Obvestilo - 11. maj 2020

Koronavirus - kako ga predstaviti otrokom?

Gallery

Koronavirus - pogovor z otrokom

UNICEF – KAKO SE Z OTROKOM POGOVARJATI O KORONAVIRUSU


UNICEF je pripravil kratke usmeritve, ki lahko olajšajo pogovor z otrokom o koronavirusu.


Z naraščanjem števila ljudi, okuženih s koronavirusom, se pojavljajo tudi novi izzivi, ki jih moramo skupaj nasloviti. Na kratko bi jih lahko povzeli: »ne širi okužbe, ne širi nestrpnosti«. Slovenci smo se v preteklosti vedno izkazali kot izjemno solidaren in sočuten narod, ki razume stisko ranljivejših, zato je tudi v trenutnih razmerah pomembno, da združimo moči pri širjenju prijaznosti, podpore in razumevanja do drugega. To vključuje tako odgovorno ravnanje v obliki izvajanja zaščitnih ukrepov za preprečitev širjenja okužbe in tudi preprečevanja širjenja nestrpnosti.

Da bi otrokom na enostaven način razložili trenutno situacijo, je Center Motus pripravili kratko knjižico, ki je na voljo na naslednjih povezavah:
- Knjižica: http://online.fliphtml5.com/bbgci/moon/
- Video: https://youtu.be/_oilcRghRa0

Razumljivo je, da se v poplavi informacij o koronavirusu odrasli počutimo negotovo, zato je pričakovano, da tudi otroci doživljajo stisko. Otroci morda težko razumejo informacije v medijih, zato so lahko še posebej izpostavljeni občutkom tesnobe, stresa in žalosti. Če se z otrokom odkrito pogovorite na njemu razumljiv način, lahko olajšate njegovo stisko in ga spodbudite k pozitivnemu pristopu.


1. Sprašujte otroka in mu prisluhnite
Začnite tako, da otroka spodbudite k pogovoru. Ugotovite, koliko že ve o koronavirusu, in dopustite, da vam pove vse, o čemer razmišlja. Če je vaš otrok mlajši in za koronavirus še ni slišal, vam ni potrebno zastavljati vprašanj - le izkoristite priložnost, da ga spomnite na pomembne higienske ukrepe ter pazite, da pri tem ne spodbujate strahu. Poskrbite, da ste v varnem okolju in dovolite otroku, da prosto govori. Risbice, zgodbe in druge dejavnosti lahko pomagajo spodbuditi pogovor.


Najpomembneje je, da otrokovih skrbi ne ignorirate ali jih poskušate zmanjševati. Zagotovite mu, da razumete njegove občutke in mu pojasnite, da je strah v takšnih primerih nekaj povsem normalnega. Namenite mu vso pozornost, mu prisluhnite in zagotovite, da se lahko kadarkoli pogovori z vami ali odraslo osebo, ki ji zaupa.

2. Bodite iskreni in pojasnite situacijo na otrokom prijazen način
Otroci imajo pravico do resničnih informacij o dogajanju po svetu, odrasli pa imajo dolžnost zaščititi otroke pred stisko. Jezik prilagodite starosti otroka, opazujte, kako se odziva in bodite pozorni na njegovo morebitno tesnobo. Kadar ne znate odgovoriti na vprašanja, ne ugibajte. Izkoristite priložnost, da skupaj poiščeta odgovore.


Spletne strani kot so www.nijz.si, www.gov.si/teme/koronavirus, www.unicef.org/coronavirus/covid-19 so vam lahko v pomoč. Pojasnite mu, da nekatere informacije na spletu niso natančne in da je zato najbolje zaupati strokovnjakom.


3. Pokažite mu, kako lahko zaščiti sebe in svoje prijatelje
Eden najboljših načinov za zaščito otrok pred koronavirusom in drugimi boleznimi je pravilno umivanje rok. Ni treba, da je to zastrašujoč pogovor. Umivanje rok je lahko zabavno, če ga pospremite s pesmijo ali plesom. 

Otroku tudi pokažite, kako pravilno kihati in kašljati v rokav. Opozorite ga, naj bo pozoren, da ni preblizu drugim ljudem in ga spodbudite, da vam pove, če se tudi sam slabo počuti.


4. Delujte pomirjujoče in razumevajoče
Na televiziji ali na spletu smo obkroženi s številnimi zaskrbljujočimi podobami, zato se lahko včasih zdi, kot da je kriza vsepovsod okoli nas. Otroci morda ne razlikujejo med podobami na zaslonih in njihovo realnostjo, zato lahko začnejo verjeti, so v neposredni nevarnosti.
Otroku lahko pomagate obvladovati stres tako, da mu omogočite igro in sprostitev, kadar je to mogoče. Ohranjajte čim več običajnih rutin in urnikov, še posebej preden gre otrok spat, ali pomagajte ustvariti nove rutine v novem okolju.


Če se v vašem lokalnem okolju srečujete z izbruhom bolezni, opozorite svojega otroka, da so zaščitni ukrepi izjemno pomembni pri preprečevanju okužbe. Hkrati pa tudi, da pri večini okuženih bolezen poteka v lažji obliki, še posebej pri otrocih. Številni odrasli se močno trudijo, da bi vaša družina ostala varna.


