s kostumi, rajali ob glasbi, si ogledali dramsko predstavo Mala miška in veliko rdeče jabolko, ustvarjali na to temo in odšli na skupen orientacijski sprehod.
V medsebojnem povezovanju oddelkov enote smo otrokom pričarali čarobni teden, kjer je bil otrok vse!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ostržkove umetnike obiskala miška z različnimi pripetljaji

30.10.2019

V enoti Ostržek smo že pošteno zavihali rokave in pričeli z delom. Naša prva prednostna naloga enote je Osrtžkovi umetniki, kjer je poudarek na področju umetnosti. V tednu otroka smo v ta namen pripravili skupno dramsko predstavo z naslovom Mala miška in veliko rdeče jabolko za vse oddelke enote v izvedbi strokovnih delavk.
Nauk predstave je bil, da moramo biti med seboj prijatelji, si med seboj pomagati in si stvari deliti. Zato smo po končani predstavi pripravili skupne likovne dejavnosti, kjer smo v medsebojni pomoči izdelali dve veliki trganki miške in jabolka ter odtiskovali balone – jabolka v peharju.
Druženje smo zaključili z rajanjem ob petju in glasbi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zobki v enoti Ostržek

30.10.2019

Enota Ostržek je lanskim Vidkovim »Ptičkom« postala nov dom. Tu smo postali »Zobki«, ki se v vrtcu le smejejo in nič ne grizejo. Otroci zadovoljnih, veselih obrazov pridejo v vrtec in se radi poigravajo v različnih kotičkih igralnice. Najbolj so jim všeč nova vozila, druge namizne igre, knjige, mehki kotiček z dojenčki in manjša mehanična delavnica. Pridno se lotijo različnih likovnih dejavnosti, sodelujejo pri plesu, petju in radi prisluhnejo zgodbah ter igram z lutko.
Najbolj pa jim je všeč Ostržkovo igrišče in igrala. Pri »Zobkih« se imamo lepo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mali zdravniki

16.10.2019

Ob obisku medicinskih sester so imeli otroci možnost na zelo aktiven način spoznati zdravstevene pripomočke in potek zdravniškega pregleda.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zelenjavna juha

16.10.2019

Pisana jesen nas je obdarila tudi z bogatimi okusi. Mali kuharji so ob pomoči odraslih skuhali zelo okusno juho. Medtem pa je druga skupina otrok ustvarila izmišljeno pravljico "Kako se zelenjava pogovarja in igra" - kar bo tudi izdelek za natečaj z naslovom Vesela kuharija.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Glasbeno dopoldne

16.10.2019

Navihančki radi prepevamo, še posebej ob spremljavi različnih instrumentov - takih malo manjših in seveda tudi večjih. Glasbeno-didaktične igre nas spodbujajo k pozornemo poslušanju in hkrati drugačnemu ustvarjanju. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko so mali pianisti igrali uspavanko za prijatelje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Fit dan

16.10.2019

V enoti Ostržek smo se 15.10.2019 skupaj odpravili na pohod vse preko Pekla in Paradiža do letališča. To je tam daleč, daleč. Na velikem travniku pa smo skupaj tekli, se lovili in pomalicali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Srečanje Ostržkovih

16.10.2019

Ob sončnem torkovem popoldnevu smo se mali in veliki prijatelji iz enote Ostržek družili na skupnem srečanju. Otroci so skupaj s starši dobili izziv orientacijskega pohoda. Na cilju pred Ostržkom pa smo pekli in se okrepčali s hrenovkami, kruhom in sokom. Bilo je res lepo in zabavno. Še enkrat hvala staršem za veliko udeležbo in zelo prijetno druženje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Izak praznuje 2. rojstni dan!

