O enoti Ostržek

Slakova. ul. 5
tel.: 07 34 81 191
Poslovni čas enote: 6:00 - 16:00

Vodja enote: Anja Novak

Št. oddelkov: 4 

3 oddelki 1.starostnega obdobja in 1 oddelek 2.starostnega obdobja

01: METULJČKI
vzgojiteljica Barbara Škarja ter pom. vzg. Mateja Pancar

02: POLŽKI
vzgojiteljica Tea Štumerger ter pom. vzg. Vesna Perko

03: PAJKCI
vzgojiteljica Brigita Borak ter pom. vzg. Mari Tomšič

04: ŽABICE
vzgojiteljica Anja Novak ter pom. vzg. Lidija Sila

Sočasnost v enoti pokriva Karmen Maver.

Riši briši miza

Dolgčas nam nikoli ni zato smo s peno zabavali se vsi. Peno v pest  smo dobili, da smo sliko lahko naredili. Pri dejavnosti uživali smo zelo, saj ustvarjanje s peno res je prelepo.  Fina motorika prišla nam je prav, da vsak je svojo sliko izdelal si sam. Prste smo močno ogreli in se dopoldne s prijatelji lepo imeli. Ko smo sliko naredili smo se druge že lotili. Piši- briši mizo smo poimenovali, saj na njej zares smo uživali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Raketni avto

Prednostno področje vrtca je naravoslovje z raziskovalnimi kotički, zato smo se odločile, da ugotovimo ali lahko balon napolnjen z zrakom premakne avto naprej. Pri tej dejavnosti smo otroke spodbujale k spoznavanju in raziskovanju. Za poskus, ki smo ga izvedli smo potrebovali avto, slamico, gumico in balon. Slamico smo potisnili v balon in vse skupaj pritrdili na avtomobilček. Balon smo napihnili, odložili vse skupaj na mizo in raketni avto se je odpeljal. Zrak, ki smo ga »pustili« v balonu je premaknil avto naprej.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

»Viuuu-viuuu« - »Žabice« na ogledu gasilskega vozila

V petek, 25. 5. 2018, smo se otroci iz skupine »Žabice« skupaj z vzgojiteljicama odpravili do enote Mavrica na ogled gasilskega vozila. Zagledali smo ga že od daleč in iz naših ust se je takoj zaslišal glasen »viu-viu«. Ko smo prispeli, so nas lepo pozdravili gasilci PGD Trebnje in kaj hitro smo se brez strahu po stopnicah povzpeli nanj in prisluhnili predstavitvi notranjosti kot tudi zunanjosti. Še bolj nas je navdušil ogromen lok vode, ki je brizgal iz cevi. Z malimi prstki smo vodo skušali prestreči. Za konec pa seveda nismo pozabili še na »gasilsko«.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kača iz mehurčkov

V skupini Polžki in Metuljčki si velikokrat zaželimo, da kakšen zanimiv poskus naredimo! Izkoristili smo lep dan, pripravili vse pripomočke in začelo se je. Najprej smo naredili milnico. Skupaj smo zmešali : 1 merico (žlico ali kozarček) detergenta za posodo, 2 merici vode in ¾ merice sladkorja. Ko je bila milnica pripravljena smo pripravili še pripomoček za pihanje kače. To je bil zgornji del plastenke. Ožji del plastenke smo uporabili za pihanje, širok del pa smo prekrili s tetra plenico in le to pritrdili z gumico. Tetra plenico smo nato pomočili v milnico, ob pihanju se speni in zabava se lahko prične!!

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Domači sirup

Otroci iz oddelka Metuljčki smo se odločili, da bomo malo poskrbeli za svoje zdravje. V oddelku smo se v okviru eko akcijskega načrta pogovarjali kaj vse lahko izdelamo iz smrekovih vršičkov. Odločili smo se, da bomo naredili sirup. Otroci so doma s starši nabrali eno pest le-teh in jih prinesli v vrtec.  Vsak otrok je pri dejavnosti sodeloval in z zanimanjem opazoval kaj se bo iz tega zgodilo.  Vršičke smo dali v kozarce, dodali sladkor in jih postavili na okensko polico, da jih bodo sončni žarki pobožali in stopili sladkor. Ko se bo sladkor stopil bomo sirup le še precedili in ga poizkusili.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Smoothie

