O enoti Videk

Slakova. ul. 5
tel.: 07 34 81 190
Poslovni čas enote: 5:30 - 17:00

Vodja enote: Simona Iskra

Št. oddelkov: 4 oddelki 1. starostnega obdobja

V1: MALČKI
vzgojiteljica Simona Iskra ter pom. vzg. Mojca Šlajpah

V2: MIŠKE
vzgojiteljica Milena Gognjavec ter pom. vzg. Veronika Blatnik

V3: BIBE
vzgojiteljica Mateja Mišmaš ter pom. vzg. Anja Radi

V4: RAČKE
vzgojiteljica Lojzka Marinčič ter pom. vzg. Vesna Kastelic

Sočasnost v enoti pokrivata Valentina Kukenberger in Stanka Jesih.

 

Obogatitvena dejavnost na temo: Voda

V okviru obogatitvene dejavnosti enote Videk, smo za vse otroke pripravili dejavnosti na temo VODA. V igralnici RAČK, smo si najprej ogledali lutkovno predstavo »BOBEK IN BARČICA.« Na koncu predstave, so vse skupine prejele ladjice, ki smo jih zgubali iz barvnega papirja. Po predstavi smo zunaj pripravili kotiček z vodo, kjer so otroci preizkusili , kako plavajo ladjice.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Igre z vodo pri "Malčkih"

V poletnih mesecih je čas za igre z vodo. V tako visokih poletnih temperaturah smo se z vodo igrali tudi v skupini Malčki.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Srečanje pri "Miškah"

Kljub kislemu vremenu, smo se v ponedeljek, 14.5.2018, zbrali otroci in starši in skupaj preživeli prijetni urici ob petju, ustvarjanju in druženju. Za uvod smo zaplesali in zapeli nekaj pesmi. Nato smo s starši otrokom zaigrali glasbeno pravljico Grad-gradič. Po hodniku sva postavili poligon, da so se otroci gibali in premagovali ovire. V igralnici  so lahko gnetli in oblikovali slano testo in izdelovali čebele iz tulcev. Ves čas dejavnosti pa so nas dražile vonjave pečenja palačink, ki smo jih ob koncu srečanja pojedli. Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Zaključek bralne značke v enoti Videk

V začetku aprila smo v enoti Videk pripravili zaključek bralne značke, ki smo jo poimenovali Mavrični bralček.

Dejavnosti za bralno značko so potekale v vsaki skupini malo drugače, trajala pa je od  meseca novembra do aprila.

Sodelovali so vsi otroci in na koncu  prejeli tudi zaslužena priznanja. Ker smo v našem vrtcu še zelo majhni, so nam pri branju pridno pomagali starši.

Ob zaključku pa smo strokovne delavke enote Videk pripravile dramsko igro Zlatolaska in trije medvedi. Otroci so bili zelo navdušeni. Nekateri so po končani predstavi poiskali medvedke in se vživeli v vlogo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Vadbena ura s starši

Otroci iz skupine Malčki so povabili svoje starše, da jim pomagajo telovaditi. Tako so otroci najprej telovadili z obroči, se preizkusili na poligonu in uživali v sprostitvi v senzorični ustvarjalnici in v masažnem kotičku.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk Kekca in ogled predstave Mojca Pokrajculja

Otroci iz skupine Bolhice so svoje mlajše prijatelje iz skupine Bibe in skupine Malčki povabili na ogled predstave Mojca Pojkrajculja. Po končani predstavi smo zapeli nekaj pesmi, se poslovili od prijateljev in odšli nazaj v Videk.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Igra z lesom

Otroci iz enote Videk so v okviru obogatitvene dejavnosti raziskovali les. Najprej so si ogledali lutkovno predstavo o žabi in o pujsu, ki sta raziskovala les, nato so raziskovali in se z njim igrali tudi sami.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Veselje na snegu

Otroci iz skupine »ZAJČKI« in »RAČKE« smo v mesecu februarju izvedli naše drugo skupno druženje. Ker je v tem času zapadlo veliko snega, smo srečanje izkoristili, da smo pripravili igre na snegu. Otroci iz skupine ZAJČKI  so prišli na sneg z lopatkami. Z njimi so odmetavali sneg in tako  naredili pot po kateri so lahko potem lažje hodili najmlajši  iz skupine RAČK. Veliko smo se kepali in se valjali po snegu. Skupaj smo naredili še velikega sneženega moža, zapeli smo mu pesmico in okrog njega še zaplesali. Skupaj smo preživeli čudovito dopoldne in si obljubili, da se spet kmalu srečamo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pustne šeme v Vidku

Pustni torek je bil dan, ko so vsi otroci pobegnili iz vrtca. Vanj so se naselile maškare, ki so s svojim plesom, rajanjem in prepevanjem skušale priklicati pomlad. Opaziti je bilo leve, dinozavre, pikapolonice, čebele, ose, princese in še kaj.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Raziskovanje v skupini "Malčki"

Otrok se uči tako, da pride v stik z različno snovjo in se z njo igra. Spoznava jo preko čutil in tako pridobiva prve izkušnje, ki jih kasneje uporabi v vsakdanjem življenju. Ker so osebne izkušnje zelo pomembne za otrokov razvoj smo v skupini Malčki raziskovali in se igrali z naslednjimi snovmi: kinetičnim peskom, zelenjavo, snegom in s plastelinom. Več si oglejte na Fotografijah.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obiskala nas je Muca Copatarica

Otroke iz skupine Bibe in Račke je obiskala Muca Copatarica. Pogledala je naše copatke – ali so zašiti in lepi. Skupaj smo jih obuvali in sezuvali, ter pri tem pomagali tudi Muci. Otroci se je niso nič ustrašili, ob koncu obiska pa se je z nami še igrala.  Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Presenečenje pri "Račkah"

Deklica iz skupine RAČKE  je v vrtec prinesla paličnjaka. Za njega smo ves čas lepo skrbeli. Večkrat smo na sprehodu nabirali listke robide in mu po potrebi zamenjali in dodali vodo. Paličnjak je ves čas lepo rastel.