14.10.2019

V skupini »ŽELODKI« smo tudi tokrat za rojstni dan bili zelo ustvarjalni. Slavljenec Izak nam je od doma prinesel plastelin in različne pripomočke za oblikovanje le tega. Veliko smo gnetli in oblikovali. Poizkusili smo narediti polžke, tortice, metuljčke,… Po koncu ustvarjanja smo na torti pihnili svečki ter se posladkali s sadno kupo.
VSE NAJBOLJŠE, IZAK!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Björn praznuje 2. rojstni dan!

14.10.2019

Naši otroci iz skupine »ŽELODKI« zelo radi plešejo, zato smo za slavljenca rojstnega dne naredili pravo »žurko«. Björnova mamica nam je prinesla CD zgoščenko z disko pesmimi, ki jih Björn zelo rad posluša. Z svetlobnimi lučkami smo si ustvarili še posebno vzdušje. Na koncu smo se sprostili z masažnimi žogami, pihali svečke in pojedli slastni sadni napitek.
VSE NAJBOLJŠE, BJÖRN!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ana praznuje 2. rojstni dan!

14.10.2019

Pri »ŽELODKIH« smo za Anin rojstni dan ustvarjali. Mamica Tjaša nam je prinesla papir toplih barv in karton, ter nam naročila, naj ustvarimo nekaj jesenskega. Tako smo z našimi prstki nanašali lepilo na listke in nastali so »ježki«. Dan smo si polepšali še z pihanjem svečk na tortici.
VSE NAJBOLJŠE, ANA!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Amadea praznuje 2. rojstni dan!

03.10.2019

V oddelku »ŽELODKI« smo tudi tokrat rojstni dan praznovali malo drugače. V našo igralnico je na obisk prišel očka Amadee, ki je s seboj prinesel harmoniko. Ob njegovem igranju smo veselo plesali, igrali na male ritmične instrumente in rajali. Poizkusili pa smo tudi kako harmonika zveni. Praznovanje smo zaključili s pihanjem svečk in bananinim napitkom.
VSE NAJBOLJŠE AMADEA!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Miha praznuje 2. rojstni dan!

25.09.2019

Otroci iz skupine »ŽELODKI« smo praznovali naš tretji rojstni dan. Tokrat je k nam na obisk prišla Mihova mamica, ki nam je prinesla polno vrečo zabavnih igrač, s katerimi smo si popestrili dopoldne. Skupaj smo pihali svečke ter se posladkali s sadnim napitkom.
VSE NAJBOLJŠE MIHA!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Sergej praznuje 2. rojstni dan!

25.09.2019

V skupini »Želodki« smo zopet praznovali. Tokrat nam je naš slavljenec dan polepšal tako, da je prinesel v vrtec svoje igrače. Skupaj smo »lovili ribice«, iskali ustrezne dele sestavljanke, se igrali s Pametnim kužkom ter pihali svečke.
VSE NAJBOLJŠE SERGEJ!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Jaka praznuje 2. rojstni dan!

18.09.2019

V skupini »ŽELODKI« smo pričeli s praznovanjem rojstnih dni. Že prvi rojstni dan je bil nekaj posebnega, saj nas je obiskala Jakova mamica in mlajši brat Matic.
Skupaj smo prebrali knjigo in pihali svečke.
VSE NAJBOLJŠE JAKA!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Narava naša druga igralnica