V skupini Polžki iz vrtca Ostržek smo veliko časa posvečali  »ZDRAVJU«. Skozi  dneve smo se veliko pogovarjali o pomembnosti našega zdravja. Spoznavali, preizkušali smo različno sadje in zelenjavo, pozorno umivali roke, brisali noske.  Posledično smo se odločili, da si en dan naredimo tudi zdravi smoothie. Da pa smo se obenem še malo podružili, smo k nam povabili tudi skupino Žabice. Otroci so sodelovali pri pripravi sadja, ga rezali, kot tudi opazovali, kako se je sadje pretvorilo v smoothie. Nekaterim otrokom je bil le ta zelo všeč, spet drugi ga niso želeli.  Bilo je  dopoldne polno vitaminov in dobre družbe! Pa da ostanemo zdravi!!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Projekt Mavrični bralček

V torek, 3. 4. 2018 so nas v enoti Ostržek obiskali otroci iz enote Mojca. Sprva smo se skupaj malo podružili ob igri na igrišču, nato pa si ogledali še predstavo  z naslovom: Prišla je pomlad, ki so jo pripravile in zaigrale strokovne delavke obeh enot. Predstava je bila za otroke zelo spodbudna in poučna. Otroci so zelo lepo sodelovali. Ker pa je bil dan poprej Mednarodni dan knjige, smo tudi temu namenili nekaj besed. Z otroki smo se pogovorili, zakaj je branje knjig pomembno, ponovili pa smo tudi pravila, kako s knjigami ravnamo. S tem dnevom smo zaključili tudi s projektom Mavrični bralček. Projekt je potekal od 2. Novembra 2017. Otroci starosti od 2-3 leta so predstavili dve knjigi, otroci stari od 3-4 leta pa dve knjigi in eno deklamacijo. Otroci so zgodbe zelo lepo in z veseljem pripovedovali, zato so si ob koncu projekta seveda prislužili lepo priznanje. Priznanje so otroci odnesli domov, ob čestitkah pa smo otroke tudi spodbudile, da še naprej z veseljem prebirajo otroško literaturo.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Glasba in ples nas povezujeta

Ob dnevu žena smo se otroci in strokovni delavci iz oddelkov Pajkci (enota Ostržek) in Oblački (enota Mavrica) družili ob plesu in igranju. Da jim je bilo dopoldne zanimivejše, smo jim pripravili srčkov ples. S pomočjo srčkov smo otroke iz dveh različnih starostnih skupin uspeli premešati in jim pomagati pri vzpostavljanju novih prijateljstev. Otroci iz oddelka Oblačkov so mlajše prijatelje naučili ples Tri žabice, jim pomagali pri zaporedju gibov, ritmov. Pri plesu so vidno uživali. Dopoldne smo zaokrožili s skupno prosto igro v igralnici.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

»Čajanka« z romskimi otroki

V okviru projekta INTESYS smo se v mesecu decembru medsebojno družili otroci, strokovne delavke iz oddelka »PAJKCI« in oddelek romskih otrok iz enote Romano. Popestrili smo praznično dogajanje in pripravili »čajanko«. Otroci so spoznavali domače rastline, začimbe in jih vonjali ( limona, meta, melisa, lipa, žafran, materina dušica, arnika, žajbelj, rman, srčna moč, janež, cimet, pomaranča, šentjanževka ter limonin in cvetlični med). Praznično smo pripravili mize, otroci so od doma prinesli vsak svojo skodelico. Romski otroci pa so imeli skodelice iz vrtca. Ob pitju čaja so se otroci pogovarjali med seboj in pripevali pesmico o Čajniku. Druženje smo zaključili z veselim rajanjem.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ustvarjalne delavnice v oddelku »Pajkci«

