O enoti Šentlovrenc

Šentlovrenc 17
Tel.št.: 051-380-301
Poslovni čas enote: 6.15-16.00

Št. oddelkov: 1 oddelek 1. starostnega obdobja 

SOVICE
vzgojiteljica Agata Černe ter pom. vzg. Jožica Murn

 

Sočasnost v enoti pokriva Barbara Kos.

Druženje z zajčkom Sparkyem

V soboto 2. 6. 2018 smo se otroci iz oddelka »SOVICE« skupaj s starši zbrali pred trgovino Spar v Trebnjem. Ob 15. obletnici njihove poslovalnice smo bili nagrajeni z donacijo, ki jo vsako leto podarijo vrtcem in šolam. Med izbranimi je bil tudi naš oddelek iz enote vrtca v Šentlovrencu, kjer smo prejeli igračo (leseno maketo železnice). Med drugim smo se posladkali s torto, poslušali zvoke ansambla Nemir, prejeli pobarvanko in plišasto igračko, ki jo je vsak otrok odnesel domov.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zimske radosti

Čakanje na zimsko veselje je dolgo trajalo, a vendar so se želje otrok oddelka Sovice uresničile. Prve snežinke smo opazovali skozi okno saj je bil sneg zelo težak in moker. Prinesli smo ga v igralnico se z njim igrali in ugotavljali, kaj se bo s snegom dogajalo na toplem. Nekaj dni pozneje so se pričeli pravi užitki na svežem zraku. Učenci OŠ so valili velike kepe in izdelali igluje v katerih smo se skrivali tudi mi. Vožnja na krožniku, lopatki, sankah je bil pravi izziv in veselje pa tudi sneženega moža smo uspeli postaviti pred naš vrtec. Največji hec je bil, da smo snežaku na glavo namesto lonca posadili kar kahlico.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zobozaver na obisku

V torek, 20. 2. 2018 nas je v oddelku Sovic obiskala medicinska sestra ga. Bernarda Sever. Otroke je presenetila z veliko plišasto igračo, ki jo poimenuje Zobozaver. S tem didaktičnim pripomočkom se otroci učijo pravilnega umivanja in nege zob. Ob tem odvrača strah pred zobozdravnikom saj ima velika usta in zobe.
Otroci so jo dobro spoznali, jo z zobno ščetko pokrtačili, in se hrabro postavili pred njo. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo predstavitvi in upamo, da bomo s tem skrbeli za svoje zobe, saj smo to Zobozavru tudi obljubili.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Tralala, hop sasa, pustne smo šeme

Pustni torek je pravo doživetje za velike in male, stare in mlade, saj si takrat privoščimo vragolije in si nadenemo masko na obraz.
Tako smo tudi v oddelku Sovice uživali v petju, plesu in druženju z učenci in učenkami OŠ v Šentlovrencu.
Odganjali smo zimo, a vseeno je nam nagajala s sneženjem in mahala v pozdrav.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veseli december pri sovicah

Otroci v oddelku Sovic smo v Šentlovrencu navdušeno zakorakali v najlepši mesec v letu, v čarobni december. Prvi teden smo izdelovali pismo Božičku in okraske za igralnico in jelko. Na vrvico smo nizali stiropor, in si tako pričarali sneženje, na kroge pa smo nanašali rdečo barvo z bleščicami in si tako okrasili jelko.
Naslednje dni je tudi k nam prišel dobri mož Miklavž in z veseljem smo poslušali zgodbo Miklavževe dobre šibe, ter se posladkali z dobrotami, ki nam jih je prinesel.
Nadaljevali smo z izdelovanjem zvezdic različnih velikosti in oblik. Zvezdice smo s škarjami strigli vsak po svoje in jih nato barvali z voščenkami. Naslednji teden smo si jih izdelali še več, in jih opremili z različnimi tehnikami. Na ene smo lepili usnje in različne vrste blaga, na druge smo lepili druge materiale, spet tretje so bile pisane, nanje smo nanesli tuš in ga s slamico razpihali. Vsak otrok pa si je naredil eno veliko čarobno modro zvezdico na katero je nalepil palčko, da smo lahko odšli z njo po čudovito okrašenem Šentlovrencu.
Ogledali smo si tudi nekaj božičnih risanih filmov ter prepevali in plesali ob zvokih praznične glasbe. Z veseljem pa smo poslušali prebiranje zgodbe o Čarobni zvezdici in obnovili tudi zgodbico o Cipku in Capku.
V zadnjem tednu smo si pripravili pogostitev s čokoladnimi piškoti. Piškotke smo si premazali s čokolado in jih skupaj s čajem pojedli za malico.
Pod okrašeno novoletno jelko nas je čakalo v veliki vreči božičkovo presenečenje. Dobili smo igrače, katerih smo se vsi zelo razveselili. Pred tem pa smo pogledali še v naše pismo in prebrali naša dobra dela, ki smo jih opravili skozi celo leto.
Ugotovili smo, da smo bili zelo pridni, zato nas je obiskal tudi Božiček. Naslednje dni smo se v vrtcu igrali z novi igračami.
Vsako leto pa nas radi obiščejo učenci OŠ Šentlovrenc, kateri nas presenetijo s pesmijo in ob zvokih kitare skupaj zapojemo. Povabili so nas tudi na ogled predstave , ki so jo pripravili ob dnevu samostojne Slovenije z naslovom: »Slovenija moj dom«.
V zadnjem tednu tega leta pa smo si Sovice privoščile počitnice in uživale doma.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zmanjšanje strahu pred zdravnikom