12.06.2019

Skozi celo šolsko leto smo v našem vrtcu dali velik poudarek na naravoslovju. Prav zaradi tega smo se odločili, da bodo tudi naše obogatitvene dejavnosti naravoslovno obarvane. V okviru naše obogatitvene dejavnosti Narava naša druga igralnica, smo z otroki enote Ostržek in Mojca odšli lepega junijskega dne na travnik in v gozd. Tam smo se prepustili toku narave. Naše raziskovalno delo je potekalo ob reševanju različno zastavljenih nalog. Spoznali smo pesmico o mravljicah, ki nas je tako navdušila, da smo tudi sami pričeli iskati mravlje in jih opazovati s pomočjo lup. Skupaj smo prebrali slikopis z naslovom Pisani metulji (ljudska), metuljčkom zapeli pesmico ter z njimi poplesavali po travniku. Ulegli smo se na travnik, zaprli oči ter se prepustili zvokom različnih travniških živali. Bilo je čudovito. Seveda pa nas je zanimalo tudi, kaj vse se skriva na gozdnih tleh. Vzeli smo palčke, razgrnili listje, podrast in iskali različne živali ter jih opazovali s pomočjo lup. Tudi v gozdu smo poslušali zvoke narave ter slišali žvrgolenje ptičkov. Ogledali smo si še drevesa in ugotovili, da imajo različne liste in s tem tudi svoja imena. Dopoldne je minilo »kot bi trenil«.  Vsi dobre volje z nekaj novega znanja smo se zadovoljni vrnili v vrtec.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pekarna pri Tačkah in Oblakih

11.04.2019

V okviru projekta Eko šole izvajamo temo: Hrana od lokalne pridelave do krožnika - za naše zdravje. Tako smo v oddelku Tačke in Oblaki povabili gospoda z ekološke kmetije, ki je s sabo prinesel čisto pravi mlin in pirino zrnje. S pomočjo malih rok smo ga zmleli in presejali. Sladke otrobe smo še isti dan pojedli v jogurtu. V naslednjih dneh pa smo v vrtcu spekli še domače pirine žemlje. Ob tem smo izkazali že prave spretnosti v mešanju, gnetenju in seveda pokušanju slastnih žemelj izpod naših rok. Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ostržkova olimpijada

09.04.2019

V ponedeljek, 1. 4. 2019 smo v enoti Ostržek obeležili 2. srečanje s starši. Potekalo je popoldne, zato smo se zbrali ob 16. uri na igrišču pred vrtcem, kjer smo se za začetek ob veseli glasbi razgibali. Nato nas je pot popeljala preko igre do šolskega igrišča. Razdelili smo se v štiri skupine oziroma kolone. Prvi iz vsake kolone je ob pisku na piščalko začel izvajati določeno nalogo. Začetna naloga je od para zahtevala, da se določeno razdaljo popeljeta s poganjalcema okoli stožcev ter nato vozili predata drugemu paru. Pri drugi nalogi so se pari pomerili v hoji z zvezanimi nogami. Pri tretji nalogi so se uporabljali obroči, s katerimi smo vozili slalom med stožci, prav tako smo med stožci vozili samokolnice, v katerih so sedeli otroci. Vse naloge smo izvajali tako dolgo, da so prišli na vrsto vsi tekmovalci. Prav zagotovo smo se ob tem vsi zelo zabavali. Ko smo se vrnili zopet pred vrtec je sledilo raztezanje. Druženje je bilo prijetno, zaključili pa smo ga s pogostitvijo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Igra s senčnimi lutkami v oddelku »Sončki«

01.04.2019

V oddelku »Sončki« smo se z otroki seznanjali s senčnimi lutkami. Strokovni delavki sva otrokom zaigrali lutkovno predstavo. Tudi otroci so se nato preizkusili v igranju vlog s senčnimi lutkami, kar jim je bilo zelo zabavno. Na svetovni dan gledališča smo povabili otroke in strokovne delavke iz enote Ostržek. Strokovni delavki sva s pomočjo senčnih lutk uprizorile predstavo z naslovom Mala račka – si ti moja mamica? Na koncu smo vsi skupaj zapeli še nekaj pesmic ter odšli novim dnevnim dogodivščinam naproti.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pri »Žogah« pletemo košare