Za dobro predpraznično vzdušje so poskrbeli starši otrok iz oddelka »PAJKCI«, ki so se odzvali povabilu strokovnih delavk in otrok. V četrtek, 30. 11. 2017 ob 16.00 uri smo se zbrali v matični igralnici. Najprej so za presenečenje staršev pripravili otroci, ki so se predstavili s krajšim programom. Po nastopu otrok je vzgojiteljica starše povabila k ustvarjanju. V prvi delavnici so izdelovali snežinke iz že pobarvanih širokih tulcev in bele vrvi, v drugi so se seznanjali z novo likovno tehniko »praskanka« in na temo: Zima je prišla, izdelali prav lepe slike, v tretji so iz naravnega in umetnega materiala izdelali aranžmaje za na mize. Prav vsi smo bili aktivni in ustvarjalni. Za zaključek smo vsi skupaj pospravili igralnico in se poveselili, ter zaželeli vesel čarobni december.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Igre brez meja s kostanjevim piknikom pri »Metuljčkih«, »Polžkih« in »Žabicah«

V sredo, 25. 10. 2017, smo strokovne delavke skupin Metuljčki, Polžki in Žabice v popoldanskem času pripravile igre brez meja. Na parkirišču zaposlenih pri enoti Videk smo najprej izvedli nekaj zabavnih iger, ki so jih izvajali otroci skupaj s svojimi starši. Najprej so se otroci prelevili v prave velikane in tako na starševskih nogah premagali nastavljene ovire. Nato so s pomočjo listja izdelali čudovite jesenske zavese, se po poligonu peljali v samokolnici in med ovirami po lastnih zmožnostih kotalili še bučo. Za konec so se otroci preizkusili v »ruženju« koruze, tako kot v starih časih. Na pomoč so jim seveda priskočili njihovi starši. Za uspešno opravljene naloge so vsi sodelujoči prejeli prave medalje. Medtem ko smo mi veselo premagovali ovire, se igrali in zabavali, so trije očki za nas spekli kostanj. Vrnili smo se pred enoto Ostržek, popili topel čaj, se posladkali s piškoti in navsezadnje še s težko pričakovanim pečenim kostanjem. Popoldne smo zaključili v »gibalno-kostanjevem« vzdušju. Bilo nam je zelo všeč.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

DAN BREZ AVTOMOBILA PRI »ŽABICAH«

V petek, 22. 9. 2017, smo se z otroki iz skupine »Žabice« odpravili k občini Trebnje, kjer smo videli same zanimive stvari. Najbolj všeč nam je bil gasilski tovornjak in zelo veseli smo bili, ko smo ob njem lahko naredili pravo gasilsko fotografijo. Pa še gasilci in gasilke so nas obgovorili in se z nami fotografirali. Prav tako nas ni bilo prav nič strah, ko smo prišli do policijskega kombija, kjer sta nas prijazno pozdravili policistki in se fotografirali z nami. Najbolj ponosni pa smo bili na ogrlice, ki sta nam jih podelili prijazni gospe, ki sta bili predstavnici turističnega društva Trebnje. Ko smo si vse pogledali, smo se ponosni in veseli lahko vrnili proti vrtcu. Dan brez avtomobila smo prvič obeležili na ta način, zato je bilo za nas še toliko bolj zanimivo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Prihod poletja v Ostržku in Mojci

V okviru prednostne naloge enote smo pripravili dejavnosti, s katerimi smo pozdravili prihod poletja. Teden smo začeli z ogledom dramatizacije KJE JE NAJLEPŠE v izvedbi strokovnih delavk, potem smo zgodbo tudi likovno poustvarili. Postali smo tudi pravi mali športniki, saj smo tekmovali v gozdni olimpijadi, ki smo jo pripravili na Kekčevem igrišču. Naučili smo se tudi banse Lubenica, Morski pes in Ladja. Izdelali smo ladjice iz papirja, ki smo jih spustili v reki Temenici. Zadnji dan pa smo odšli v Jurčkov gozd, kjer smo se z objemom dreves poslovili od gozda, nato pa smo ob spremljavi kitare zarajali in zapeli in s tem zaključili naš gozdni potep v različnih letnih časih. Potem pa smo na igrišču pred Ostržkom pripravili vodne igre, kjer so otroci prelivali vodo iz lončkov v večje posode, vodo so zlivali po vodnem toboganu in pri tem neizmerno uživali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ribice na prvem pohodu