V okviru sodelovanja z zunanjimi institucijami nas je 17. 11. 2017 v oddelku obiskala medicinska sestra ga. Špela Gašperšič iz ZD Trebnje. Otroke je prijazno nagovorila in jim pokazala pripomočke, ki jih vsakokrat srečujejo otroci ob obisku v pediatrični ordinaciji. Otroci so med pogovorom z zadržkom opazovali predmete, ki jih včasih uporabi zdravnik pri pregledu, pa vendar so tudi sodelovali in se prepustili igri z njimi.
Z veseljem so pokazali svoj kovček za simbolno igro zdravnik v katerega je gostja priložila povoje, ustno masko, injekcije ipd… Po končani predstavitvi se je igra nadaljevala in upam, da smo s tem obiskom marsikateremu otroku odpravili kanček strahu. Ga. Špeli Gašperšič se zahvaljujemo za obisk in prijetno druženje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Peka jabolk

Četrtek, 19. oktobra smo v oddelku »Sovice« pripravili prvo jesensko srečanje s starši. Že v dopoldanskem času smo pripravljali potreben material za kurjenje ognja. Kuharica nam je dovolila, da iz shrambe pospravimo lesene zaboje in pričelo se je delo. Zaboje smo znesli na travnik in se z njimi igrali, sestavljali vlak, gradili hišo, sedeli v njih in jih prenašali iz enega na drugi konec travnika.

Komaj smo pričakali popoldanske urice, da so se nam pridružile še mamice, očiji, bratci in sestrice. S sabo so v nahrbtniku prinesli jabolka, palice, nekateri pa tudi drva, ker niso vedeli, da imamo lesene zaboje. Za kurišče smo zbrali luknjo podrtega drevesa, ki je služila za naslon palice z jabolkom.

Ob druženju smo se spoznavali si izmenjali izkušnje in skupaj ugotovili, da se je včasih pri paši večkrat peklo jabolka, krompir pa tudi kostanj. Vsi starši otrok so povedali, da so jabolka pekli prvič, in da so zelo dobrega okusa. Druženje ob ognju je potekalo do večernih ur, ko smo se z dobro voljo in novo energijo odpravili domov.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zdravje v vrtcu v skupini Korenčki

V okviru projekta Zdravje v vrtcu so otroci iz skupine Korenčki veliko časa namenili gibanju. Z otroki izvajamo gibalne dejavnosti vsak dan na prostem in v oddelku, ker je igralnica velika in nam prostor omogoča pripravo pestrih gibalnih kotičkov. Gibanje je predvsem usmerjeno v naravne oblike saj so določene težave pri nekaterih najmlajših predvsem pri premagovanju stopnic, hoji navzdol in navkreber v hrib, spustu s tobogana in vzpenjanje po njem. Ker je oddelek priključen k OŠ Šentlovrenc, z otroki velGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