Če se vaš otrok slabo počuti, mu razložite, da mora ostati doma ali pod nadzorom, ker je zanj in za njegove prijatelje tako varneje. Zagotovite mu, da veste, da je to na trenutke težko (morda tudi strašljivo ali celo dolgočasno), toda upoštevanje pravil bo vsem pomagalo, da bomo bolj varni.

5. Preverite, če je vaš otrok žrtev stigmatizacije ali pa jo sam spodbuja
Izbruh koronavirusa je vplival na številna poročanja o primerih diskriminacije in nestrpnosti po svetu ter tudi pri nas, zato je potrebno preveriti, da vaš otrok tega ne doživlja in tudi sam ne spodbuja ustrahovanja.


Razložite mu, da koronavirus ne izbira po videzu, niti ne po narodnosti in tudi ne po tem, kateri jezik nekdo govori. Če vaš otrok doživlja ustrahovanje, ga spodbudite, da o tem nemudoma spregovori odrasli osebi, ki ji zaupa.
Vaše otroke spomnite na to, da si vsi zaslužijo počutiti se varno v svojem okolju. Ustrahovanje nikoli ni pravilen način in vsi moramo prispevati svoj delež pri širjenju prijaznosti, podpore in razumevanja do drugega.


6. Pohvalite prijaznost in trud drugih
Pomembno je, da otroci vedo, da si ljudje med seboj pomagajo s prijaznimi in velikodušnimi dejanji. Delite zgodbe zdravstvenih delavcev, znanstvenikov in mladih, ki si prizadevajo zaustavi širjenje virusa in ohranjati varnost v skupnosti. V veliko tolažbo je vedeti, da so sočutni ljudje aktivni in da se borijo proti virusu.


7. Pazite nase
Otroku boste bolje pomagali, če boste poskrbeli tudi zase. Otrok vas bo posnemal pri vašem odzivu na novice, zato pomaga, če mu pokažete, da ste mirni in da obvladujete svoja čustva.
Če ste zaskrbljeni ali razburjeni, si vzemite čas zase in se po pomoč obrnite na druge ljudi, ki jim zaupate. Vzemite si čas zase in za stvari, ki vam pomagajo, da se sprostite.


8. Pri pogovoru bodite pozorni na otrokov odziv
Pomembno je, da otrok v stiski ni prepuščen samemu sebi. Ko zaključujete pogovor z otrokom, poskusite oceniti njegovo tesnobo tako, da opazujete telesno govorico, ton glasu in dihanje otroka.
Spomnite otroka, da lahko kadar koli z vami govori o stvareh, zaradi katerih je zaskrbljen. Opomnite ga, da boste vedno poskrbeli zanj, da ga poslušate in da ste mu na voljo, kadar ga kaj skrbi.

Ostanite zdravi in srečno.

 

Vlasta Starc, l. r.
Ravnateljica vrtca

 


Vir:
- UNICEF – kako se z otrokom pogovarjati o koronavirusu, 24. 3. 2020 in je dostopno na:
https://www.unicef.si/novice/14247/kako-se-z-otrokom-pogovoriti-o-koronavirusu
- Center Motus – Zgodba o koronavirusu, 24. 3. 2020 in je dostopno na:
https://www.center-motus.si/koronavirus-kako-se-pogovoriti-z-otrokom/

Obvestilo - popolno zaprtje

Spoštovani starši!

V petek 13. 3. 2020 smo vas obvestili, da bo vrtec zaprt od 16. 3. 2020 do 29. 3. 2020.
Skladno z objavo v Uradnem listu RS je objavljen še ODLOK predsednika vlade o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Zato se novo obvestilo glasi:


POPOLNO ZAPRTJE VRTCA
od ponedeljka, 16.03.2020 dalje, do preklica.

V primeru, da potrebujete kakršne koli informacije v zvezi z vrtcem, lahko vaša vprašanja posredujete na e-naslov vlasta.starc@vrtec-trebnje.si
ali na telefonsko številko 031 582 094.


Zahvaljujem se vam za izredno strpnost, spoštovanje pravil in razumevanje.

Ostanimo zdravi.

Vlasta Starc, ravnateljica

Zaprtje vrtca

V obdobju od 16. 3 .2020 do 29. 3.2020 bo vrtec zaprt. Vrtec ne bo organiziral nujnega varstva, saj ni bila izražena potreba staršev.

O vseh nadaljnjih informacijah vas bomo obveščali preko naše spletne strani.

Obvestilo staršem

Spoštovani starši,

Včeraj smo bili obveščeni, da je en starš otroka iz enote Kekec pozitiven s koronavirusom.

Zaradi preventivnih razlogov smo enoto Kekec zaprli in vas obvestili, da otroci iz te enote in njihovi sorojenci ostanejo doma.

Danes smo stopili v stik z NIJZ, ki nam je podal naslednja navodila:

  1. Ker je otrok zdrav in ne kaže znakov bolezni, ni potrebna samoizolacija ali karantena otrok in staršev iz enote Kekec
  2. Še naprej je potrebno dosledno upoštevati higienske ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z dihali (higiena rok, higiena kašljanja).
  3. V nadaljnih 14 dni se opazujte in v kolikor se pojavi slabo počutje, omejite stike in še bolj poostrite osebno higieno ter pokličete svojega zdravnika, ki vam bo podal nadaljnja navodila.

Vsa nadaljnja obvestila lahko spremljate tudi na spletni strani vrtca.

 

Ravnateljica:

Vlasta Starc