V okviru programa Mali sonček moramo opraviti dva daljša sprehoda, zato smo izkoristili sončen dan in se po zajtrku odpravili do »Letališča«. S seboj smo vzeli vodo in malico ter žoge. Med potjo smo opazovali različna prevozna sredstva, rože v gredah, poslušali ptičje petje v krošnjah dreves. Ko smo prispeli do cilja, smo bili navdušeni nad velikostjo travnika, ki se je prikazal pred nami. Vzeli smo žoge in se z njimi podajali, jih metali, lovili, brcali in kotalili. Nato smo se okrepčali z vodo in sadno malico, nato pa se podali na hrib, ki se je kazal pred nami. Ko smo prisopihali do vrha, smo opazovali razgled, potem pa se počasi odpravili nazaj v vrtec.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ljubezen ni bolezen

Skupina Medvedki smo vključeni v program Etika in vrednote, s katerim želimo otrokom preko različnih dejavnosti približati temelje človekove vrednote.
V okviru zadnjega modula smo odkrivali različne dimenzije in elemente ljubezni. Otroci so za uvod poslušali pravljico Mamica, rad te imam. Pogovor smo usmerjale ob naslednjih vprašanjih: Koga imamo radi doma, v vrtcu? Otroci so naštevali: Rad imam mamico, očija, bratca/sestrico, babi/dedija, našega kužka… V vrtcu imamo radi prijatelje, vzgojiteljice…
Kako pokažemo nekomu, da ga imamo radi? Z objemom, poljubčkom, pomoč prijatelju … Nismo mogli mimo znane pesmice Mi se imamo radi, ki jo večkrat zapojemo že zjutraj, ko se zberemo v jutranjem krogu. Simbol ljubezni - srce smo tudi likovno upodobili. Vedno, kadar pomagamo drugemu, kadar želimo, da bi bilo drugemu dobro in lepo, je to ljubezen.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čar zime z Ostržkom in Mojco

V okviru prednostne naloge enote sta nas lutki Ostržek in Mojca povabila k različnim dejavnostim, ki jih ponuja zima. Na zimskem sprehod po novo zapadlem snegu smo opazovali sledi, zasnežena drevesa, ceste in okolico. Drugi dan smo z izdelovanjem lojnih pogač in ptičjih hišic iz odpadne embalaže poskrbeli za lačne ptičke pred našim vrtcem. Dramatizacija zgodbice Dobri snežak, ki so jo pripravile strokovne delavke, je otroke vzpodbudila, da so male snežake upodobili tudi likovno. Stiropor in vata so naše igralnice za kratek čas spremenila v zasneženo deželo, ki je bila prav tako zabavna kot igra na pravem snegu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

V skupini Ribice smo pekli piškote

Otroci iz skupine Ribice smo se za en dan spremenili v prave kuharje. Nadeli smo si predpasnike in se lotili dela. Vse sestavine smo dali v posodo, nato smo zamesili testo in ga razvaljali. Nato smo vzeli modelčke in z njimi oblikovali piškote. Potem smo jih odnesli v kuhinjo, kjer je čez nekaj minut že omamno zadišalo. Naslednji dan smo si priredili praznično čajanko in se posladkali z našimi piškoti, ki so bili zelo okusni.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kaj je pogum

Nihče ne more biti pogumen, če ga ni strah. Pogumen si takrat, ko narediš stvari, ki so pomembne, čeprav te je strah.
V okviru programa Etika in vrednote smo otrokom iz skupine »Medvedki« skušali na preprost način predstaviti temeljno vrlino – pogum. Preko slikanice » O miški, ki je zbirala pogum« so otroci spoznali, da je pogum sprejemati svojo ranljivost. Čeprav je miška majhna in nanjo preži veliko nevarnosti, ji z vztrajnostjo in močno voljo uspe dobiti sir. Pogumno miško smo na koncu tudi likovno upodobili.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ostržek in Mojca na prvem pohodu

15.10. obeležujemo svetovni dan hoje, zato smo se v ponedeljek po zajtrku tudi mi odpravili na pohod. Šli smo mimo Jurčkovega gozda, potem smo se ustavili pri »Strelišču«, kjer smo se okrepčali s čajem in malico, nato pa počasi odšli nazaj proti vrtcu. Dopoldne nam je zelo hitro minilo, zato se že veselimo ostalih pohodov, ki nas čakajo v tem letu.