Po prazničnih počitnicah pa nas je presenetil. Ko smo se vrnili iz počitnic, smo pogledali v posodo in opazili, da ni več sam. Dobil je družbo pet mladičkov. Zelo smo bili veseli, ko smo opazovali mladičke. Sedaj pa bomo spremljali in opazovali, kako bodo mladički rastli.

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Dedek rezbar v vrtcu

Otroke iz oddelka Mišk, je konec decembra obiskal dedek Tomaž Lavrih, ki se ljubiteljsko ukvarja z rezbarjenjem lesenih kipcev.  S seboj je prinesel raznovrstne lesene kocke, že izdelane figurice in orodje s katerim oblikuje in rezbari les. Ko je lesene izdelke polagal na mizo in jih predstavljal, so jih otroci prijemali, tipali, prestavljali in se z njimi igrali. Ob otroški igri je dedek  z ostrim nožem oblikoval in rezljal nov izdelek in pripovedoval zanimive zgodbe o nastajanju kipcev,  kje najde les in navdih  za delo. Z Nejčevim dedkom smo preživeli zanimivo, poučno in igrivo decembrsko dopoldne.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Babice in dedki pri Bibah

Na obisk v dopoldanskem času smo povabili babice in dedke. Skoraj vsi so se odzvali povabilu. Z vnučki in vnukinjami so se poigrali, se ogreli s čajem in se posladkali z vaflji. Druženje je bilo prijetno in kaj hitro je minilo. Naslednje leto pa spet pridite!Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Delavnice z Zvezdico

Otroci so se udeležili različnih delavnic, na katerih so prepevali, igrali na instrumente, se razgibali in se igrali s svetlobnimi žogicami. Presenetila jih je dobra vila Zvezdica, ki je z njimi prepevala, plesala in jih zabavala.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Praznično druženje v Vidku

V enoti Videk je potekalo praznično druženje z okraševanjem igralnic, izdelavo svetilk in z ogledom okrašene smreke. Najprej smo okrasili naše igralnice, nato smo se z lučkami podali na krajši sprehod.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obogatitvena dejavnost v enoti Videk

Konec novembra smo se najmlajši iz Vidka zbrali pri Bibah, kjer smo preko deklamacije Kamenčki spoznali lisičko, ki se je igrala z njimi. Tako smo pričeli z enotedenskim naravoslovnim kotičkom v hodniku enote Videk. Otroci v dopoldanskem času in skupaj s starši v popoldanskem so imeli možnost, da raziskujejo kamenčke (kako so veliki, kakšne barve so, kam se lahko skrijejo). Dejavnost je bila privlačna za otroke, zato smo se ob kamenčkih ustavili večkrat v tednu.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Svetovni dan otroka v Vidku

V enoti Videk dopoldneve preživljajo najmlajši otroci, ki so se že navadili na nove prostore, prijatelje in strokovne delavke. V ponedeljek, 20.11., ob svetovnem dnevu otroka pa smo se vsi skupaj zbrali v igralnici skupine Račke, kjer smo si ogledali dramatizacijo Zrcalce, ki so jo uprizorile strokovne delavke enote. Otroci so z zanimanjem poslušali dramatizacijo, si ogledovali živali in njihovo gibanje, oglašanje….Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Svetovni dan strpnosti v Vidku

V enoti Videk smo imeli ob svetovnem dnevu strpnosti gibalno dopoldne. Družili smo se otroci iz skupin »Malčki«, »Miške«, »Bibe« in »Račke«. Veselo smo se razgibali na poligonu, spuščali po toboganu, plezali v tunelu, se vozili s poganjalci, se igrali z žogami in hodili po čutni poti. Zelo smo uživali in bili smo tudi pravi raziskovalci sosednjih igralnic, katere nam še niso čisto poznane. Med seboj pa se že kar dobro poznamo, saj smo se že nekajkrat družili, na hodniku ali pa na igrišču.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Otroci iz skupine "Račke" so se igrali z bučkami

V skupini RAČKE« smo odšli do vrta kje rastejo bučke.  Vzeli  smo otroško samokolnico v katero smo nosili bučke. Odpeljali smo jih v igralnico kjer smo jih umili, nato pa smo se  z njimi igrali, jih prenašali, jim narisali vesele in žalostne obraze. Poslušali smo tudi zgodbico o razbiti buči in se čudili, ko se je buča razbila. Bučke smo zložili na mizo, da smo jih lahko opazovali, nato pa smo jih z voščenkami tudi narisali na velike liste.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Nesmiselne zgodbe

V okviru projekta NTC lahko otroke vsakodnevno spodbujamo h kreativnemu razmišljanju. Za spodbujanje domišljije in slikovitega razmišljanja lahko otroku pokažemo različne slike, na podlagi katerih lahko sestavijo zgodbo. V oddelku »Pikapolonice« smo ustvarjali s pomočjo sličic in nastale so 4 zanimive domišljijske zgodbe:

ZGODBA 1

Sličice: nogavice, zebra,  gobica, puščica

Nogavice ne letijo. Zebre ne letijo. Listi letajo dol, ko sneg pada po gobicah. Puščica leti v zrak in v drevesu popika žolne.

Vito, Val, Živa K., Mia

ZGODBA 2

Sličice: hiša, traktor , avto, drevo

Bolezen je pri hiši. Traktor je povozil fanta na cesti. Kri mu je tekla, ker se je udaril v drevo. Rešil ga je stric z avtomobilom.