VELIKONOČNE DRUŽABNE IGRE NEKOČ IN DANES

V oddelku Korenčki smo imeli prav zanimivo skupno srečanje s starši. Ker se bližajo velikonočni prazniki, smo strokovne delavke razmišljale o obujanju iger, ki so bile za ta čas včasih zanimive.
Izbrali smo dve igri. Prva se imenuje valjanje ali trkljanje, kjer igralec spušča jajce po dvignjeni deski. Mi smo namesto deske uporabili kar tobogan, ki ga imamo za izvajanje gibanja. Igra se zaključi tako, da igralec ob zadetku nastavljenega pirha vzame obe jajci. Tekmovalce smo razdelili v tri skupine in sicer: ženske, moški, otroci in rezultate zadetkov skrbno beležili na plakat. Ob seštetih točkah pa so otroci z veseljem pojedli vsa razbita jajca.
Druga igra je bila sekanje pirhov s kovancem. Pirh smo položili na pehar in se dogovorili za pravila. Razdaljo metanja kovanca pa smo prilagodili tekmovalcem. Vsak tekmovalec je imel na voljo tri poskuse. Tekmovalec, ki je zadel pirh si je prislužil eno točko. Ob seštevku točk je bil najboljši tekmovalec nagrajen s pohvalo in aplavzom.
Ob zaključku iger je bil za vsako skupino skrit zaklad, ki ga je bilo potrebno poiskati in pojesti. Vsi zadovoljni in polni dobrih družabnih občutkov smo srečanje zaključili in odšli domov.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Ko nam harmonika zaigra

V sredo, 15. 2. 2017, je otroke oddelka »Korenčki« obiskala Binetova mamica. S sabo je prinesla velik kovček v katerem je bila za otroke skrivnost. Otroke je najbolj zanimalo kaj je notri. Radovedno so strmeli vanjo, če jim bo povedala ali pokazala. Ko je dvignila pokrov kovčka, se je prikazala diatonična harmonika. Z navdušenjem in vsi nasmejani so mamici povedali, da želijo pesem »Mi se imamo radi«. Takoj je slišala prošnjo in na harmoniko zaigrala ter zapela. Vsi skupaj smo ob glasovih harmonike tudi zaplesali in se lepo imeli. Hvala Binetovi mamici.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Valentinovo pri korenčkih

Torek, 14. 2. 2017, je bil v oddelku Korenčkov poseben dan. Že zgodaj zjutraj smo pokukali v zaboj, ki nam ga je v vrtec pripeljal naš hišnik. Na mizo smo zložili sestavine iz katerih smo naredili kvašeno testo. Otroci so pomagali pri gnetenju in oblikovanju. Tudi mešalnik je kar nekaj časa vrtel svoje metlice in tudi pri tem je bilo potrebnih nekaj rok. Najtežje je bilo počakati pri vzhajanju saj to nekaj časa traja. Pa vendar je prišel trenutek, ki smo mu lahko rekli v pečico z žemljicami in ptički. Prijazna kuharica je porinila pekač v pečico in še malo smo počakali, da je zadišalo po celi stavbi. Tako smo presenetili tudi našega slavljenca z imenom Valentin in okusili naše dobrote. Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veseli december pri Korenčkih v Šentlovrencu

V prvih decembrskih dneh smo skupaj z otroki izdelovali novoletne okraske, okrasili igralnico in garderobo. Izdelali smo tudi praznični koledar, kjer smo nalepili svojo želje.
Ob prihodu prvega dobrega moža Miklavža nismo pozabili na obujanje starih običajev in se posladkali z dobrotami, ki jih prinese. V oddelku smo pripravili Mavrični kino in si ogledali risane filme Nodi reši Božič, Vlak Tomaž-zimsko jutro in še mnoge druge. Izdelovali smo tudi snežinke iz papirnatih robčkov, lepili smo smreke na pobarvane podlage, izdelali smo si tudi zvončke in jih odnesli domov na novoletno jelko. V lepotilnem kotičku smo si urejali pričeske ter se lepotičili. Ker pa je to praznični čas in vse diši po piškotih, smo tudi mi na piškotke mazali čokolado, ter se z njimi posladkali.
Učenci podružnične šole v Šentlovrencu so nam prišli prepevati zimske otroške pesmice in nam pripravili predstavo z naslovom Ledeno Kraljestvo, ki smo si jo odšli ogledati v Kulturni dom Šentlovrenc.
Predpraznično smo se razveselili Božičkovih daril, ki so nas pričakala v kotičku. Vreča, ki je bila polna z igračami namiznih iger, bagrov in miselnih iger, je popestrila počutje otrok in strokovnih delavk.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Dan požarne varnosti na podružnični šoli Šentlovrec