Debela repa pri čebelicah

Jesen nas obdaja z vseh strani in z veseljem jo opazujemo. Opazujemo travnike, gozd, polja in le-tam pridelke in plodove. Jesen pa je k nam prišla tudi z različnimi zgodbami. Otroci so si ogledali predstavo Debela repa zaigrano s senčnimi lutkami in tako spoznali zelenjavo repo. Ta pridelek smo spoznali tudi tako, da smo ga konkretno ogledali, tipali, vonjali in tudi okušali. Ker jim je bila zgodba hitro doumljiva, sva otroke usmerili v prvo dramsko uprizoritev. Kako dobro so doživeli samo zgodbo, so prikazali s svojo lastno igro. Nad odigrano predstavo so bili zelo ponosni. Ploskali so tako gledalci, kot tudi nastopajoči in se ponosno priklonili.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Evropski teden mobilnosti

Ob dnevu brez avtomobila, smo se otroci iz enote Ostržek odpravili v park, kjer smo srečali »Levčka«, ki nam je podaril verižice z obeski. Videli smo, v kakšnih vozilih se vozijo gasilci in policisti, na koncu pa smo s kredami na asfalt lahko narisali različna prevozna sredstva.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mojca in Ostržek na gozdnem potepu

V enoti Ostržek in Mojca smo konec meseca septembra ob premiku letnega časa izvedli prvi teden naše prednostne naloge Mojca in Ostržek na gozdnem potepu. Obiskali sta nas lutki dečka Ostržka in deklice Mojce, ki sta otroke na prikupen način povabili in pritegnili k raziskovanju gozda. Mali spretni prsti so hitro in zelo uspešno poiskali različen naraven material, ki smo ga v košaricah odnesli nazaj v vrtec in se z njim skozi cel teden na različne načine igrali. Skupaj z otroki smo izdelali pravi mali gozdičGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ribice se odpravijo na obisk

Ker 1.10. obeležujemo Mednarodni dan starejših, smo se v skupini Ribice odločili, da se bomo odpravili do gospe Marije, ki živi v oskrbovanem stanovanju. Pot nam je hitro minila, saj smo bili navdušeni nad avtomobili in motorji, ki so se vozili mimo nas, opazili smo veliko psov, srečali smo tudi otroke iz drugih enot. Ker gospa Marija živi v prvem nadstropju bloka, smo se do nje peljali z dvigalom in nad njim smo bili zelo navdušeni. Ko smo pozvonili na vrata, nam je navdušeno odprla vrata in nas povabila naprej, da nam razkaže svoje domovanje. Pokazala nam je tudi balkon, kjer je veliko lepih rož, za katere sama skrbi. Povedala nam je, da je tudi sama delala v vrtcu, saj je kuhala za vrtčevske otroke. Ko smo se poslovili, smo se dogovorili, da tudi ona pride k nam na obisk, da ji tudi mi razkažemo naše »domovanje«.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Z Marjetic so poletele Čebelice

Pa smo pričeli z novim šolskim letom. Če na hitro pomislimo, se čas drži skupaj, saj se ni kaj bistveno spremenilo. Vsi otroci in vzgojiteljici nekdanje skupine Marjetice smo ostali skupaj in se imamo radi. Pa vendar... Z Marjetic so poletele Čebelice in odletele v čudovito igralnico v enoti Ostržek. Razigrani in polni vedoželjne energije spoznavamo nove prostore, igrače in okolico. Vsi skupaj se veselimo prihajočih dogodivščin.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kdo je napravil Vidku srajčico

Rad imej, rad imej, živali in cvetlice... je slogan prelepe pravljice Kdo je napravil Vidku srajčico. Otroci in vzgojiteljice skupin Pujski, Jagode in Mucki smo si majske dejavnosti priredile po pravljici. Pravljico so otroci spoznali zelo podrobno preko branja, ogleda dramatizacije v izvedbi vzgojiteljic in ogleda lutkovne predstave preko posnetka na velikem platnu.
Otroci so izdelovali pajke iz različnih materialov, se poigrali v njegovi pajkovi deželi, ki si jo je pajek spletel preko celega igrišča, iskali in našli prave pajkove mreže. Izdelovali smo puhaste ovce, se naučili pesmi o pajku, raku in se veliko gibali. Velik poudarek smo dali oblačenju jopic in zapenjanju zadrg, starejši otroci so izdelovali čevlje iz papirja in šivali majčko. Po vsebini zgodbe smo imeli vadbeno urico, napravili pa smo tudi čutno pot, po kateri smo se sprehodili bosi in še in še...
Predvsem pa smo se trudili razumeti bistvo pravljice – biti sočutni eden do drugega.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

