O enoti Ostržek

Slakova. ul. 5
tel.: 07 34 81 191
Poslovni čas enote: 6:00 - 16:30

Vodja enote: Marta Rogelj Lipoglavšek

Št. oddelkov: 4 

3 oddelki 1.starostnega obdobja in 1 oddelek 2.starostnega obdobja

01: TAČKE
vzgojiteljica Marta Rogelj Lipoglavšek ter pom. vzg. Barbara Leben

02: ČMRLJI
vzgojiteljica Milena Gognjavec ter pom. vzg. Veronika Blatnik

03: ŽOGE
vzgojiteljica Nina Smole ter pom. vzg. Lidija Sila

04: SONČKI
vzgojiteljica Katarina Vovk ter pom. vzg. Mateja Kopar

Sočasnost v enoti pokriva Karmen Maver.

Gledališče na prostem

Prijeten jesenski dan smo prijatelji iz oddelka "Tačke in Čmrlji" izkoristili za uvod v Mavričnega bralčka. Jesensko idilo smo uporabili za naš oder na prostem, kjer smo skupaj z otroki izvedli dramsko uprizoritev pravljice Pod medvedovim dežnikom. Dogajanju ni manjkalo glasbene spremljave z malimi inštrumenti in harmoniko ter seveda našim prepevanjem in plesom.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

"Tačke in Oblaki" telovadimo

V oddelku "Tačke in Oblaki" se razgibavamo tudi med skupnimi vadbami v telovadnici enote Mavrica. Najprej se vedno razgibamo z ogrevanjem, nato pa gibalni poligon premagujemo z različnimi oblikami: hoje, poskokov, plazenjem, lazenjem, plezanjem, kotaljenjem... Nato smo se preizkusili še v drugi obliki poligona, vadbo pa sklenili z masiranjem svojega telesa s pomočjo malih barvnih žog.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Dan v oddelku »Sončki«

Zjutraj je marsikateri od nas prišel v vrtec s solzicami, ampak so se kmalu posušile. Po okusnem zajtrku smo opravili osebno higieno. Nato smo se pozdravili, prepevali pesmice ter se igrali bibarije. Skupaj smo igrali rajalno igro Biba raja ter igro iščemo copate. Nekateri od nas so izdelovali repo velikanko, ostali pa smo se igrali po kotičkih ali gnetili slano testo. Po malici smo odšli na igrišče, kjer smo grabili listje, ga prevažali ter se igrali na igralih. Sledil je še kratek sprehod. Po slastnem kosilu smo utrujeni zaspali … Jutri pa bo nov dan.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

V skupini »Sončki«

V skupini »Sončki« se pogovarjamo o jeseni. Šli smo v gozd in nabirali naravni material. Plodove, palčke, listje, storže, praprot smo prinesli v vrtec in iz njih ustvarili naravoslovni kotiček. Z naravnim materialom smo se igrali ter ga razvrščali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Narava - naša druga igralnica

V enoti Ostržek in Mojca v letošnjem šolskem letu izvajamo skupno obogatitveno dejavnost z naslovom: Narava – naša druga igralnica. Ob tem želimo otrokom omogočiti čim več zanimivega raziskovanja v naravi. Tudi na ravni celotnega Vrtca Mavrica Trebnje izvajamo prednostno področje raziskovalno naravoslovje, kjer spodbujamo različne pristope pri spoznavanju in raziskovanju narave ter ustvarjanju inovativnih učnih okolij. Pri že omenjeni obogatitveni dejavnosti spodbujamo otroke k povečanju gibanja na prostem; medoddelčnemu povezovanju in sodelovanju; ter spodbujanju otrokovega aktivnega pristopa k reševanju naravoslovnih izzivov. Pričeli smo s skupnim pohodom ter iskanjem za skritim zakladom v gozdu. Ko smo odkrili naravoslovno škatlo z raziskovalnimi pripomočki, so nas naloge popeljale k naslednjemu odkrivanju narave: poiskali in prenesli smo pajkovo mrežo, opazovali ter primerjali smo gozdne žuželke v opazovalnih posodah in jih nato vrnili v naravno okolje, tipali in prerisali različno hrapava drevesna debla, poslušali zakladnico naravnih zvokov, objemali drevesa za umiritev in sprostitev, iskali ter primerjali gozdne plodove… Kljub temu, da je bil razpon naših junakov od 2 do 4 let, smo na koncu ugotovili, da smo vsi zelo uživali in dobro sodelovali. V nadaljevanju nas čakajo med drugim še: Preživetje v naravi, Iskanje gozdnih sledi ter Talni živ žav.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Teden otroka