Nara, Lana, Matic, Jakob M.

 

ZGODBA 3

Sličice: oblak, žoga, vlak, sonce, ura

Dinozavri so umrli, ko je en kamen priletel in so šli na drug planet. Žoga bi lahko postala nosorog. Nosorog bi vozil vlak, eden bi bil spredaj, eden pa zadaj. Sonce je sijalo. Ura je naredila tik tak in potem je oblak postal dinozaver.

Bine Bor, Živa Š., Jakob K., Erazem, Tjaž

 

ZGODBA 4

Sličice: cesta, kolo, raca, boben

Račka se je vozila s kolesom in je šla v gozd. Srečala je medveda in volka, ki sta igrala boben. Volk lahko požre račko, ampak ta je »pogagala« in sta ušla. Račka pa je šibala po cesti v vodo. Tam je šla iskat žogo.

Tjaž, Živa Š., Živa K.


Pikapolonice s pikapolonico na travniku

V okviru projekta Gozdni vrtec smo se otroci iz skupine Pikapolonice odpravili na travnik opazovat življenje v in na njem. Opazili smo različne cvetlice in nabrali regratove cvetove ter marjetice. V prsti smo našli mravlje in hrošče, ki so prilezli na sonce. Najbolj pa smo se razveselili obiska pikapolonice, katero smo prosili naj nam prinese srečo in ji zapeli pesmico. »Pika, poka, pikapolonica to sem jaz …«

 Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Srečanje s starši v enoti Videk

V sredo, 22.3.2017 smo se zbrali otroci iz skupin Pikapolonice, Sončki, Zajčki in Nogice skupaj s starši pred vrtcem, kjer nas je čakalo pismo. Pisal nam je »pomladni škrat«. Podal nam je vsa potrebna navodila in nas opozoril na puščice in rožice, ki nas peljejo do skritega zaklada. Za uvod smo zapeli pesem »Ko si srečen«.  Med potjo so nas čakale tudi štiri gibalne postaje, katere sta izvajala skupaj starš in otrok (plazenje pod tunelom, počepi z otrokom v naročju, vrtiljak …). Ko smo prišli do cilja - Jurčkov gozd, smo v njem našli skriti zaklad (piškoti in sok). Posladkali smo se in popili sok. Otroci so se igrali in raziskovali gozd, starši pa se spoznali in poklepetali. Tako je bilo naše prijetno druženje zaključeno …Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

»Vidkovi« se imamo radi

Prejšnji teden smo v enoti Videk cel teden namenili medsebojnemu druženju in temi »Mi se imamo radi«. Otroci iz skupin Pikapolonice, Sončki, Zajčki in Nogice smo si tako ogledali lutkovno predstavo z naslovom Prijatelja, spoznali novo pesem Gradimo prijateljstvo, ob dnevu žena prisluhnili pravljici Rad te imam mamica, izdelali verigo prijateljstva, imeli skupno sadno malico in petek preživeli v gibalno-čutnem vzdušju. Naša vez prijateljstva je tako postala še trdnejša in globlja. Smo pravi prijatelji in radi se imamo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Teta Pomlad na obisku pri Nogicah, Pikapolonicah, Sončkih in Zajčkih

V torek je enoto Videk obiskala prav posebna gospa – teta Pomlad. Obiskala je vse otroke iz vseh skupin, jim zapela nekaj pomladnih pesmic in jim predstavila rože, ki jih je prinesla s seboj. Otroci so ji z zanimanjem prisluhnili in tako poleg zvončkov in trobentic spoznali še narcise, žafran, mačice in vijolice. Poleg rok, oči in ušes, so lahko uporabili tudi svoje noske, s katerimi so povohali cvetove. Pa smo končno tudi mi spoznali našo »prvo vrtčevsko pomlad«.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Otroci iz skupine »Nogice« so se z bibo odpravili na sprehod … po igrišču vrtca

Otrokom iz skupine Nogice je končno uspelo, da so shodili čisto vsi. Skupaj z vzgojiteljicama se vsak dan odpravijo na igrišče, kjer veliko raziskujejo v peskovniku, hišici in na lesenem vlaku. Da pa bodo otroci lahko pričeli spoznavati še okolico v bližini vrtca, sta se vzgojiteljici odločili, da jih pričneta navajati na hojo z vrvico – »bibo«. Njihov prvi odziv je bil enkraten, saj so se bili pripravljeni za »bibo« držati čisto vsi. Bravo za naše »Nogice«.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Tralala, hopsasa pustne smo šeme …

V torek smo se »SONČKI« iz enote Videk preoblekli v maškare. Bili smo različne živali (pikapolonica, čebelica, kuža, levček), princeske, zmajček. To je bil za nas prvi pust v vrtcu in vsi smo bili zelo pogumni (nič nismo jokali). Ogledali smo si drug drugega in se skupaj sprehodili še do ostalih skupin v naši enoti, enote Ostržek, v kuhinjo in pralnico. Vsi so nas bili veseli in mi njih.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Kdo je Vidku napravil srajčico?