7. april - Svetovni dan zdravja

Ob svetovnem dnevu zdravja smo v enoti Ostržek za zdravje poskrbeli tako, da smo celo dopoldne preživeli na prostem. Na igrišču pred enoto smo postavili poligon varne vožnje, kjer je bilo potrebno upoštevati prometne znake in druge udeležence v prometu ter se voziti po omejitvah. Otroci so se lahko razgibali na igralih in se igrali v mivki. Ob medsebojnem druženju nam je dan zelo hitro minil.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

VARNO V VRTEC IN ŠOLO

Otroci iz oddelkov Pujski in Jagode smo se na povabilo društva Sobivanje prijavili na natečaj »Varno v vrtec in šolo«. Organizirali so nam poučno in zabavno delavnico, kjer smo skupaj s strokovnjaki in animatorji raziskovali varnost v prometu, varno pot v vrtec, se pogovarjali o tem, kakšen je varen avto in se zabavali na poligonu varne vožnje.
Ker smo vsi uspešno sodelovali v delavnici, smo si zaslužili nagradni paket, ki smo ga bili zelo veseli.
Hvala društvu Sobivanje za še lepše dopoldne!

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

ZAKLJUČEK MAVRIČNEGA BRALČKA

Nekoč je bila… majhna miška, ki je obiskala otroke v enoti Ostržek. Slišala je namreč, da so otroci skozi leto zelo pridno brali in se odločila, da jih nagradi. Pripravila jim je predstavo, v kateri si je miška želela le v miru prebrati knjigo. Po predstavi je vsem otrokom razdelila priznanja za uspešno opravljeno delo in jih povabila, da bi knjiga še naprej ostala njihova zvesta prijateljica.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

PRIHOD POMLADI V ENOTI OSTRŽEK

…in končno je v deželo prišla pomlad! Njen prihod smo praznovali tudi v naši enoti. Prvi dan smo se odpravili na pohod, presenetil nas je dež in morali smo se vrniti v vrtec. Deževno vreme nas ni vrglo iz tira, izkoristili smo ga za barvanje glinenih srčkov, ki so jih otroci kot majhno pozornost v petek odnesli domov. V torek in sredo smo imeli ustvarjalne delavnice, ki so se nanašale na prihajajoče velikonočne praznike. Tako smo izdelovali različne pirhe, velikonočne zajce iz odpadnega materiala, piščančke, petelinčke… V četrtek smo v skupini Mucki poslušali zgodbo o zajčku in njegovih prijateljih, v petek pa nam je bilo vreme bolj naklonjeno, na pohodu do Pekla nas je spremljalo sonce.
Imeli smo čudovit teden, saj »Od poletja do pomladi, v Ostržku se igramo radi«!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

VALENTINOV PLES V MASKAH

V mesecu februarju smo imeli v enoti Ostržek skupno srečanje s starši, ki smo ga poimenovali Valentinov ples v maskah.
Strokovne delavke smo pripravile tri delavnice, ki so jih lahko starši in otroci obiskali. Pri Sovicah so si lahko iz papirnatih krožnikov in rdečega kolaž papirja izdelali Valentinove klobuke s srčki, pri Jagodah in Pujskih smo rajali ob glasbi, poskrbeli pa smo tudi za poslikavo obraza. Po celem vrtcu je lepo dišalo, saj so se pri Muckih pekli slastni vaflji, postregli pa smo tudi s sokom.
Kurenti niso uspeli odgnati zime, saj ta še kar naprej maha z repom. Upamo, da je tokrat to uspelo nam in da končno zadiši po pomladi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

SPOZNAVAMO POKLICE

Otroci skupin Jagode in Pujski smo v mesecu januarju spoznavali različne poklice. Ker se otroci radi frizirajo, kuhajo in se igrajo z zdravniškimi pripomočki, smo se odločili, da si te in še druge poklice podrobno ogledamo.