V petek, 28. 10. 2016 so nas na podružnični šoli v Šentlovrencu, obiskali gasilci gasilnega društva Šentlovrenc. Med povabljenimi udeleženci njihove predstavitve osebnih vozil in pripomočkov za gašenje požara, so bili tudi otroci iz oddelka Korenčki s strokovnima delavkama Agato in Jožico.
Prikaz gašenja ognja z vodnim topom je bil za otroke posebna zanimivost saj so se vodne kaplje spreminjale v meglo. Otroci so bili navdušeni nad ogledom. Niti prižig sirene naše 1-3 letnike ni spravil v jok.
Ob zaključku predstavitve so nas prijetno presenetili s pozornostjo in pogostili vsakega otroka s sadnim sokom in prigrizkom.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Teden otroka '' Svet v katerem želim živeti''

Otroci prvega starostnega obdobja, stari 2-3 leta so ob tednu otroka tudi v enoti Šentlovrenc izvedli dejavnosti v sožitju in skupnem druženju ob pripravi pestrih igralnih kotičkov. Izbira le teh je bila po njihovih željah in domišljiji.
Največji del dejavnosti je bilo namenjeno gibanju, uredili smo svoj videz, domišljijsko ustvarjali in si ogledali pravljico Razbita buča.
Ob tem smo se naučili malo drugače likovno ustvarjati, tako, da smo odtisnili roke in noge na karton iz katerih je nastala lepa jesenska pravljica. S pomočjo nogic smo naredili veliko drevo, odtisnjene roke so bile namenjene našim ježkom in na koncu so naši prstki z barvami natisnili še veliko jesenskih listov. Po igralnici in nato še na igrišču smo veliko telovadili, se vozili z motorji, plezali skozi gosenico ter se spuščali po toboganu. Z velikim navdušenjem in zanimanjem smo si urejali svoj videz, si izdelovali kitke, čopke nato pa smo si poslikali obraze z rožicami, srčki, pajki ter se občudovali v ogledalu. Pri tem smo se z veseljem nastavljali tudi pred fotografski objektiv. Na koncu smo si ogledali in poslušali še pravljico »Razbita buča«. V tem tednu smo se imeli zelo lepo, predvsem pa smo uživali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Skupno srečanje s starši

V mesecu oktobru smo se v oddelku Korenčki s starši dogovorili, da pripravimo ob tednu otroka popoldansko presenečenje. Želja staršev je bila, da na travniku zakurimo ogenj in pečemo jabolka ter krompir.
Pa vendar se nam ta želja ni uresničila, kjer nam je v tem tednu zagodlo deževno vreme. Naš dogovorjeni plan zaradi slabega vremena ni bil izvedljiv, zato sva strokovni delavki v oddelku poiskali drugo rešitev. Predlagali sva, da izvedemo vadbeno uro v telovadnici kulturnega doma v Šentlovrencu.
Starši so bili navdušeni saj nam tudi slabo vreme, tako ni prišlo do živega in smo se 18. 10. 2016 zbrali v tem prostoru. Strokovni delavki sva pripravili gibalne igre s padalom, poligon in družabno-tekmovalne igre tako za otroke kot za starše. Imeli smo se lepo in razgibali svoje telo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veseli december pri Krompirčkih

V veselem decembru smo izvedli srečanje s starši, kjer smo izdelovali čestitke in likovne izdelke za BAZAR. Starši bodo zbrana sredstva namenili nakupu igral in ureditvi igrišča. Ob srečanju so starši na voščilnico napisali novoletne misli in želje, ter jih izobesili na oglasno desko. V prvih decembrskih dneh smo skupaj z otroki izdelovali novoletne okraske, okrasili igralnico in garderobo.
Ob prihodu prvega dobrega moža Miklavža nismo pozabili na obujanje starih običajev in se posladkali z dobrotami, ki jih prinese. V oddelku smo pripravili Mavrični kino s pomočjo TV ekrana in si ogledali risani film Nodi reši Božič. Kot vodilo v spoznavanje pravljičnih junakov je bila predstavitev zgodbe s pomočjo lutk Cipek in Capek. Junaki so postajali zanimivi tudi pri oblikovanju, gnetenju, valjanju s slanim testom, kjer so otroci neizmerno uživali.
Ker sodelujemo in bivamo v objektu podružnične šole v Šentlovrencu, so učenci iz četrtega in petega razreda obiskovali malčke, z njimi plesali in prepevali pesmi. Tako so nadgradili medgeneracijsko povezavo in bili navdušeni nad igro v oddelku Krompirčkov.
Predpraznično smo se razveselili Božičkovih daril, ki so nas pričakala v kotičku. Vreča, ki je bila polna z igračami za gibanje in razvijanje spretnosti, je popestrila počutje otrok in strokovnih delavk.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.