27.03.2019

V ponedeljek, 25. 3. 2019 smo bili pri »Žogah« ustvarjalni na star način, saj smo ročno pletli košare. Pri tem sta nas usmerjala dečkova stara starša, ki sta nas obiskala v igralnici. Dedek nam je sprva predstavil že različno spletene košare. Spoznali smo, da jih plete iz leske. Prikazal nam je cel postopek. Ugotavljali smo tudi, kaj vse potrebujemo, da se lahko lotimo te dejavnosti. Otroci so z zanimanjem opazovali, kako je obelil palico iz katere je dobil vitro (vitra je dolg tanek leseni trak, s katerim potem pletemo). Preizkusili smo se tudi v pletenju s šibami, ki jih lahko dodamo med vitre. V pletenju so se preizkusili tako otroci, kot tudi vzgojiteljice, pri čemer smo vsi neizmerno uživali. Ob koncu smo se obema prav lepo zahvalili za obisk, saj smo se naučili za nas nekaj novega.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Vesela maškarada v Ostržku

11.03.2019

V enoti Ostržek smo pustni dan pričeli s predstavitvijo maškar v igralnicah. Nato pa smo pravo pustno rajanje ob spremljavi harmonike nadaljevali skozi mesto, mestni park, občino in ostale enote vrtca. Vabljeni k ogledu pustne galerije!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Grad gradič

07.02.2019

V enoti Ostržek izvajamo obogatitveno dejavnost Igrajmo se gledališče. Tako se otroci ob gledanju in poslušanju gledaliških vsebin zabavajo, učijo in razvijajo domišljijo. Ob tovrstnem medoddelčnem druženju otrokom tudi približamo ter hkrati bogatimo pravljično-literarni svet. Tokrat smo uživali v predstavi Grad gradič.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

»Poiščimo gozdne sledi«

15.01.2019

V torek, 8.1.2019, smo se otroci in strokovne delavke iz enote Ostržek in Mojca, odpravili na raziskovalni pohod v gozd, nad Prapročami. Izvedli smo skupno zimsko obogatitveno dejavnost: »Narava-naša druga igralnica«. Za zimsko dejavnost smo si izbrali iskanje gozdnih sledi. Imeli smo srečo, saj je prav ta dan rahlo naletaval sneg.  Hodili smo po označeni poti , merkacijah,  na bljižni hrib proti gozdu. Otroci so ob poti iskali, opazovali in reševali zastavljene naloge, ter prepoznavali različne sledi stopinj v snegu. Poskrbeli smo tudi za živali in jim v grmovju pustili nekaj hrane. Čeprav nas je malo zeblo, smo preživeli zanimivo, raziskovalno, zimsko dopoldne.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čarobno proti novemu letu

21.12.2018

Letos je bil program veselega decembra obogaten z junaki projekta "Playing ever after" - pošastkoti Miha, Sisu, Zep in Bolota so nas popeljali skozi skupne in oddelčne veselo-decembrske dejavnosti. Lepo vabljeni k ogledu galerije, naj slike spregovorijo, otroci doživijo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Gledališka predstava na prostem

17.12.2018

V enoti Ostržek uživamo v veselem decembru. Ves čas smo v pričakovanju prazničnih ter zimskih dogodkov in smo se poleg prazničnega potovanja z vlakom »odpeljali« tudi v praznični svet domišljije. V četrtek, 13. 12. 2018 so si otroci oddelka »Žoge« ter ostali oddelki enote zunaj pred vrtcem ogledali gledališko predstavo z naslovom Cipek in Capek. Vzgojiteljice smo si nadele kostume, zato so bili otroci navdušeni še predno se je predstava sploh začela. Pritegnile so jih nastopajoče živali – medved, zajec, jež, lisica in pa dva glavna junaka palčka. Pri izvedbi predstave so sodelovali tudi otroci, ki so predstavljali bele snežinke in s tem naznanili, da prihaja zima. Zgodba je bila napeta, ampak je s pomočjo živali in tudi gledalcev Cipku in Capku vendarle uspelo pridobiti hišico nazaj. Na koncu smo si nastopajoči prislužili velik aplavz in se seveda nismo vrnili v igralnice prej, kot da smo še veselo zaplesali ob prazničnih pesmih.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Krasitev smrečice z babicami in dedki