Tako smo spoznali kuhinjo in delo naših kuharic. Za en dan smo bili tudi sami kuharji. Pripravili smo si zelenjavno juho. Spoznali smo zgodbo o Mojci Pokraculji, kjer glavni junaki opravljajo različne poklice. Ogledali smo si tudi lutkovno predstavo o Mojci, v izvedbi strokovnih delavk.

Bili smo na obisku pri perici Saši, ki nam je predstavila svoje delo in nam zašila predpasnik, ki ga bo nosil dežurni pomagalček.

Obiskali smo tudi Nastjinega očeta, ki v mestu prodaja časopis.

In ne boste verjel! K nam je na obisk prišel tudi čisto pravi policist! Dovolil nam je, da smo si na glavo nadeli policijsko kapo, potipali pendrek in si roke vklenili z lisicami.

Pri spoznavanju poklicev smo spoznali, da je za vsako delo potreben trud in da je vsako delo častno.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veseli december v enoti Ostržek

Veseli december smo preživeli veselo in v pričakovanju raznih presenečenj.  V Ostržkovem adventnem koledarju smo si vsak dan posebej ogledali, kaj nas čaka na tisti dan.
Vsak teden smo se zbrali skupaj in si ogledali predstavo  ali pa spoznali novo božično zgodbico. Palček Pevček nas je naučil novih pesmi, drugi palčki pa so nas vodili do skrinje zakladov, po poti z lučkami in nam pomagali pri pripravi slastnih sladic.
V vrtcu Mavrica je potekala  predstava Cipek in Capek. Pod okrašeno smrečico  nas je presenetil Božiček z velikimi vrečami daril.
 Dneve smo si popestrili  z druženjem z otroki iz enote cele Ostržek. Peli smo in plesali ter si medsebojno voščili vse dobro v novem letu 2016.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

OD POLETJA DO POMLADI V OSTRŽKU SE IGRAMO RADI

V tednu od 21. do 25.9.2015 smo vsi oddelki enote Ostržek praznovali prihod jeseni, Naše praznovanje smo poimenovali "Od poletja do pomladi v Ostržku se igramo radi!". V ponedeljek smo si, v izvedbi strokovnih delavk enote Ostržek, ogledali dramsko igro Jesenska zgodba. V torek smo se ob evropskem tednu mobilnosti in dnevu brez avtomobila vsi oddelki odpravili na pohod z levčkom. Imeli smo tudi priložnost s kredami risati po cesti, si ogledati gasilski tovornjak, policijski kombi in motor. V sredo smo imeli zunaj pred enoto prvi del ustvarjalnic. Pri eni mizi so otroci z vodenimi barvami barvali že izrezane jesenske liste, pri drugi mizi pa so izdelovali srčke iz gline. V četrtek smo imeli še drugi del ustvarjalnic. Na eni strani enote Ostržek so otroci v garderobi izdelovali kolaž, in sicer z motivi živali iz zgodbe Jesenska zgodba. Na drugi strani enote Ostržek pa so otroci v garderobi s tempera barvami barvali odpadle jesenske liste in jih odtisnili na risalni list. Vse izdelke smo razstavili po celotni enoti Ostržek. Konec tedna smo imeli druženje med skupinami in rajanje. Tako smo z otroci plesali ob glasbi, si podajali balone, se z njimi igrali in se družili v prosti igri.

Mali in veliki iz enote Ostržek.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

OČKA IGRA NA TROBENTO

Pri 'Palčkih' nas je obiskal očka, ki zna igrati na trobento. Zatrobental nam je prav vse pesmice katere smo si zaželeli. Pokazal nam je tudi kako se pravilno piha v trobento IN Ugotovili smo, da je to zelo težko. Ob spremljavi na male instrumente smo skupaj zapeli in zaigrali ter se veselili.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

MAMICA NA OBISKU

V oddelku 'Palčkov' nas je obiskala Sarina mamica. Povedala nam je zanimivo pesmico z naslovom Banane. S Saro sta zaigrali lutkovno predstavo Medved išče pestunjo. Skupaj smo ustvarjali in izdelali sonček na paličici iz papirja. Na koncu pa nam je mamica pripravila presenečenje v obliki papirnate torte. V koščkih torte se je skrivala štampiljka za vsakega nadobudnega 'Palčka'. Sara pa nam je razdelila še sladke jagode in banane.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