V enoti Videk se najmlajši vsak mesec družimo ob obogatitveni dejavnosti Začutimo letne čase. Tokrat smo si s pomočjo senčnih lutk ogledali igro Kdo je Vidku napravil srajčico? Po igri smo odšli v vsako igralnico, kjer smo se igrali. Pri Nogicah smo spoznavali različna oblačila in se pogovarjali na kateri del telesa ustrezajo. Pri Zajčkih smo peli pesmici Rak in Kje je copatek?. Pri Sončkih smo iskali svoje copate v vreči in jih prirejali. Pri Pikapolonicah pa smo plezali in se plazili preko pajkove mreže, ki je bila napeta čez celo igralnico. Čeprav smo najmlajši nismo imeli nobenih težav pri prehajanju v druge prostore in smo v dejavnostih uživali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Nogice - najmlajši otroci v vrtcu - smo se prvič odpravili na sneg

Pa smo dočakali prvi sneg in za nas primerno vreme, da smo se lahko prvič odpravili ven na sneg. Otroci iz skupine Nogice smo najprej prisluhnili petju pesmic o Snežaku in zimi, nato pa smo si oblekli kombinezone, kape, šale in rokavice ter si obuli tople škornje. Nekateri otroci še ne hodijo, zato jim je bilo potrebno pomagati pri hoji in igri na snegu. Vsem je bilo zanimivo, da so lahko raziskovali z lopatkami, grabljami in vedri. Še bolj všeč pa jim je bilo to, da jim snega ni bilo potrebno prijemati, ker se z njim še spoznavajo. Zdi se jim premrzel in premoker, da bi z njim že naredili našega prvega snežaka. Torej … naš »Snežak« nam pri naslednji pošiljki snega zagotovo ne uide.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čajanka z babicami in dedki pri »Zajčkih«

Zajčki smo povabili babice in dedke na čajanko. S sabo so prinesli skodelice zase in za svoje vnučke. Otroci so bili ob obisku presenečeni in hkrati veseli. Stekli so v objem babicam in dedkom. Spili smo čaj in se posladkali s piškoti in najbolj pomembno, veliko smo se stiskali. Nekaj utrinkov je zajetih na slikah. Bilo je prijetno in zagotovo bomo še ponovili srečanje.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Jesenski plodovi na obisku

V okviru obogatitvene dejavnosti Začutimo letne čase so otroci iz enote Videk  spoznavali jesenke plodove. Strokovni delavki sta odigrali lutkovno predstavo z naslovom Razbita buča.  Predstava je bila otrokom všeč in so jo z zanimanjem gledali. Kasneje smo otrokom ponudili plodove s katerimi so se igrali (prenašali, kotalili, preštevali …). Veliko smo prepevali o jeseni ter likovno ustvarjali.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

»Pikapolonice« v gozdu

V letošnjem šolskem letu smo se odločili, da bomo sodelovali v projektu Gozdni vrtec. Zato se vsak teden odpravimo v gozd ali na travnik v bližini vrtca. Z otroki preko čutil spoznavamo gozd in vse kar v njem najdemo. Lovili smo padajoče listke iz drevesa, objemali in tipali drevo, hodili po listju, grabili listje, iskali želod, storže …Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pekli smo bučkin zavitek

Pri Zajčkih smo v četrtek pekli bučkin zavitek. Vzgojiteljica Mateja je prinesla v posodah polno stvari, ki smo jih pregledali skupaj. Sladkor, maslo, skuta, buča in cimet. Hm, le kaj bomo počeli? »Naredili bomo bučkin zavitek«, je rekla »po domače štrudl«. Najprej sta z Barbaro razvaljali testo. Valjar je prav zanimiva reč, tudi mi smo malo pomagali in testo se je širilo in raztezalo. Nato pa smo na testo posuli vse sestavine. Vsak od nas je malo pomagal. Bili smo tudi primerno opremljeni, zavihane rokave, umite roke in predpasnik. Tako, sedaj ga pa odnesemo v kuhinjo, da ga kuharice spečejo. Za kosilo pa… »Mmmmm, kako lepo diši in kako dober je!« Vsi smo se lahko posladkali in kmalu bomo spet kaj okusnega pekli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Drobižki

V septembru smo bili oddelek najmlajših otrok vrtca Trebnje. Prvič smo se ločili od staršev in zato smo bili zelo žalostni. V začetku je znal hoditi le eden izmed nas, ostali pa smo pridno vadili. Vadil smo tudi držati žlico in se prehranjevati sami, piti iz kozarca, zaspati brez dude,... In uspelo nam je.
Zdaj znamo tudi: jesti s priborom, hoditi na sprehode po mestu in se držati za vrvico, premagovati stopnice, skleniti roke v velik krog in rajati. Hodimo že tudi na kahlico in občasno se nam posreči kaj opraviti. Skupaj telovadimo, pojemo, se igramo igre vlog. Ponavljamo prve besede ali zlagamo krajše povedi. Pa nič več nismo tako zelo občutljivi na dotike ostalih otrok. Še več, prijatelja celo primemo za roko in hodimo z njim. Skratka, mi se imamo dobro in lepo.
Postali smo veliki, zato bomo dali meseca septembra mesto novim drobižkom in jim povedali, da je v vrtcu lepo.


''Žabice'' v jurčkovem gozdu ob svetovnem dnevu zdravja

Ob svetovnem dnevu zdravja smo se z otroki odpravili na pohod v Jurčkov gozd. Tam smo se poigrali na igralih in zapeli nekaj pesmi. Postali smo lačni zato smo se posedli na gusarsko ladjo in pojedli zdravo malico. Imeli smo se zelo lepo. Upamo, da bo kmalu lepo vreme, da se zopet odpravimo na tako lep pohod.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Mavrični bralček 2016

Otroci vseh oddelkov enote Videk so s pomočjo staršev skozi vse šolsko leto pridno prebirali in si ogledali izbrano knjigo. Ob zaključku bralne značke so strokovne delavke za vse otroke pripravile dramatizacijo pravljice Zlatolaska in trije medvedi, ob kateri so otroci zelo uživali in jo pozorno spremljali. Vsak otrok je prejel tudi pohvalo za opravljeno prvo bralno značko.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Na kmetiji je lepo... ''Marjetice''