V tednu otroka smo tudi v enoti Ostržek in Mojca sledili motu: »Prosti čas«. Preko dejavnosti smo skušali razumeti in se čim bolj vživeti v prosti čas. Najprej smo ob ustvarjanju plakata zapisali nekaj zanimivih izjav o prostem času. Veliko otrok je povedalo, da je najlepši prosti čas preživet v igri s starši na najrazličnejše načine. Otroci so se ob sončnem dopoldnevu udeležili poligona na prostem. Med druženjem z ostalimi oddelki smo si ogledali lutkovno predstavo jo nato še vokalno-instrumentalno obnovili. Tako mlajši kot tudi odrasli smo prišli do zaključka, da nas prosti čas sprosti in razveseli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Bučna juha

V oddelku »Tačke« smo letos vključeni v Eko projekt Od pridelave lokalne hrane do krožnika – za naše zdravje. Tako smo se najprej lotili priprave bučne juhe. V začetku smo iz košare jemali, prepoznavali in poimenovali vso potrebno zelenjavo, začimbe in kuharske pripomočke. Nekaj otrok se je odločilo tudi za pomerjanje in uporabo kuharskih kap. Po lupljenju je sledilo pranje zelenjave, rezanje, mešanje, kuhanje . . . Otroci so medtem spremljali in komentirali tudi proces pare in toploto, saj smo imeli prenosni štedilnik kar v igralnici. Najboljše pri vsem tem pa je, da so bili na svoj izdelek tako ponosni, da jim je kar dvakrat teknil oz. repetiral.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Družabno popoldne oddelka »Čmrlji«

Letošnji svetovni dan otroka, smo obeležili na posebno zanimiv način. V sredo, 3. 10. 2018, smo v vrtec povabili še starše. Za vstopnico so prinesli poleno in pest kostanja. Ob klepetu so ružili koruzo, pekli kostanj in spremljali veselje otrok, ki so se vozili s poganjalci ( pripeljali so jih od doma ). Sončno popoldne nam je hitro minilo ob druženju, kostanjevi pojedini in gibanju otrok.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Evropski teden športa

V ponedeljek, 24. 9. 2018 se je začel odvijati Evropski teden športa, zato smo tudi v oddelku »Žoge« izvajali dejavnosti v okviru gibanja. Ves teden so se odvijale športne aktivnosti, ki smo jih povezali z druženjem in igro. Skupaj z ostalimi oddelki enote Ostržek smo se odpravili na pohod do nekdanjega »letališča« v Trebnjem. Vsi otroci so pot prehodili brez težav. Naslednji dan smo se odpravili na igrišče pri enoti Mavrica, kjer so otroci spoznavali in preizkušali nova igrala, se igrali z žogami ter z velikim barvnim padalom. Otroci so lahko prehajali od ene dejavnosti k drugi, zato je še prehitro nastopil čas odhoda iz igrišča. V tem tednu smo pripravili poligon pred enoto Ostržek. Otroci so se preizkusili v premagovanju različnih ovir, kjer je bilo prisotnega veliko smeha in zabave. Dodobra smo se razgibali tudi z gibalnimi minutkami, kjer je bila stoja na eni nogi otrokom najbolj zabavna vaja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.