12.12.2018

V petek, 7. 12. 2018, smo v vrtec povabili babice in dedke. Odzvalo se jih je kar lepo število. Pričakali smo jih v gibanju. Otroci so jim najprej stekli v objem. Nato smo skupaj zapeli nekaj pesmi in zaplesali. Pripravili sva dve likovni delavnici. Sestavljali in lepili so verige , ter tiskali po okraskih. Izdelke so obešali na » Čmrljevo » smrečico. Skupaj smo še pomalicali in popeljali babice in dedke na kratek sprehod po poteh okoli vrtcev. Ob slovesu je bilo nekaj solz, vendar smo bili zadovolnji, saj smo ob druženju in aktivnostih z babicami in dedki, preživeli drugačno-prijetno dopoldne.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Gledališče na prostem

15.11.2018

Prijeten jesenski dan smo prijatelji iz oddelka "Tačke in Čmrlji" izkoristili za uvod v Mavričnega bralčka. Jesensko idilo smo uporabili za naš oder na prostem, kjer smo skupaj z otroki izvedli dramsko uprizoritev pravljice Pod medvedovim dežnikom. Dogajanju ni manjkalo glasbene spremljave z malimi inštrumenti in harmoniko ter seveda našim prepevanjem in plesom.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

"Tačke in Oblaki" telovadimo

14.11.2018

V oddelku "Tačke in Oblaki" se razgibavamo tudi med skupnimi vadbami v telovadnici enote Mavrica. Najprej se vedno razgibamo z ogrevanjem, nato pa gibalni poligon premagujemo z različnimi oblikami: hoje, poskokov, plazenjem, lazenjem, plezanjem, kotaljenjem... Nato smo se preizkusili še v drugi obliki poligona, vadbo pa sklenili z masiranjem svojega telesa s pomočjo malih barvnih žog.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Dan v oddelku »Sončki«

12.11.2018

Zjutraj je marsikateri od nas prišel v vrtec s solzicami, ampak so se kmalu posušile. Po okusnem zajtrku smo opravili osebno higieno. Nato smo se pozdravili, prepevali pesmice ter se igrali bibarije. Skupaj smo igrali rajalno igro Biba raja ter igro iščemo copate. Nekateri od nas so izdelovali repo velikanko, ostali pa smo se igrali po kotičkih ali gnetili slano testo. Po malici smo odšli na igrišče, kjer smo grabili listje, ga prevažali ter se igrali na igralih. Sledil je še kratek sprehod. Po slastnem kosilu smo utrujeni zaspali … Jutri pa bo nov dan.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

V skupini »Sončki«

26.10.2018

V skupini »Sončki« se pogovarjamo o jeseni. Šli smo v gozd in nabirali naravni material. Plodove, palčke, listje, storže, praprot smo prinesli v vrtec in iz njih ustvarili naravoslovni kotiček. Z naravnim materialom smo se igrali ter ga razvrščali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Narava - naša druga igralnica

22.10.2018

V enoti Ostržek in Mojca v letošnjem šolskem letu izvajamo skupno obogatitveno dejavnost z naslovom: Narava – naša druga igralnica. Ob tem želimo otrokom omogočiti čim več zanimivega raziskovanja v naravi. Tudi na ravni celotnega Vrtca Mavrica Trebnje izvajamo prednostno področje raziskovalno naravoslovje, kjer spodbujamo različne pristope pri spoznavanju in raziskovanju narave ter ustvarjanju inovativnih učnih okolij. Pri že omenjeni obogatitveni dejavnosti spodbujamo otroke k povečanju gibanja na prostem; medoddelčnemu povezovanju in sodelovanju; ter spodbujanju otrokovega aktivnega pristopa k reševanju naravoslovnih izzivov. Pričeli smo s skupnim pohodom ter iskanjem za skritim zakladom v gozdu. Ko smo odkrili naravoslovno škatlo z raziskovalnimi pripomočki, so nas naloge popeljale k naslednjemu odkrivanju narave: poiskali in prenesli smo pajkovo mrežo, opazovali ter primerjali smo gozdne žuželke v opazovalnih posodah in jih nato vrnili v naravno okolje, tipali in prerisali različno hrapava drevesna debla, poslušali zakladnico naravnih zvokov, objemali drevesa za umiritev in sprostitev, iskali ter primerjali gozdne plodove… Kljub temu, da je bil razpon naših junakov od 2 do 4 let, smo na koncu ugotovili, da smo vsi zelo uživali in dobro sodelovali. V nadaljevanju nas čakajo med drugim še: Preživetje v naravi, Iskanje gozdnih sledi ter Talni živ žav.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Teden otroka