Ravno prav toplo in sončno torkovo dopoldne smo izkoristili za prvi daljši pohod. Pot nas je vodila vse do Marnove kmetije, kjer smo si ogledali vsa kmetijska poslopja, stroje in najpomembnejše vse njihove domače živali. Najbolj so se otroci razveselili krav v hlevu. Njihovo navdušenje je bilo tako zelo veliko, da nekateri niso želeli oditi nazaj v vrtec. Prav zato se bomo na kmetijo še vrnili.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Obisk sestre Bernarde

V torek, 2. 3. 2016, nas je obiskala sestra Bernarda skupaj z dinozavrom. Otroci so bili lutke veseli. Preko nje smo se navajali na umivanje zob in rok. Vsak otrok je lahko dinozavru oščetkal zobe. »Ooooo« kako je bilo zabavno. Poslušali smo tudi zgodbo o umazanem zobku. Za nagrado pa nam je dinozaver dal štampiljko.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Pust našemljenih ust

Na pustni torek smo se v oddelku Račk pripravljali ves teden. Navajali smo se na oblačenje pisanih oblačil, se igrali z živalskimi kostumi, jih spoznavali in se veselo ogledovali v ogledalu. Večkrat smo si nadeli na glavo ušesa veverice, lisičke, zajčka, miške in muce ter pri tem veselo rajali ob poslušanju pustnih pesmic. Obiskali smo otroke v enoti in skupaj odšli na pohod skozi središče Trebnjega. S seboj smo vzeli male instrumente in tako preganjali zimo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Čarobni december pri ''Žabicah''

Mesec december je bil zelo čaroben. V naši skupini se je dogajalo zelo veliko stvari. Veliko smo peli, rajali ter se gibali. Spoznali smo se s škratkoma Cipkom in Capkom. Skupaj z njima smo se naučili tudi novo pesem Enkrat je bil en škrat.
Skupaj z otroki smo postavili novoletno jelko. Sledilo je izdelovanje okraskov iz slanega testa ter krašenje jelke. Praznično smo si okrasili tudi igralnico.
Pripravili smo Mavrični kino, kjer so si otroci ogledali risanko Nodi reši Božič.
V izvedbi strokovnih delavk smo si ogledali tudi predstavo Cipek in Capek. Z babico Marijo pa smo pekli medenjake.
December je bil zelo vesel mesec. Za konec nas je obiskal še Božiček, ki nam je prinesel nove igrače. Zelo smo jih bili veseli.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

''Marjetice'' spoznavajo sneg

»Otroci poglejte sneži, snežinke padajo, poglejte skozi okno,« je bilo slišati s strani vzgojiteljic v skupini Marjetice, ko smo prišli v ponedeljek v vrtec. Otroci pa so se odzvali: »Vaav, vaaav!«
Ker je bilo tako prijetno opazovati otroke, kako občudujejo sneg, smo se tudi mi naslednji dan odpravili ven. Primerno smo se oblekli in odšli raziskovat ter spoznavat sneg. Z otroki smo si ga ogledovali, ga tipali, vonjali, nekateri tudi malo okušali. Iz snega smo delali snežne kepe, ga polnili v vedra in iz teh tortic delali snežni iglu. Dan je minil kot bi mignil.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

December poln doživetij tudi pri ''Marjeticah''

Mesec december je bil lep tudi za najmlajše otroke. Čarobnost praznikov smo jim približale z miklavževanjem, izdelovanjem namiznih aranžmajev z ga. Marušo Stritar, sejanjem pšeničke, prazničnim likovnim ustvarjanjem, plesnimi druženji s sosednjimi skupinami ob obisku palčkov Cipka in Capka, okraševanjem vrtca, poslušanjem praznične glasbe, ogledom kina in predstave Cipek in Capek, obiskom Božička in prejetjem novih igrač ter s pravo praznično čajanko.
Bilo je zelo lepo.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

Drobižki raziskujemo in spoznavamo

Vse večji smo, večina nas že hodi in tudi življenja v vrtcu smo se že privadili. Radi pridemo pogledat, kaj ponujata naši vzgojiteljici. Ker je za nas ogromno stvari še čista neznanka, smo vsega veseli. Spoznali smo papirnate rezance in uživali v njih. Gledali, kako nastane lepilo iz moke, nato pa ga preskušali med prstki in pomagali s pomočjo balonov narediti okraske za garderobo. V igralnici smo imeli sneg. Tega v začetku nismo bili vsi veseli, ampak opogumili smo se in …jeee. Ko smo bili kasneje zunaj, se ga nismo več bali prijemati. Učili smo se brisanja rok s papirnato brisačo. Na koncu smo naredili iz nje kepo, jo z nagibanjem barve v  posodi pobarvali in nastal je okrasek za novoletno jelko.  Pa mize že tudi pomagamo brisat.:) Smo pridni, a ne?Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

DAN STRPNOSTI V ENOTI VIDEK

Ob dnevu strpnosti 16. 11. 2015, smo strokovne delavke v enoti Videk, dejavnosti namenile temu dnevu. V okviru FIT projekta smo za otroke pripravile didaktično gibalne igre na prostem.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

DROBIŽKI V OKTOBRU

Poleg privajanja na bivanje v vrtcu in navajanja na samostojnost, otroci iz skupine Drobižki spoznavajo in raziskujejo tudi nove stvari. Pobližje smo spoznali čisto pravega močerada, pripravili smo bivalni prostor za našo zlato ribico, ustvarjali smo drevo iz naravnega materiala, veliko časa pa smo preživeli tudi na prostem in se igrali z listjem.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