ODDELČNI ZAKLJUČEK 'ŽOGICE'

V petek,29.5.2015, smo imeli skupina Žogice oddelčni zaključek. Najprej smo se dobili v igralnici, kjer smo s starši zaplesali 3 različne plese. (Peričice (sl.ljudska), Hippo (indijanska), Bugi- Vugi. Nato nas je sonce zvabilo na plano. Skupaj smo se odpravili proti Jurčkovem gozdu, kjer nas je med potjo čakal tudi skriti sadni zaklad. Na cilju so se otroci na igralih poigrali, pojedli sadni zaklad, medtem pa so se starši malo podružili in poklepetali. Dragi starši. Za nami je še eno uspešno šolsko leto. Hvala vam za vso pomoč in skupno sodelovanje.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

ZAKLJUČEK EKODETEKTIVA

V sredo, 27.5. 2015, smo strokovne delavke enote Ostržek uprizorile gledališko predstavo Trije metulji ob zaključku ekodetektiva. Otroci so najprej morali pospraviti smeti, da so metulji lahko vzleteli in iskali svojo cvetlico. Na koncu smo še skupaj zarajali ob pesmih Metuljček Cekinček in Pomladna.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

OSTRŽKOV ŽIV-ŽAV

V enoti je potekal še zadnji ostržkov živ žav. Potekale so različne aktivnosti. Skupaj smo rajali, plesali, peli in se veselili v družbi drug drugega. Odpravili smo se na pohod z gibalnimi postajami. Na pohodu smo si ogledali šolski čebelnjak in ekovrtiček ter se odpravili po travniku do Aerokluba Trebnje. Pohod smo igrivo zaključili v Jurčkovem gozdu. Sreda je bila dan eksperimentov. Otroci so raziskovali poskuse z jajcem v slani vodi, opazovali poskočne rozine, se igrali s pisanim mlekom in slepo pokušali različne vrste sadja. V okviru zaključka Mavričnega bralčka so si otroci ogledali tudi gledališko predstavo v izvedbi strokovnih delavk z naslovom: Pod medvedovim dežnikom avtorice Svetlane Makarovič.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

OSTRŽKOV ŽIV-ŽAV

Otroci so v okviru Ostržkovega živ-žava prisluhnili zgodbi ob slikanici Zakaj je palčka skakalčka bolel trebušček (Pendl Ž. M.). Ob poučni zgodbi so spoznali, kako je pomembno, da se zdravo prehranjujemo. Spoznali so, kaj sodi med zdrava živila ter zdravo pijačo. Obenem pa so spoznali, česa naj bi čim manjkrat zaužili. Svoje znanje so nadgradili še z lepljenjem slik v drevesni diagram. Otroci so si ogledali tudi dramatizacijo z naslovom Škratek prehladek v izvedbi strokovnih delavk. Kuhali smo čaj in ga okušali. Okus čaja pa smo popestrili še s sladkim medom in limono. Svoje telo smo si razgibali preko gibalnih dejavnosti v telovadnici, odšli pa smo tudi na pohod.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

VESELI DECEMBER PRI 'PALČKIH'

Mesec december smo preživeli veselo in v pričakovanju raznih presenečenj. V igralnici nas je obiskal Palček in nam prinesel Miklavževe dobrote. Šli smo na pohod v Jurčkov gozd, kjer nas je presenetil palček Skakalček s skritimi darili. Na železniški postaji se je z Božičkovo lokomotivo pripeljal Božiček, ki nam z zvoncem pozvonil v pozdrav. V vrtcu Mavrica je potekala baletna predstava, kjer nas je presenetil Božiček z velikimi vrečami daril. Dneve smo si popestrili tudi z druženjem z otroki iz enote Ostržek. Pekli smo palačinke, poskušali različne frapeje in sokove ter se sladkali z okusnimi presnimi piškoti. V knjižnici nam je knjižničarka prebrala pravljico z naslovom ' Najlepše darilo'. Skupaj smo narisali naše najlepše darilo in risbe odnesli Božičku v knjižnico.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.