22.10.2018

V tednu otroka smo tudi v enoti Ostržek in Mojca sledili motu: »Prosti čas«. Preko dejavnosti smo skušali razumeti in se čim bolj vživeti v prosti čas. Najprej smo ob ustvarjanju plakata zapisali nekaj zanimivih izjav o prostem času. Veliko otrok je povedalo, da je najlepši prosti čas preživet v igri s starši na najrazličnejše načine. Otroci so se ob sončnem dopoldnevu udeležili poligona na prostem. Med druženjem z ostalimi oddelki smo si ogledali lutkovno predstavo jo nato še vokalno-instrumentalno obnovili. Tako mlajši kot tudi odrasli smo prišli do zaključka, da nas prosti čas sprosti in razveseli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Bučna juha

12.10.2018

V oddelku »Tačke« smo letos vključeni v Eko projekt Od pridelave lokalne hrane do krožnika – za naše zdravje. Tako smo se najprej lotili priprave bučne juhe. V začetku smo iz košare jemali, prepoznavali in poimenovali vso potrebno zelenjavo, začimbe in kuharske pripomočke. Nekaj otrok se je odločilo tudi za pomerjanje in uporabo kuharskih kap. Po lupljenju je sledilo pranje zelenjave, rezanje, mešanje, kuhanje . . . Otroci so medtem spremljali in komentirali tudi proces pare in toploto, saj smo imeli prenosni štedilnik kar v igralnici. Najboljše pri vsem tem pa je, da so bili na svoj izdelek tako ponosni, da jim je kar dvakrat teknil oz. repetiral.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Družabno popoldne oddelka »Čmrlji«

11.10.2018

Letošnji svetovni dan otroka, smo obeležili na posebno zanimiv način. V sredo, 3. 10. 2018, smo v vrtec povabili še starše. Za vstopnico so prinesli poleno in pest kostanja. Ob klepetu so ružili koruzo, pekli kostanj in spremljali veselje otrok, ki so se vozili s poganjalci ( pripeljali so jih od doma ). Sončno popoldne nam je hitro minilo ob druženju, kostanjevi pojedini in gibanju otrok.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Evropski teden športa

03.10.2018

V ponedeljek, 24. 9. 2018 se je začel odvijati Evropski teden športa, zato smo tudi v oddelku »Žoge« izvajali dejavnosti v okviru gibanja. Ves teden so se odvijale športne aktivnosti, ki smo jih povezali z druženjem in igro. Skupaj z ostalimi oddelki enote Ostržek smo se odpravili na pohod do nekdanjega »letališča« v Trebnjem. Vsi otroci so pot prehodili brez težav. Naslednji dan smo se odpravili na igrišče pri enoti Mavrica, kjer so otroci spoznavali in preizkušali nova igrala, se igrali z žogami ter z velikim barvnim padalom. Otroci so lahko prehajali od ene dejavnosti k drugi, zato je še prehitro nastopil čas odhoda iz igrišča. V tem tednu smo pripravili poligon pred enoto Ostržek. Otroci so se preizkusili v premagovanju različnih ovir, kjer je bilo prisotnega veliko smeha in zabave. Dodobra smo se razgibali tudi z gibalnimi minutkami, kjer je bila stoja na eni nogi otrokom najbolj zabavna vaja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.