RAZBITA BUČA V VIDKU

V sklopu »Vidkovih dogodivščin« smo strokovne delavke pripravile dramatizacijo Razbita buča, za vse otroke iz enote Videk. Skupaj smo ob spremljavi kitare vsaki živali, ki je nastopala zapeli pesmico. Ob koncu dramatizacije pa smo, skupaj z živalmi, zapeli in zarajali ob spremljavi kitare in harmonike.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

LOVEC NA OBISKU PRI 'ŽABICAH'

V petek, 23. 10. 2015 nas je obiskal lovec (Tjažev oči). Oblečen je prišel v lovska oblačila. Otroci so prepoznali, da je na jopi znak jelena. S sabo je prinesel preparirane živali (lisico, divjo mačko, kuno, račko ter jazbeca). Nad videnim so bili otroci navdušeni. Očku se zahvaljujemo, da si je vzel čas ter nam popestril petkovo dopoldne.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

'KOSTANJČKOVO' POPOLDNE

V torek, 20. 10. 2015, smo se otroci in starši iz skupin »Marjetice« in »Žabice« zbrali na Vidkovem igrišču, kjer smo imeli kostanjev piknik. Najprej je bilo potrebno zakuriti ogenj, narezati kostanj in peka se je pričela. Otroci so se ta čas igrali na vlaku, očki pa so poskrbeli, da se kostanj ni zažgal. Vsi skupaj smo komaj čakali, da se posladkamo s kostanjem. Ob prijaznem vzdušju in igrivosti otrok je srečanje hitro minilo. Ker pa je ostalo še nekaj kostanja smo ga naslednji dan zopet pekli. Tokrat so za vse poskrbele vzgojiteljice. Mmmm, kako je bil dober.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

PRI RAČKAH SE IMAMO LEPO

V vrtcu je zelo zanimivo. Vedno kaj novega spoznamo in se naučimo. Zelo radi se igramo z žogicami, kockami in prevoznimi sredstvi. Veselo se sprehajamo po igrišču in se igramo v peskovniku. Veliko plešemo ob glasbi in se igramo bibarije. Rišemo risbe s flomastri, slikamo s čopiči in packamo s prstki. Vsak dan nas obišče tudi račka Pepa in se z nami igra.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

'ŽABICE' SI OGLEDAJO GASILCE

V mesecu požarne varnosti smo si z otroki ogledali gasilce.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

TEDEN OTROKA PRI ŽABICAH

Ob tednu otroka smo v skupini »Žabic« pripravili zanimiv program. Z otroki smo prebirali in si ogledovali slikanice. Otroci so v vrtec prinesli eno mehko igračo s katero so zaplesali in zarajali ob glasbi. Veliko smo se gibali in hodili na sprehode z bibo. Pripravile smo športno dopoldne, kjer so otroci zelo uživali. Ogledali smo si tudi prestavo Razbita buča. Veliko smo tudi ustvarjali in igrali na male instrumente.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

VIDKOVO GIBALNO DOPOLDNE

Ob dnevu hoje, ki je bil 15. 10. 2015, zaradi slabega vremena nismo mogli izvesti FIT sprehoda okrog vrtca. Vendar nas slabo vreme ni ustavilo. Za otroke smo pripravile drugačno obliko gibanja. V vseh igralnicah enote Videk smo za otroke pripravile različne gibalne rekvizite. S skupinami smo prehajali iz igralnice v igralnico in le-te raziskali ter preizkusili. Otroci so se spuščali po toboganu, se plazili skozi tunel iz miz, plezali po klopcah, skakali na hop žogah, hodili preko prepletenih vrvic, plezali preko poligona iz blazin, hodili po taktilnih ploščah, se gugali na gugalnem konjičku in gugalnici, plesali ob glasbi s trakovi, se gibali z obroči, metali žoge in balone ter urili fino motoriko z vtikanjem palčk v luknjice na deblu. Otroci so bili nad tovrstnim gibanjem zelo navdušeni, na koncu pa tudi vidno utrujeni. Bilo nam je zelo lepo.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

TEDEN OTROKA V ŠENTLOVRENCU

Otroci starostnega obdobja od 1-3 let smo se v tednu otroka igrali socialne igre in si izmenjavali ljubkovalne igrače. Ob tem smo bogatili besedni zaklad in se učili uporabo vljudnostnih izrazov (prosim, hvala, izvoli). Socialna igra » Kdo živi v tej hišici? » je bila rdeča nit pogovora in skupnega druženja v oddelku. V tem tednu smo se pripravljali tudi na otvoritev oddelka Krompirčki, kjer smo z otroki izdelali sceno na kateri so bili s slikami predstavljeni otroci v oddelku. Za predstavitev in medsebojno spoznavanje smo izdelali hišice iz kartona. Vsakega otroka smo fotografirali in ob tem so otroci zelo uživali. Hišice smo pobarvali s tempera barvo in čopiči, ter skozi okna vložili fotografijo posameznega otroka. Preživeli smo lep in nepozaben teden tudi pri igri skrivalnica.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

SEPTEMBER PRI MARJETICAH

Otroci so po dveh tednih stiske zaradi novega okolja, novih ljudi in odhoda staršev že veliko boljšega razpoloženja. Vsi so se umirili in pričeli raziskovati prostor ter igralna sredstva. Zelo radi se igrajo v kuhinji, nestrukturiranim materialom, spuščajo žogice in vozila, poslušajo pesmice, plešejo in se gibajo na igrišču. Navezujejo prve stike in tako počasi že postajajo prijatelji. V vrtcu nam je zelo lepo.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

TEDEN OTROKA PRI MARJETICAH

Pri Marjeticah smo bili v preteklem tednu še posebej razigrani in aktivni. V ponedeljek so otroci v vrtec prinesli mehko igračo, s katero so se igrali preko celega tedna. Mehke igrače smo skrivali, vsak je s svojo plesal, zanjo kuhal, svojo igračo prepoznal, ... Pogumno že spoznavamo okolico enote Videk, tako da smo se sprehodili po čutni poti ter našli polža, katerega smo že večkrat opazovali tudi v igralnici. Otroke je obiskala miška, ki je iskala bučo za svoj dom. Ogledali smo si lutkovno igro Razbita buča, spoznavali so se tudi s čopičem pri barvanju buče, bilo nam je lepo.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

NIČ VEČ NAJMLAJŠI

Vsi otroci iz oddelka SLONČKI so zares veselo zakorakali v novo šolsko leto. Vesele in nasmejane nas opazujejo mimoidoči, ko se odpravimo na sprehod po centru Trebnjega. Ker smo še majhni, smo zares prava paša za oči, še posebej zato, ker znamo pravilno prečkati cesto in hoditi po pločnikih. Kot pravi pohodniki smo ob praznovanju dneva brez avtomobila v vrtec povabili babice in dedke in se skupaj podali na dolg pohod. Skupaj smo si v centru Trebnjega ogledali gasilce in policiste oblečene v prave uniforme in gasilske kombije, ki so bili s svojimi sirenami in modrimi lučkami za nas še posebej zanimivi.

Ker smo veliko časa preživeli na prostem smo ugotovili, da je k nam prišla jesen. Z velikim veseljem smo skupaj nabirali kostanj in jesensko listje, s pesmico o kostanjčku zaspančku pa smo prebudili tudi tiste kostanjčke, ki so mirno spali v svojih bodičastih ovojih.

V torek, 29. 9. 2015, pa so nas obiskali otroci iz oddelka PUSTOLOVCI, ki so še dodatno poskrbeli za veselo in razigrano vzdušje v naši igralnici. S skupno igro so otroci pridobili veliko novih idej in znanja.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

MALE NOGICE OSVAJAJO SVET

V torek, 22. 9. 2015, smo ob Dnevu brez avtomobila v enoti Videk organizirale srečanje s starimi starši. Z njihovo pomočjo in s pomočjo nekaterih staršev smo drug za drugim odšli na 1. daljši FIT sprehod do mestnega središča, kjer so zaprli glavno cesto in razstavili policijska ter gasilska vozila. Otroci so si ogledali razstavljena vozila, poslušali sireno in opazovali utripanje lučk. Nekateri so se celo opogumili in se usedli na policijski motor ter zlezli v policijski kombi. Videli in pobožali smo tudi levčka, ki se je sprehajal po Trebnjem. Sprehod smo nadaljevali mimo enote Kekec in se vidno utrujeni vrnili na Vidkovo igrišče. Ob prijetnem klepetu, sproščeni igri otrok je naše srečanje hitro minilo. Male utrujene nogice pa so hitro zaspale.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

DROBIŽKI POROČAJO

Ker smo res še čisto majhni, se tudi imenujemo Drobižki. Pri nas zna samostojno hoditi za enkrat samo eden ampak, ker pridno vadimo, bomo tudi ostali kmalu shodili. V vrtCu se privajamo na ločitev od staršev, na nove prostore in igrače, na dnevno rutino, na še pestrejšo hrano in na vzgojiteljici. Najraje od vsega v vrtcu pa imamo bivanje na prostem.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

ŠPORTNO DOPOLDNE VIDKOVIH

Danes smo se otroci iz skupin Drobižki, Piščančki, Metuljčki in Sončki odpravili na lov za "senčko", v "Jurčkov gozd". Med potjo smo premagovali stopnice in klančine po igrišču, v gozdu pa smo se urili v plezanju in tekanju čez naravne ovire. Najljubše pa nam je bilo spuščanje po toboganu. V gozdu smo pomalicali, nato pa se vrnili nazaj v vrtec. Imeli smo se zelo lepo.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

VIDKOVE POLETNE DOGODIVŠČINE

Tudi otroci iz enote Videk smo poletno razpoloženi: nekateri so že na počitnicah, drugi pa se v vrtcu družimo, ustvarjamo, se igramo, čofotamo po vodi (jo prelivamo, polivamo, se z njo škropimo,...), skratka, se imamo lepo. Želimo vam lep počitniški pozdrav, mali in veliki iz enote VidekGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

DROBIŽKI POROČAJO

Se spomnite našega oktobrskega javljanja, ko smo vam povedali, da smo najmlajši v vrtcu Trebnje in, da ne znamo še hoditi in samostojno jesti, da skupina še ni formirana,... No, zdaj je stanje čisto drugačno. Nismo več najmlajši, saj so z mesecem marcem prišli v enoto Mojca še mlajši otroci od nas. Mi pa smo med tem shodili. Celo tečemo že. No, hoja po stopnicah nam pa še predstavlja težavo. Znamo že samostojno jesti z žlico in še packamo pri tem ne preveč. Pa copatke si sezujemo in jih zložimo v vrsto ali pa pospravimo v garderobno omarico. Znamo se držati za vrvico in ob njej hoditi na sprehode. Tudi na kahlici že pridno sedimo. Nič več ne jokamo, če nas prime prijateljček. Radi sklenemo roke in naredimo velik krog, da potem zarajamo. In na kar so naše vzgojiteljice zelo ponosne: nič ne jokamo ob prihodu v vrtec in radi stečemo v njihov objem. Mi se imamo v vrtcu super.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

SONČKI SMO V GOZDU ISKALI PALČKA

Sončki smo komaj čakali, da je posijalo sonce. Odšli smo v gozd. Opazovali smo drevesa, ki so že lepo ozelenela. Za debelim drevesom pa smo doživeli pravo presenečenje. Tam nas je skrit čakal palček, ki nas je popeljal naprej in nam predstavil še druge gozdne skrivnosti. Bili smo navdušeni in smo mu tudi mi pokazali nekaj gozdnih plodov, ki smo jih nabrali. Zelo smo uživali tudi na igralih in čas je kar prehitro minil.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

POSADILI SMO MARJETICE

Ob svetovnem dnevu zemlje, 22. aprilu, smo v skupini Sončki odpravili na travnik. S seboj smo vzeli lončke in zemljo. V lončke smo posadili marjetice, ki smo jih nabrali na travniku. Zelo smo uživali pri delu in naši mali prstki so pridno dodajali zemljo v lončke.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

MEDVEDJE SREČANJE V ENOTI VIDEK

V ponedeljek, 20.4.2015 smo se zbrali otroci iz skupin Drobižki, Piščančki, Metuljčki in Sončki skupaj s starši na Medvedji zabavi. Skoraj ves mesec april smo spoznavali medvedke, prebirali zgodbice, peli pesmice, izdelovali medvedke iz različnih materialov, z njimi počivali, se igrali, crkljali in še in še. Za zaključek so strokovne delavke zaigrale dramatizacijo Zlatolaska in trije medvedi. Ob koncu predstave smo bili vsi skupaj povabljeni na Medvedovo čajanko, ki je bila zunaj na igrišču pred vrtcem.« Medvedki » so spekli več vrst piškotov ter ponudili čaj in vodo. Ko smo se dobro okrepčali, smo se skupaj podali za nas do sedaj najdaljšo pot. Šli smo do Jurčkovega gozda, kjer so se otroci igrali, starši pa se spoznali in poklepetali. Tako je bilo Vidkovo prijetno popoldansko druženje zaključeno.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

OD SOLZIC DO NASMEJANIH OBRAZOV

Z mesecem marcem se je v enoti Mojca odprl nov jaslični oddelek, imenovan »SLONČKI«. Vanj je vključenih 14 malih otrok, ki že znajo veselo popestriti dneve vzgojiteljicam. Otroci z zanimanjem raziskujejo igralnico, spoznavajo prijatelje in igrače ter se veselo podajo na sprehode – nekateri še v vozičku, drugi pa peš. Na njihovih obrazih je videti le še kakšno majhno solzico, ki jo hitro zamenja vesel in nasmejan nasmeh na obrazu.

Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

ZAKLJUČEK MAVRIČNEGA BRALČKA V VIDKU

Tudi mi najmlajši v enoti Videk smo pridno brali knjige. Vsem pridnim bralčkom smo strokovne delavke za nagrado pripravile in zaigrale dramatizacijo zgodbe Zlatolaska in trije medvedi. Ob zaključku so otroci prejeli priznanja, ki jih je podelila Jakobova babica Dragica iz skupine Drobižki. Druženje smo popestrili še s pesmijo ob spremljavi harmonike.

Mali in veliki iz enote VidekGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

"METULJČKI" SPOZNAVAMO INŠTRUMENTE

Tudi pri najmlajših je zelo pomembno spodbujanje in razvijanje veselja do umetniških dejavnosti. Tako smo se tudi v oddelku »metuljčki« podali na pot spoznanja, raziskovanja in odkrivanja inštrumentalnih poti. Preko igre smo spoznavali in preizkušali različne inštrumente. S spremljavo smo nato obogatili tudi pripevanje otroških petih pesmi.


PUSTNO SREČANJE V VIDKU

V enoti Videk smo priredili pustovanje v popoldanskem času za vse Vidkove otroke in njihove starše. Maškare so se lahko udeležile različnih delavnic. Ustvarjale so iz papirja, se še dodatno polepšale s poslikavo obraza, zarajale ob poskočnih ritmih glasbe iz CD-ja ali pa zaplesale ob glasbi harmonikaša »Kekca«. Lačne in žejne maškare pa so se lahko okrepčale z sveže pečenimi vaflji in okusnim sokom.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

DROBIŽKI POROČAJO

Skupina Drobižki je dokončno oblikovana in večina nas že samostojno hodi ali pa potrebujemo samo malo pomoči. Ker s samostojnostjo pridobivamo tudi na samozavesti, znajo nekateri naši prijateljčki preizkušati svoje sposobnosti s plezanjem na stole in police ali pa suvereno stojijo v vozičku. Žal se jim vedno najbolje ne posreči. V vrtcu pa nam je lepo. Nič več nismo tako zelo občutljivi na dotike drugih, celo prijetno nam je, če se družimo. Še celo, če pridejo otroci drugih skupin k nam, nam to ne predstavlja več velikega stresa. Zanima nas čisto vse, saj imamo svoje računalnike še precej prazne. Radi prisluhnemo petju, zaplešemo, si z zanimanjem ogledamo kakšno igro, ki jo pripravijo naše vzgojiteljice, radi pogledamo našega polža in mu damo jabolko, predvsem pa se zelo radi »crkljamo« v naročju naših vzgojiteljic. In zato se imamo vsi zelo radi.Galerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.

PLES SNEŽINK

Bija, bija, baja, zima nam nagaja. Noče, da sneži, ti, ti, ti,ti,ti!

Ker je zunaj za ta letni čas čisto pretoplo in ker tudi mi pogrešamo zimo in sneg, smo se otroci iz skupine Piščančki spremenili v snežinke in si tako pričarali zimsko vzdušje. Imeli smo ples snežink ob klasični glasbi, smo ga predstavili tudi drugim skupinam v enoti. In verjemite, smo že pravi plesni mojstri!

Mali in veliki PiščančkiGalerija je zaklenjena. Prijavite se za pregled.